Norsk Tipping droppet russiske og hviterussiske kamper da krigen i Ukraina startet

– Umiddelbart etter invasjonen fjernet Norsk Tipping spill på russisk og hviterussisk idrett, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping, Roar Jødahl til Idrettspolitikk.no.

Jødahl sier at Norsk Tipping samtidig oppfordret deres internasjonale interesseorganisasjon European Lotteries (EL) om å be alle medlemmer gjøre det samme.

Spilloperatører i Norge dropper russiske og hviterussiske spill

Det gjorde de og i en pressemelding skrev European Lotteries blant annet:

«Situasjonen har gjort det nødvending for European Lotteries’ styre å anbefale alle European Lotteries’ medlemmer å stoppe spill på russiske og hviterussiske lag og ligaer. I tillegg er det besluttet å suspendere medlemskapet til våre russiske og hviterussiske medlemmer».

European Lotteries er interesseorganisasjonen til statlige spillselskaper. Men også spillselskaper som opererer i Norge uten lisens og som er medlem av andre interesseorganisasjoner, forteller at de også har kastet ut spill på russiske og hviterussiske spillobjekter.

Betsson og ComeOn er to av dem som bekrefter dette til Idrettspolitikk.no.

– Vi sluttet med det for tre uker siden, sier Stian Røsvik Bjørstad i ComeOn.

– Begrunnelsen er jo åpenbar. Vi har også kontorer i Ukraina, sier han.

Russiske sponsorer sklir unna sanksjoner

Selv om aktører i Norge har lagt begrensninger på seg selv og ikke lenger tilbyr spill på russiske og hviterussiske lag og ligaer har russiske spillselskaper og spillselskaper med russiske eiere nesten greid å operere som før.

I tillegg har svært få av dem som har sponsoravtaler med disse selskapene suspendert eller terminert avtalene sine på grunn av krigen i Ukraina.

Den britiske journalisten Steve Menary har analysert krigens påvirkning på den russiske spillbransjen for Play the Game og tallenes tale er ganske klar.

Hovedkonklusjonen er at de russiske spillselskapene fortsetter å være sponsorer til fotballklubber i Europa, Afrika og Sør-Amerika til tross for den sterke oppfordringen om å kutte båndene også til denne delen av russisk forretningsvirksomhet.

Steve Menary har de siste årene vært koordinator for et Erasmus+-prosjekt om kampfiksing og presenterte i desember i fjor rapporten Combating Match Fixing in Club Football Non-Competitive (Friendly) Matches. Han forsker også på spillselskapenes økonomiske makt i fotballen.

Selv om noen aktører, som for eksempel UEFA, Everton og Schalke 04 var raskt ute med å kutte båndene til selskaper som knyttes til russiske oligarker, så har de fleste andre aktører vært svært tilbakeholdne eller avvisende til å kutte båndene til sine russiske spillselskaper.

Umiddelbart etter at krigen startet var det flere vestlige aktører som både stoppet å operere i Russland og Hviterussland og som sluttet å tilby spille på russiske og hviterussiske lag og kamper.

Det har gjort muligheten for selskapene som fortsatt opererer i Russland og Hviterussland til å vokse og dermed gjort sponsoravtalene utenfor Russland mer verdt.

Online-spill var inntil 2015 forbudt i Russland, men i dag er Russland et stort marked for lisensierte og ulisensiert selskaper og markedet fortsetter å vokse.

I følge Credinform hadde de ti største selskapene med lisens i Russland i 2018 en omsetning på ca. 17 milliarder kroner. I 2020 var det 29 lisensierte spilloperatører i Russland. Nettsidene til de fem største operatørene hadde mer enn 26 millioner besøkende i måneden.

I hovedsak er det sportsspill disse operatørene tilbyr og måten de når kundene på er gjennom omfattende sponsing, både i Russland og utenfor Russland.

De siste årene har hovedfokuset vært å kapre kunder utenfor Russland.

Store sponsoravtaler

Det finnes eksempler på at sponsoravtaler med russiske spilleselskaper er kansellert. Fonbet inngikk en avtale på godt over 20 millioner kroner med Real Madrid i januar 2021. Avtalen skulle vare ut 2022/2023-sesongen.

