Lise Klaveness får pris for FIFA-kritikk – gir pengene til flyktninger

Doha/Oslo (Idrettspolitikk.no): NFF-president Lise Klaveness får kun fire dager etter sin tale på FIFA-kongressen i Doha i Qatar en norsk ytringsfrihetspris.

– Klaveness’ offentlige innsats under den internasjonale fotballkongressen, og spesielt hennes sterke og kraftfulle tale, er en forbilledlig og effektiv bruk av ytringsfriheten for å bekjempe maktmisbruk, undertrykking og korrupsjon, skriver Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann i en pressemelding fra Fritt Ord.

Historisk tale

Lise Klaveness deltok 31. mars på sin første FIFA-kongress som Norges fotballforbunds (NFF) president. At hun er president, er i seg selv historisk. Hun er den første kvinnelige presidenten i NFFs historie.

Men hun holdt også en historisk tale, der hun kritiserte vertskapet for kongressen Qatar, som også er arrangør av fotball-VM i 2022, for brudd på menneskerettigheter og for å ha tilegnet seg mesterskapet på uærlig vis.

Og hun kom også med kritikk av FIFA som ikke oppfyller sine egne forpliktelser når det gjelder tildeling av mesterskap og overvåking av menneskerettigheter der mesterskap skal spilles, som for eksempel i Qatar.

Internasjonal presse kastet seg på Lise Klaveness rett etter kongressen. Her franske L’Equipe, tyske ZDF og amerkanske New York Times i skjønn forening. Foto: Andreas Selliaas.

FIFA-president Gianni Infantino og VM-sjef Hassan Al-Thawadi reagerte kraftig på talen til Klaveness og entret talerstolen i tur og orden for å fortelle henne at hun tok feil.

Etter kongressen har Al-Thawadi også ringt til Klaveness og kommet med det samme budskapet. Han mente at hun kunne tatt opp disse problemstillingene under fire øyne og ikke på kongressen i Doha.

Fritt Ord legger i sin begrunnelse vekt på at hun ikke bare tok et oppgjør med Qatar og FIFA, men også gjorde det hun ble bedt om av det ekstraordinære fotballtinget i juni i 2021.

I begrunnelsen står det:

«Fotball-VM i Qatar til høsten har i flere år vært et svært kontroversielt idrettsarrangement. Norges Fotballforbund (NFF) vedtok på det ekstraordinære forbundstinget i juni i fjor å delta – ikke boikotte. Samtidig fikk et forslag fra grasrota i Fotball-Norge, fra Sportsklubben Trane i Bergen, stort flertall. Det gikk ut på at NFF forpliktet seg til å komme med kraftig kritikk mot FIFA på kongressen i mars i år – både for tildelingen av Fotball-VM til Qatar og for den manglende oppfølgingen av systematiske og vedvarende menneskerettsbrudd knyttet til forberedelsene.»

– Lise Klaveness’ tale i Qatar er dermed også en tydelig markering og et engasjement fra den folkebevegelsen som norsk fotball representerer, skriver Grete Brochmann i pressemeldingen fra Fritt Ord.

Etter å ha fått vite om prisen, sier Lise Klaveness blant annet:

– Jeg har i de siste dagene fått oppleve hvor sterkt presset for ikke å bruke stemmen sin offentlig kan være i sensitive saker, i sensitiv kontekst. Dette endret likevel ikke vårt syn på at dette måtte vi gjøre. Jeg har respekt for at FIFA lot oss komme til orde med et kritisk innlegg.

Forskjellige reaksjoner

Rett etter talen i Doha fikk hun spredt og dempet applaus, men FIFA-presidenten var ikke av dem som bifalt henne da hun gikk ned fra talerstolen.

Til Idrettspolitikk.no sa Lise Klaveness rett etter at kongressen var slutt at hun var lettet og at hun ikke husket særlig av reaksjonene da hun nesten gikk spissrotgang mellom stolradene tilbake til sine kolleger i NFF.

Saken fortsetter under artikkelen.

En spent, men smilende Lise Klaveness mellom kolleger i NFF før hun skal holde talen som gjorde sterkt inntrykk på mange i salen og verden rundt. Til venstre assisterende generalsekretær Kai-Erik Arstad og til høyre visepresident Arne Larsen Økland. Foto: Andreas Selliaas.

Med en gang hun satt seg ned på plassen fikk hun et klapp på skulderen fra den marokkanske delagasjonen, som mente hun hadde gjort en god innsats.

I ettertid skal hun ha fått flere positive reaksjoner.

– Vi har i ettertid fått tilbakemeldinger fra kollegaer fra mange andre land, også ikke-vestlige, om at det var viktig å løfte debatten på FIFA-kongressen. Nå gjelder det å skape gode allianser og dra saken videre, sier hun etter å ha fått Fritt Ord-prisen.

Hun sier hun deler prisen med gode kollegaer i NFF og norsk fotball, ikke minst norske klubber og supportere som ga meg oppdraget om å videreformidle et viktig budskap fra alle våre medlemmer.

Klaveness får 100.000 kroner i prispenger og dem ønsker hun å gi til Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Les mer om den historiske talen her:

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/