IOC-medlem Gerhard Heibergs mange møter med Vladimir Putin

Det siste året har det vært mye blest om Gerhard Heibergs tette kontakt med mektige personer i det kinesiske kommunistpartiet og om hans rolle for å få i stand Idrettsavtalen mellom Norge og Kina i 2017. Han har også jevnlig hatt kontakt med Russlands president Vladimir Putin.

Gerhard Heiberg og Vladimir Putin skal første gang ha møtte hverandre under OL på Lillehammer i 1994.

Da var Heiberg leder for organisasjonskomiteen til Lillehammer-lekene og for innsatsen i 1994 ble IOC innvalgt som medlem i IOC. Han satt som medlem i IOC fra 1994 til 2017 og er i dag æresmedlem.

Møttes for første gang i 1994

Han har hatt mektige verv i IOC og i 2007 da Russland ble tildelt OL i Sotsji under IOC-kongressen i Guatemala var han både styremedlem i IOC og leder for den mektige sponsorkommisjonen (Marketing Commission).

I forkant av avstemningen møtte Gerhard Heiberg Putin på nytt. Det skal ha vært et hjertelig gjensyn. Ifølge et intervju i Dagbladet i 2019 skal Heiberg ha vist fram visittkortet Putin ga ham i 1994.

I Dagbladet-saken står det:

Heiberg viste presidenten hans gamle visittkort, med påskriften «Vice Mayor of St. Petersburg». Da sprakk Putins steinansikt opp i et smil.

– Siden traff jeg ham flere ganger, og jeg besøkte ham også i Kreml. Jeg ønsket at russiske bedrifter skulle sponse IOC. Men de aktuelle bedriftene passet ikke med de olympiske idealer.

På spørsmål om hvordan han vil beskrive Heiberg som menneske, svarer Heiberg.

– Jeg oppfattet ham som en ydmyk person som jeg kunne diskutere alt med. Og vi fikk et godt forhold på det mellommenneskelige planet. Jeg traff ham igjen under Sotsji-OL, og det var hyggelig.

Og han legger til

– Dette liker ikke min kone at jeg sier. «Ikke si at du hadde det hyggelig med Putin,» sier hun. «Det passer seg ikke i Norge.»

«Putin er en norgesvenn»

Etter møtet i Guatemala sa han også til VG at Vladimir Putin var en norgesvenn og at han hadde god kunnskap om hans eget liv og virke.

I forkant av avstemningen skal Vladimir Putin ha plukket ut ca. 10 til innflytelsesrike IOC-representanter for å påvirke dem til å stemme for Sotsji. De andre kandidatene til å få OL i 2014 var Salzburg og Pyeongchang.

Etter en hel time under fire øyne med Vladimir Putin, sa Heiberg blant annet:

– Putin er virkelig en norgesvenn, sier Heiberg.

– Men vi snakket om mye mer enn OL. Han kjente min næringslivsbakgrunn og vi snakket masse om olje, gass og mulighetene i nordområdene. Putin var imponerende godt orientert om norske forhold.

Ifølge Heiberg selv skal han ha imponert Putin fordi han husket ham fra Lillehammer i 1994.

– Jeg fortalte ham at en viseguvernør fra St. Petersburg holdt et interessant foredrag den gang. Den mannen het Vladimir Putin, sa han til VG.

Saken fortsetter under videoen.

Vladimir Putin har holdt to pressekonferanser på engelsk. Her første gang i forkant av OL-avstemningen i Guatemala City i 2007. Andre gang var etter at Russland ble tildelt fotball-VM på FIFA-kongressen i 2010.

Støttet Putins antidemonstrasjonslover

I forkant av OL i Sotsji var det mye bråk rundt den såkalte homoloven som Russland vedtok som i praksis gjorde det forbudt for homofile og lesbiske å tilkjennegi sin legning offentlig.

Gerhard Heiberg var sterkt mot demonstrasjoner mot denne loven og han støttet Vladimir Putins vedtak om at det skulle være totalforbud mot demonstrasjoner av alle slag under lekene i Sotsji.

Til TV2 sa han:

– Vi konsentrerer oss om en fredelig kappestrid mellom verdens beste vinteridrettsutøvere, og da hører ikke demonstrasjoner hjemme.

Gerhard Heiberg kom også selv i søkelyset under lekene i Sotsji av flere årsaker.

