Dokumentene som viser FIFA-president Gianni Infantinos bruk av russiske privatfly

FIFA-president Gianni Infantino har flyttet til Doha i Qatar for å være tettere på VM-forberedelsene, som han sier. Og han har fortsatt til gode å ta avstand fra Vladimir Putin etter at invasjonen av Ukraina, som startet 24. februar 2022. Hvorfor?

Idrettspolitikk.no sitter på interne FIFA-dokumenter som har vært en del av en sveitsisk korrupsjonsetterforskning av Gianni Infantino.

Etterforskningen av Infantino har siden 2016 stoppet opp flere ganger (men er fortsatt i gang) og den har blant annet ført til en riksrettssak mot den tidligere sveitsiske riksadvokaten Michael Lauber.

Videre har den ført til at dem som har varslet om Infantinos omgang med mektige ledere i Qatar og Russland for lengst mistet jobben i FIFA.

Mer komfortabel med privatflyet til Russlands sportsminister

– Kan du bestille en bil til presidentens hjem klokken 1700, så han kan fly med Mr. Mutko fra TAG-terminalen?

Meldingen ble sendt kl. 10.53 og skapte uro i FIFAs hovedkvarter i Zürich.

Flere FIFA-ansatte reagerte på denne beskjeden. Meldingen fortalte dem at de måtte organisere transport for FIFA-presidenten slik at han kunne reise sammen med den daværende russiske sportsministeren Vitalij Mutko.

Ifølge etiske retningslinjer, som ble vedtatt rett etter at Gianni Infantino ble valgt til FIFA-president i 2016, var det ikke lov å bruke privatfly eller reise med statsledere og politikere uten å betale for turene selv. Dette så ikke Gianni Infantino til å bry seg om.

Å reise med fly betalt av statlige myndigheter var ikke bare et brudd på det interne regelverket i FIFA, men det kan også betraktes som korrupsjon i Sveits, det visste de FIFA-ansatte som reagerte på denne beskjeden.

Artikkelen fortsetter under dokumentet som viser retningslinjene for bruk av privatfly i FIFA:

PrivatflyreglerFIFA

Sommeren 2020 fikk Ekstra Bladet og Idrettspolitikk.no en rekke interne dokumenter og hemmelige båndopptak fra en varsler i FIFA. De gir et skremmende bilde av det som skjedde i starten av Infantinos presidentperiode.

De viser at Gianni Infantino mottok tjenester både av russiske og qatarske myndigheter og det er svært sannsynlig at det er disse tjenestene som har ført til den sveitsiske korrupsjonsetterforskningen av ham.

Riksrettssaken mot statsadvokat Michael Lauber ble opprettet fordi han hadde hatt hemmelige møter med Gianni Infantino og tyske og sveitsiske aviser har spekulert i om Infantino hadde disse møtene fordi han ville forsikre seg om at statsadvokaten ikke etterforsket ham.

Det felte altså statsadvokaten, mens Infantino fortsatt sitter ved makten.

Dokumentene Idrettspolitikk.no sitter på og som er utarbeidet av en rekke ansatte i FIFA uttrykker stor frustrasjon med hvordan Gianni Infantino omgikk regelverket og stadig omgås mektige politikere. Disse bekymringene ble sendt videre til FIFAs etiske komité. Det har ført til at både varslerne og lederne for FIFAs etiske komité fikk sparken. Istedenfor satt Infantino inn sine egne folk.

Dokumentasjonen Idrettspolitikk.no sitter på viser blant annet følgende:

  • I april 2016 skulle Gianni Infantino og hans daværende stabssjef og senere visegeneralsekretær, Mattias Grafström, besøke de to kommende VM-vertene Russland og Qatar. FIFAs reiseavdeling hadde kjøpt flybilletter til rundturen Zürich-Moskva-Doha-Zürich.
  • 15. april, tre dager før reisen til Moskva, sendte Grafström en melding til reiseavdelingen om at de ikke skulle å bruke billettene. I stedet ville de fly fra Genève i et privatfly med den russiske sportsministeren Vitalij Mutko.
  • Det var Mutko som hadde tilbudt Infantino å fly med ham i privatflyet som han disponerte og som hadde kjennetegnet P4-SUN. Til FIFAs etikkomité anmerket de FIFA-ansatte at reisen med privatfly var i strid med FIFAs økonomiske reglement og etiske regelverk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utdrag fra en epost som ble videresendt til FIFAs etiske komité. Der står det at en bestilt flytur til Moskva blir bedt om å bli kansellert fordi FIFA-presidenten får skyss med den russiske sportsministeren.

En gavmild emir

Men det stopper ikke der.

