Podcaster med innhold fra Idrettspolitikk.no

Russlands overfall på Ukraina har gjort Russlands rolle i internasjonal idrett og Vladimir Putins kyniske bruk av idretten høyaktuelt (igjen). Det er også godt podcast-stoff.

På mange vis har idretten vært naiv og latt seg utnytte av Vladimir Putin og det har ført til at idretten har blitt en viktig brikke i Putins propagandakrig før og under krigen i Ukraina.

Idrettspolitikk.no har (også denne gange) fått mange henvendselser fra kolleger i pressen, studenter, interesseorganisasjoner, idrettsledere, forskningsinstitusjoner og høyskoler med forespørsler om å bidra med innsikt om idrettens rolle i stomaktspolitikken, denne gangen med utgangspunkt i Russlands bruk av idrett i politikken.

Og som vanlig tror de fleste at denne kunnskapen er gratis og at man bare kan hoste opp noen gode sitater, gi veiledning, lese igjennom tekster, gi tips eller holde foredrag. Tenk om alle hadde holdt på sånn?

Samtidig mener jeg det er viktig å skape forståelse for hva som skjer og derfor stiller jeg opp på det meste og svarer så godt jeg kan, så får vi håpe en vakker dag at det Idrettspolitikk.no gjør hele året ikke bare blir nødhjelp for andre hver gang det smeller ett eller annet sted i verden.

Idrettspolitikk.no har ennå ikke startet en egen podcast (men det kan godt hende det skjer), men har deltatt i flere podcaster den siste tiden og i TV-programmet Tinget på Fotball.TV (som fungerer som en podcast) for å utdype dagsaktuelle idrettspolitiske saker og der vi tar oss tid til å fordype oss i problemstillinger som vanligvis blir glemt, gjemt, ignorert eller ikke forstått.

Her er et utvalg av podcaster (inkludert Fotball.TV) som belyser Russlands rolle i internasjonal politikk.

Knut Skeie Solberg møter Våre Vinnere

En annerledes episode. For å forklare det absurde i en absurd tid. Våre tapere. Om hvordan Vladimir Putin skruppelløst og kynisk har brukt idretten til å skaffe seg makt. Om Putins absurde edderkoppnett i internasjonal idrett. Om hvordan Putin og Chelsea-eier Roman Abramovitsj fikk fotball-VM til Russland. Om hvordan Putin samarbeider med Qatar. Om oligarkene og pengene i britisk fotball. Om Putins samarbeid med FIFA-president Gianno Infantino og IOC-sjef Thomas Bach. Om internasjonal idretts «råtne strukturer» . Om en korrupsjon og eksempler på pampeveldet du ikke vil tro. Om hva Norge kan gjøre for å endre. Om livet etter krigens slutt. Og om krisens mulighet til å bli starten på et paradigmeskifte for internasjonal idrett.

https://podtail.com/no/podcast/vare-vinnere/andreas-selliaas-slik-har-putin-brukt-idretten-pa-/

PS: Her kan du lese mer om Vladimir Putins krigføring under OL:

Lia snakker med

Andreas Selliaas er journalist og har vært med å avsløre noen av de største skandalene fra idrettsverdenen de siste årene. Han driver også Idrettspolitikk.no Tema i denne samtalen er hvordan Russland har brukt idretten som nasjonsbygger, dopingprogrammet, KGB og FSB sin rolle pluss mye mer.

https://podtail.com/no/podcast/lia-snakker/-12-andreas-selliaas/

PS: Det gikk litt ball i starten da jeg skulle snakke om Oscar Petter Serck. Det kan enten skyldes ettervirkninger av korona eller at vi var på vodkamuseet i St. Petersburg i 2012. Her en oppklaring.

Arnt-Erik Selliaas (min far) og jeg tror Serck er den første norske spilleren i utlandet. I podcasten sier jeg at han er begravet i St. Petersburg og at han debuterte i Russland i 1904. Han er begravet i Birmingham og han debuterte for Viktoria i St. Petersburg i 1901.

Les mer om Serck her:

Den som er begravet i St. Petersburg og som har gravstøtte vi var og besøkte i 2012 er Arthur MacPherson, skotten som grunnla det russiske forbundet. Gravstøtten var lenge gjemt og glemt, men vi har bidratt til arbeidet med å gjøre den kjent.

Les mer om MacPherson her:

Tinget

Frode Lia og Andreas Selliaas snakker om at internasjonal idrett vender seg mot Vladimir Putin.

https://fotball.tv/programs/live-event-recording-1646312686-62cea3?categoryId=95489

PS: Her om hvordan Vladimir Putin kontrollerer eller kontrollerte internasjonal idrett:

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/