For det første fordi han støttet forbudet mot at de norske utøverne fikk bære sørgebånd etter at broren til Astrid Uhrenholdt Jacobsen døde, med begrunnelsen i at dette var i strid med markedsføringsreglene til IOC.

For det andre fordi det ble avslørt at han selv promoterte en familiebedrift som IOC-medlem.

For det tredje fordi han mente Norge ble oppfattet som arrogante i internasjonal idrett, blant annet etter en episode der Martin Johnsrud Sundby hindret en russisk utøver så han gikk glipp av en medalje.

Og for det fjerde fordi han forsvarte en regning på 12 millioner kroner som et ledd i en norsk OL-søknad og sa at pengene skulle brukes på IOC-medlemmer og andre samfunnstopper som skulle «bespises» og «bedrikkes» for å skape blest rundt den norske OL-søknaden.

Putin ville ha Heiberg i en russisk dopingkommisjon

Etter doping-avsløringene i Sotsji-OL, der det i utallige rapporter er bevist at dopingprogrammet var statlig styrt fra Vladimir Putins kontor, har Gerhard Heiberg vært uklar i sine standpunkter.

Selv om han har sagt at avsløringene må få følger for Russland, så har han alltid landet på IOC-president Thomas Bachs linje og valgt minste motstands vei.

Den første beslutningen som IOC tok i forbindelse med dopingskandalen kom i forkant av sommer-OL i Rio i 2016. Da ga IOC alle de internasjonale særforbundene ansvar for å utarbeide egne retningslinjer for straffe av russiske utøvere og de delegerte ansvaret nedover i systemet.

Det førte til svært forskjellig praksis. Heiberg stemte for å la russiske utøvere få delta i lekene i Rio.

Like i etterkant av lekene i Rio fikk han en personlig telefon fra Vladimir Putin der han fikk spørsmål om å delta i en egen dopingkommisjon i Russland.

Dette sa han til NRK i den forbindelse:

– Jeg ble kontaktet av president Putin selv, men har dessverre måttet si nei på grunn av min helsetilstand.

På spørsmål fra NRK om hva oppgaven hans skulle være, svarte Heiberg:

– Putin har nedsatt et utvalg som skal se nærmere på hva som har skjedd i Russland, hvorfor det har skjedd og hva man kan gjøre for å endre det. Han ville ha med en utlending som kunne bidra i den diskusjonen og se dette litt fra IOC sin side, og den forespørselen fikk jeg.

På det tidspunktet var Heiberg kreftsyk og han sa at det var det som hindret ham fra å ta vervet. Ifølge ham selv, som på det tidspunktet var 77 år, ville jobben i det russiske utvalget krevd at han reiste til Russland én gang i uken og det orket han ikke.

Ønsker ikke å utestenge russere

Gerhard Heiberg var den eneste utledningen som var invitert til dette utvalget.

I podcasten Bjørnen lyver, som ble sendt på NRK i 2018, utfordrer den amerikanske dokumentarfilmskaperen Bryan Fogel, Gerhard Heiberg og de andre i IOC på hvorfor de ikke utestenger Russland fullstendig fra all idrett etter alle avsløringene om doping.

Bryan Fogel er mannen bak dokumentarfilmen Ikaros, som avslører hvordan dopinglegen Grigorij Rodtsjenkov drev dopingprogrammet under OL i Sotsji og hvordan han måtte flykte fra Russland for ikke å bli drept.

I podcasten spør Bryan Fogel:

– Hvorfor er de så redde for å ta affære? Her har de en god mulighet til å statuere et eksempel, men de tør ikke. Da lurer jeg på hva slags informasjon Russland har på Thomas Bach og andre i IOC, sier Fogel.

I den samme podcasten får Heiberg spørsmål om han føler seg truffet av kritikken:

– Nei. Men det er en del russere som ikke var involvert i Sotsji i det hele tatt. Vi kan ikke utestenge noen bare fordi de bor i Russland, og derfor var vi enige om ikke å gjøre det. Det har ikke noe å gjøre med at vi er redde, jeg forsvarer avgjørelsen. Om det hadde vært nordmenn eller russere spiller ingen rolle, svarer Heiberg.

Illustrasjonsfoto: IOC-medlem Gerhard Heiberg møter Russlands Vladimir Putin under IOC-kongressen i Guatemala City i 2007. Foto: Putins presseservice.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/