Fonbet hadde også avtaler med AC Milan og PSG. Alle de tre avtalene ble kansellert 18. mars 2022, tre uker etter Russlands invasjon av Ukraina.

Men selv om PSG har kuttet båndene til Fonbet ønsker de fortsatt å beholde akademiet de driver i Moskva og det største russiske spillselskapet Liga Stavok sponser fortsatt AS Monaco, en klubb som eies av den russiske milliardæren Dimitrij Rybolovlev.

Barcelona har fortsatt en avtale med det kontroversielle russiske spillselskapet 1XBet, en avtale som skal være verdt i overkant av 70 millioner i året.

Også italienske Serie A har beholdt avtalen de har med 1XBet til tross for krigen i Ukraina og til tross for at det britiske lotteritilsynet (UK Gambling Commission) fratok selskapet lisensen i 2019.

1XBet har fortsatt store avtaler utenfor Europa. De har sponset det nigerianske fotballforbundet siden 2018 og har siden 2019 hatt en avtale med Det afrikanske fotballforbundet (CAF) om å sponse Africa Cup of Nations (Afcon), CAF Champions League, CAF Confederation Cup, CAF Super Cup og Det afrikanske mesterskapet. De har også tungt inne i Chile og Brasil.

Hvor går grensen?

1XBet er kontroversielt på flere måter og selskapet kan bidra til å problematisere sanksjonene mot Russland. Selskapet har ikke lisens i Russland og forretningsvirksomheten de driver der er derfor ikke lovlig.

Selskapet er eid av de tre russerne Sergej Kresjetov, Dimitrij Kazorin og Sergej Karsjkov, men selskapet er registrert på Kypros og har en lisens i det nederlandske oversjøiske territoriet Curacao. For russisk-eide spillselskaper er Kypros et vanlig sted å registrere seg.

Spillselskaper er avhengig av informasjon for å sette odds, rapportere om kamphendelser og kontrollere om det foregår kampfiksing. Denne informasjonen får de ofte av tredjeparter.

Selskapene som trekker seg ut fra Russland og Hviterussland, slik Norsk Tipping har gjort, og som ikke lenger tilbyr spill fra de to landene trenger ikke disse tjenestene fra disse landene.

Men flere av selskapene som bidrar med data, til for eksempel Norsk Tipping fortsetter å tilby data fra Russland og Hviterussland til andre selskaper.

Samarbeidspartner til Norsk Tipping, NFF og Lotteritilsynet blir i Russland

Et eksempel på at Sportradar tilbyr data til spillseslaper fra en russisk tenniskamp.

Sveitsiske Sportradar yter fortsatt denne tjenesten i dag, det vil si at de ikke har trukket seg ut fra Russland og Hviterussland.

Sportradar er interessant i norsk sammenheng fordi de har en avtale med NFF, Lotteritilsynet og Norsk Tipping for å overvåke norsk fotball for å se etter unormale oddsbevegelser som kan indikere kampfiksing.

Men i tillegg til å overvåke oddsbevegelser leverer de altså data til spillselskaper fra Russland i dag.

Eieren og administrerende direktør i Sportsradar, Carsten Coerl er også styremedlem i Casako, og Casako har en eierandel på 23 prosent i det største russiske spillselskapet Liga Stavok.

På spørsmål om Sportradar bør kutte båndene til Russland nå når det er krig i Russland og å følge rådene om å sanksjonere russiske selskaper, svarer Roar Jødahl i Norsk Tipping til Idrettspolitikk.no, følgende:

– Etter at vi fjernet spill på russisk og hviterussisk idrett er holdningen vår gjort kjent for relevante partnere, inkludert Sportradar. Vi oppfordrer dem løpende til å vurdere eventuelle aktiviteter i Russland og Hviterussland.

To andre tilbydere av data, BetConstruct og Stats Perform svarte, ifølge Steve Menary ikke på spørsmål om de vil slutte å selge data til spillselskaper fra Russland eller med russiske eiere.

Det er anslått at lisensierte russiske spillselskaper tilfører russisk idrett ca. fem milliarder kroner i året.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/