Russland og Qatar planlegger samarbeid fram mot fotball-VM

Samme dag som Russland bombet fødeavdelingen Mariupol i Ukraina kommer det fram at Russland og Qatar inngår et strategisk idrettssamarbeid og samarbeid fram mot VM i Qatar i november.

Det er det russiske telegrambyrået Tass som skrev dette 10. mars og de henviser til en pressemelding fra Det russiske sportsdepartementet.

Den russiske sportsministeren Oleg Matytsin skal ha vært i Qatar og besøkt sin kollega Salah bin Ghanem Al Ali og der har de i følge Tass blitt enige om å signere en intensjonsavtale (Memorandum of Understanding) om et utvidet idrettssamarbeid og Russland ønsker qatarske utøvere på alle nivåer velkommen til Russland.

Sist de to snakket sammen om idrettssamarbeid mellom de to landene var på en videokonferanse i april i 2021.

Dagen før møtet i Doha var Oleg Matytsin i Dubai på en antidopingkonferanse i regi av UNESCO. Matytsin skal også hatt møte med generalsekretæren i sportsdepartementet i De forente arabiske (UAE) emirater, Said Abdul Ghaffar, om samarbeid mellom Russland og UAE.

Saken fortsatter under Twitter-meldingen.

Her ser du den russiske sportsministeren Oleg Matytsin på antidopingmøte i UNESCO i Dubai dagen før møtet i Doha.

Startet samarbeid i 2009

Vladimir Putin og russiske myndigheter inngikk i 2009 et strategisk samarbeid med Qatar både på idrettsfeltet og på energifeltet for å få hjelp til å få fotball-VM i 2018. Sammen hjalp de hverandre til å få hvert sitt VM.

I uttalelsen fra Det russiske sportsdepartementet etter møtet i Doha heter det blant annet at vinter-OL i 2014 og VM i 2018 viste en hel verden hvor gjestfrie Russland er og at de inviterer alle utøvere fra Qatar til å konkurrere i Russland.

I det som russiske medier kaller et arbeidsmøte skal de to partene ha snakket om hvordan de kan utvikle det bilaterale idrettssamarbeid og dele erfaringer om «best practice» i idretten og samtidig hjelpe hverandre med forberedelsene til fotball-VM i 2022.

Det siste er meget spesielt siden både UEFA og FIFA har suspendert Russland fra all fotball på ubestemt tid og siden FIFA har kastet Russland ut av VM-playoffen, slik at de ikke har mulighet til å kvalifisere seg til fotball-VM som starter i Doha i november i år.

Dette møtet skjer knapt en uke etter at Qatar i FNs generalforsamling stemte for å fordømme Russlands handlinger i Ukraina.

Illustrasjonsbilde: Emiren av Qatar, FIFA-presidenten og den russiske presidenten i hyggelige omstendigheter under fotball-VM i Russland i 2018.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/