KOMMENTAR: Historisk tale av Lise Klaveness på FIFA-kongressen i Doha

Doha Exhibition and Convention Center, Qatar (Idrettspolitikk.no/Fotball.TV): Det var en glad og lettet Lise Klaveness som gikk ned fra talerstolen på FIFA-kongressen i Doha. Talen var spilt inn til FIFA allerede i november, den har vært finpusset i mange uker og en liten stund fryktet NFF at FIFA ville sabotere den.

Mild og rett på sak

Fra talerstolen, og med mandat fra fotballtinget i NFF og grasrota i Norge som kjempet en hard kamp for å boikotte fotball-VM i Qatar, snakket hun sjefen for VM i 2022, Hassan Al-Thawadi og FIFA-president Gianni Infantino midt imot.

Det blir spennende å se om hvilke konsekvenser det får for henne som fotballpolitiker (et ord Klaveness selv ikke liker å bruke).

Mild i formen, engasjert og på perfekt engelsk kom hun med en oppfordring til FIFA og alle medlemslandene om å følge menneskerettighetene de allerede har forpliktet seg til og oppfylle alle sine egne verdier og nedskrevne retningslinjer.

For de fins, men de blir ikke fulgt opp.

Til tross for at hun var hun mild i formen og kom med referanser til seg selv som fotballspiller for å vise at hun virkelig bryr seg om fotball og alltid har gjort det, var hun knallhard mot VM i Qatar.

Provoserte

Da hun sa «In 2010, the world cup was awarded by FIFA in unacceptable ways with unacceptable consequences» kokte det fælt i topplokket til flere mektige personer i salen.

Etter et lite mellomspill med presidenten i det honduranske fotballforbundet som mente at slik kritikk ikke egnet seg på FIFA-kongressen, gikk VM-sjef Thawadi rett i strupen på Klaveness.

Han var tydelig provosert og mente at Klaveness var kunnskapsløs og at hun kunne bedt om informasjon og møter med ham for å oppklare det han mente var fordommer og misforståelser.

Rett etter gikk FIFA-presidenten opp på talerstolen og ga sin fulle støtte til Thawadi og Qatar og viste en propagandavideo som skulle vise og bevise framskrittene som er gjort i Qatar de siste tolv årene.

Med i denne videoen var flere av organisasjonene og personene som fikk avslørt sin manglende troverdighet i Qatar-debatten som foregikk i Norge i fjor.

Det er mektige krefter Lise Klaveness har yppet seg mot på denne kongressen og angrepene som kom fra de tre herremennene etter hennes tale virket koordinert.

Den eneste hensikten var å tegne et bilde av den norske fotballpresidenten som en naiv, ung kvinne som ikke skjønner hvor kompleks verden er.

Hadde de fulgt med på talen hennes hadde de kanskje skjønt at det var akkurat slike holdninger som hun ønsket å bli kvitt og som hun har kjempet mot i hele sitt liv.

På vei ut fra pressekonferansen var Gianni Infantino lite lysten på å svare på spørsmål og han hastet raskt ut til VIP-området, men på spørsmål om hva han syns om talen til Klaveness, sa han at den var god, men ikke noe ekstraordinær.

Han hadde med andre ord ikke skjønt budskapet.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Diskusjoner under en konferanse om migrantarbeider i Doha om pressen får være tilstede under paneldebatten som Lise Klaveness skal delta i. Når hun får vite at pressen ikke får adgang, trekker hun seg fra konferansen. Foto: Andreas Selliaas.

Har hatt møter med VM-sjefen

Til pressen kunne Lise Klaveness etter kongressen også fortelle at hun har hatt flere møter med Hassan Al-Thawadi og hans folk i VM-komiteen og at hun også har anerkjent at det er en del bra som har skjedd i Qatar de siste årene, men at det er mye som står igjen.

Det betyr enten at Hassan Al-Thawadi har dårlig hukommelse eller står han og lyver fra talerstolen på kongressen for å parere kritikk.

Dette er ikke første gang Lise Klaveness provoserte FIFA, VM-komiteen og myndighetene i Qatar på denne turen.

Dagen før kongressen skulle Lise Klaveness delta i en paneldebatt om migrantarbeidere i Qatar, men da hun fikk vite at pressen ikke fikk være til stede trakk hun seg fra debatten. Det skulle være full åpenhet.

Dette står i sterk kontrast til Hassan Al-Thawadi som dagen før også trakk seg fra den samme konferansen under påskudd av at han hadde et viktig møte med FIFA-presidenten.

Jeg mistenker sterkt at han ikke ønsket å komme fordi pressen fikk lov å være til stede under hans seanse, og kanskje måtte de finpusse det koordinerte angrepet på Lise Klaveness?

Til Idrettspolitikk.no fortalte hun at hun ikke fikk med seg så mye av responsen på den historiske talen hun holdt på sin første FIFA-kongress som president i Norges fotballforbund.

Hvis vi skal tolke tilstanden til FIFA utfra reaksjonene etter denne historiske debatten mellom den norske fotballpresidenten og de to mektige fotballederne kan det virke som det er en stund til Klaveness’ visjon og ønsker går i oppfyllelse.

Klaveness fikk kort og avdempet applaus, mens innleggene til Al-Thawadi og Infantino skapte langt mer begeistring.

Vakte oppsikt

Klaveness kunne fortelle oss som var til stede på kongressen at alle de nordiske forbundene sto bak det hun sa i innlegget sitt og at hun hadde fått noen klapp på skulderen fra dem som satt rundt henne i salen og at positiv respons hadde begynt å strømme inn på telefonen.

Kommentaren fortsetter under bildet

Internasjonal presse ble svært interessert i den norske fotballpresidenten etter hennes tale på FIFA-kongressen i Doha. Foto: Andreas Selliaas.

Internasjonale medier var også begeistret. Mange journalister som har vært til stede på mange fotballkongresser hadde aldri hørt maken. Det sier også litt om hvordan FIFA har vært og at det er et stykke til budskapet hennes når fram.

Før Lise Klaveness gikk på talerstolen var holdningen til den kritiske massen i salen at dette var en av tidenes kjedeligste FIFA-kongresser, med en lite engasjert FIFA-president og svært kort dagsorden. Men det var ikke det som gjorde denne kongressen historisk.

For ca. tre år siden ønsket Lise Klaveness av personlige grunner å boikotte VM i Qatar. At hun er gift og har barn med en kvinne har gjort det ekstra personlig fordi legningen hennes er forbudt i Qatar og hun har fryktet for sin egen sikkerhet i Qatar av denne grunn.

Lise Klaveness har brutt mange barrierer for å komme til Doha i Qatar og håpet er nå at det kan bidra til å bryte barrierer også i Qatar og FIFA.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/