Sveriges landslagssjef: – Pågår det en krig spiller vi ikke kampen

Fortsetter krigen i Ukraina de to neste ukene spiller ikke Sverige VM-playoff mot Tsjekkia og sier dermed fra seg mulighetene til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar.

På onsdag tar Sveriges landslagstrener Janne Andersson ut landslagstroppen som skal spille mot Tsjekkia i playoffen til fotball-VM i Qatar.

Ønsket å utestenge Russland

Vinner de kampen mot Tsjekkia er det fortsatt en mulighet for at de kan møte Russland i en finale. Skjer det nekter Sverige å spille. Det sier Andersson denne uken til den kjente svenske journalisten Olof Lundh.

– Pågår det en krig spiller vi ikke kampen, sier Janne Andersson i podcasten Lundh.

Før krigen i Ukraina startet var Russland, Polen, Tsjekkia og Sverige kvalifisert til den europeiske playoffen til fotball-VM i Qatar.

Da krigen brøyt ut sa Polen, Tsjekkia og Sverige at de ikke ville møte Russland og til slutt kastet FIFA Russland ut av turneringen. Planen var da å la Polen gå rett til finalen i playoffen og at Tsjekkia og Sverige skulle spille semifinale og om retten til å møte Polen.

Men bare noen dager etter at FIFA kastet ut Russland fra playoffen sendte det russiske fotballforbundet inn en anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Sveits og det er ventet en uttalelse kommer fra CAS på slutten av denne uken.

Skulle Russland vinne fram med denne anken skal de da etter planen spille semifinale mot Polen i midten av neste uke. Skjer det trekker altså Sverige seg fra turneringen.

Janne Andersson sier at situasjonen som det svenske landslaget nå står oppi gir ham blandede følelser.

– Det føles rart. Det er ikke like morsomt, man bruker å glede seg til kamper som dette, det gjør jeg også, men det er en tilleggsdimensjon som ikke vanligvis er der. Det vi holder på med er viktig, men det blir ikke like viktig som det pleier.

– Vi kan jo håpe at krigen stoppes. Det er selvsagt det aller beste.

Våkner tidlig og sjekker nyheter

Janne Andersson innrømmer at krigen i Ukraina går inn på ham.

– Man går rundt med klump i magen hele tiden. Jeg går med en følelse inni meg som jeg aldri har følt før tidligere i livet. Jeg tror det har å gjøre med mange dimensjoner, dels fordi det foregår så nærme oss og at det er en atomvåpenmakt som fører en angrepskrig og invaderer en vennligsinnet nabo. Det er unikt.

Oppkjøringen til landslagssamlingen blir annerledes på flere måter, ifølge Andersson.

– [j]eg våkner tidlig og det første jeg tenker på når det nærmer seg samling, er uttaket av troppen og slike ting, men nå er Ukraina det første jeg tenker på. Jeg tar telefonen og ser på nyhetene om det er noe som har skjedd. Jeg er berørt av dette slik mange andre er det.

Uansett sier han at han står bak beslutningen om å droppe playoffen til VM i Qatar om CAS allikevelk beslutter å la Russland få spille.

Olof Lundh antyder i intervjuet med den svenske landslagssjefen at FIFA ikke har satt opp noen annen motstander til Polen (som for eksempel Norge, red.anm.) etter at de kastet ut Russland, for å gi en åpning for at Russland faktisk kan komme tilbake og spille playoffen.

På det svarer Andersson:

– Ja, pågår det en krig spiller vi ikke kampen slik situasjonen er i dag, sier Andersson.

Han innrømmer at da ryker også VM i Qatar.

Hør hele intervjuet med Janne Andersson på podcasten Lundh.

Illustrasjonsbilde: Janne Anderson på sidelinjen under en landskamp i 2019. Foto: Rolandinho1/Wikimedia Commons.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/