Fra Moskva skulle Infantino og Grafström fly med Qatar Airways til Doha 20. april klokken 20.10. Men med en forklaring om at møtene trakk ut, fløy de i stedet en time senere med privatfly til Doha.

Flyet tilhørte Gazprom, det store russiske energiselskapet, som på det tidspunktet var en av FIFAs hovedsponsorer.

Også denne turen ble rapportert inn til FIFAs etiske komité av de samme FIFA-ansatte.

Fra Doha skulle Infantino og Grafström ha fløyet til Zürich 22. april klokken 01.30 med Qatar Airways. Men Infantino og Grafstrøm fløy i stedet hjem med et privatfly som angivelig ble levert av emiren i Qatar.

Også dette var i strid med FIFAs etiske regelverk.

De originale flybillettene som FIFA-ansatte hadde bestilt til Infantino kostet ca. 60.000 kroner. Verdien av privatflyene er beregnet til over en million kroner.

Dette framgår av et 11-siders notat til FIFAs etiske komité, datert 23. mai 2016.

Russisk oligark flyr Infantino til Paven

Ifølge Idrettspolitikk.nos kilder har FIFA aldri mottatt kvitteringer for disse turene, så det er fortsatt ukjent hvem som har betalt for de eksklusive reisene.

Gianni Infantino fortsatte å bruke privatfly betalt av andre, også av personer som etter krigen i Ukraina har blitt svartelistet av amerikanske og europeiske myndigheter.

I slutten av mai 2016 fløy Infantino hjem fra et besøk hos paven i Roma sammen med sin kone og sin mor. Også denne turen foregikk med privatfly.

Det var en Dassault Falcon7X med kjennetegnet LX-USM. Det er et fly som koster over 400 millioner kroner.

Den turen ble omtalt i media og det ble først slått fast at eieren av flyet var den russiske oligarken, Alisjer Usmanov, som har vært en sentral støttespiller til Vladimir Putin både i forbindelse med fotball-VM i 2018 og i forsøket på å rydde opp etter dopingskandalen i Sotsji 2014.

Samtidig som FIFAs etiske komité satte i gang en undersøkelse av turen, startet Infantinos folk en motoffensiv. Flere medier ble oppringt fra Usmanovs kontor i London.

De fortalte at det nå var russeren Leon Semenenko som eide flyet. Nærmere undersøkelser viste at det var Usmanov som eide flyet på dette tidspunktet.

Uansett hvem det var som eide flyet var dette i strid med FIFAs regelverk, men det endte med at FIFAs etiske komité henla denne saken.

Det spesielle med dette flyet er at LX-USM ikke er til utleie og det betyr at han må ha fått turen som gave.

På dette tidspunktet var det den portugisiske juristen Miguel Maduro som FIFAs komité for etikk og godt styresett, men han fikk i mai 2017, i forkant av FIFA-kongressen i Bahrain, sparken av FIFA-president Gianni Infantino fordi han ble for brysom.

Det samme gjorde alle de andre lederne av de andre etiske komiteene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utdrag fra intern FIFA-korrespondanse som viser når de oppdaget at det var Alisjer Usmanovs privatfly Infantino brukte da han besøkte pave.

Ønsket å beholde den russiske sportsministeren

Årsaken til at Infantino ville bli kvitt Maduro var at Maduro ønsket å hindre at daværende sportsminister i Russland, Vitalij Mutko, skulle få en plass i FIFAs styre (FIFA Council), mannen som hadde gitt Infantino gratistur til Moskva med sitt privatfly.

Begrunnelsen var at FIFA-regelverket sier at man ikke kan ha en ministerpost og samtidig sitte i FIFAs styrende organer. Men så enkelt var det ikke.

To ganger skal Gianni Infantino ha forsøkt å stoppe Miguel Maduro og hans uavhengige komité fra å utelukke Mutko fra FIFA-rådet. En gang i personlig møte der han sa han var ukomfortabel med å utestenge Mutko.

En annen gang skal FIFAs generalsekretær Fatma Samoura ha bedt om et møte med Maduro. Møtet fant sted i Brussel og med seg i møtet hadde Samoura med seg sjefen for FIFAs revisjonskomité, Tomas Vezel. De ba ham ligge unna Mutko.

Det endte med at både Maduro og Mutko forsvant fra fotballen, men Gianni Infantino er fortsatt president.

FIFA-presidenten har gjennom årene utviklet et veldig nært forhold til Russland og Russlands president Vladimir Putin. Det har blant annet ført til at Infantino fikk Frihetsordenen av Putin og til at Infantino kalte fotball-VM i Russland tidenes verdensmesterskap.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/