Russlands VM-sjef: – Jeg er ikke her for å diskutere politikk eller militære aktiviteter

Doha Exhibition and Convention Center, Qatar (Idrettspolitikk.no/Fotball.TV): Før FIFA-kongressen i Doha, var det knyttet stor spenning til om det russiske fotballforbundet ville dukke opp og hvilke reaksjoner det eventuelt ville føre til.

De stilte med to representanter og de var kanskje glade for at deres tilstedeværelse druknet i oppmerksomheten som NFF-president Lise Klaveness skapte med sin tale om arbeidsforholdene i Qatar og korrupsjonen i FIFA.

De to delegatene som ankom var sjefen for fotball-VM i Russland i 2018, Aleksej Sorokin og generalsekretæren i det russiske fotballforbundet (RFU), Aleksander Alajev.

Hvorfor presidenten i RFU, Alexander Dyukov ikke stilte opp er usikkert. En årsak kan være hans spesielle rolle i UEFA.

Dyukov ble valgt inn i UEFAs styre i april 2021 og er styreformann i Gazprom Neft. Gazprom har sponset UEFA siden 2012 (og fotball-VM i 2018) og den siste treårsavtalen Gazprom hadde med UEFA (2018-2021) var verdt ca. 40 millioner i året.

Rett etter at krigen i Ukraina startet suspenderte UEFA avtalen med Gazprom og flyttet Champions League-finalen i 2022 fra St. Petersburg.

Dyukov har tidligere vært styreformann i Zenit St. Petersburg og bidro sterkt til at årets finale skulle spilles der. Den som skulle organisere årets Champions League-finale var Aleksej Sorokin.

Saken fortsetter under videoen.

Sjefen for fotball-VM i Russland, Aleksej Sorokin (til venstre) og generalsekretæren i det russiske fotballforbundet (RFU), Aleksander Alajev (til høyre) ankommer FIFA-kongressen i Doha. Foto: Andreas Selliaas

– Du snakker med feil person

Det var mange som kikket etter den russiske duoen i kongresshallen før kongressen startet og da de ankom plassen sin flokket pressen seg rundt de to, men da var de lite snakkesalige og ønsket bare å komme i gang med kongressen.

Men da kongressen var slutt tok de seg tid til noen korte spørsmål fra pressen og da var det naturlig nok krigen i Ukraina spørsmålene dreide seg om.

– Du snakker til feil person, sa Sorokin da han fikk spørsmål om hva han mener om krigen.

– Vi arrangerer fotball, vi deltar ikke i politisk debatt. Fotballag og fotballelskere burde ikke straffes uansett hvilket land de kommer fra.

Du kan jo si at krigen ikke er riktig?

– Alle kan ha sine meninger og uttrykke dem, svarte han.

Aleksej Sorokin har i år ikke hatt andre fotball-verv enn å arrangere Champions League i St. Petersburg, men han har i mange år vært en av de mektigste fotballpolitikerne i Europa.

Han ledet Russlands VM-søknad og var VM-sjef i 2018. Han satt også i FIFAs styre (Council) fra 2017 til 2021. Måten han fikk plassen i FIFAs styre på var meget kontroversiell.

Erstattet den russiske sportsministeren

Sorokin ble klappet som inn som europeisk medlem i FIFA-styret på den ekstraordinære UEFA-kongressen i Geneve i 2017. Han hadde ingen motkandidater.

I en serie artikler i 2017 avdekket Nettavisen og Ekstra Bladet at Sorokin har tette bånd til lederne i Kreml, også etterretningsapparatet FSB.

Det var ikke Sorokin som var den opprinnelige russiske kandidaten til å denne plassen i FIFA-styret, men daværende visestatsminister og tidligere sportsminister Vitaly Mutko.

Han ble stoppet av lederen for FIFAs komité for integritet og godt styresett, Miguel Maduro, fordi det ifølge FIFAs eget regelverk ikke er lov å ha politiske posisjoner samtidig som man sitter i FIFAs styre og andre FIFA-komiteer. Mutko var også en av hjernene bak den massive dopingen som er avslørt i forbindelse med OL i Sotsji i 2014.

Etter en del bråk og FIFA-president Gianni Infantinos utrenskninger av lederne i sine etiske komiteer ble Aleksej Sorokin utpekt som Mutkos erstatter og sikret dermed fortsatt russiske innflytelse i FIFA-styret.

Den ukrainske presidenten med skuddsikker vest

En av grunnene til at flere satt spørsmålstegn ved russiske deltagelse på kongressen i Doha var at den ukrainske fotballpresidenten, Andriy Pavelko ikke hadde mulighet til å delta.

Den som representerte Ukraina på kongressen var den ukrainske ambassadøren til Qatar, Andrii Kuzmenko. Han mente at RFU burde kastes ut av kongresshallen.

Det var det flere som mente både på grunn av krigen og fordi Pavelko ikke hadde anledning til å komme.

FIFA på sin side hevdet i forkant av kongressen at de ikke hadde hjemler i sitt reglement til å utestenge russiske representanter fra kongressen, kun spillere og lag fra turneringer.

Selv om Andriy Pavelko ikke var fysisk til stede på kongressen kom han med en sterk og klar appell på video-lenke fra Ukraina iført skuddsikker vest.

Til oss som satt i salen og dem som fulgte med på nett kom han med en sterk appell.

– Vi får stadig triste nyheter om dødsfall hos medlemmer i det ukrainske fotballfelleskapet.

– De er drept av aggressorenes raketter fra en av de største armeene i verden. Fotballen må vike plassen i landet vårt nå, sa han til en taus og lyttende kongresshall.

Ukraina arrangerte fotball-EM sammen med Polen i 2008 og Champions League-finalen 2018.

Da Infantino i sin tale snakket om krigen i Russland sa han at fotball-VM i 2018 var en stor suksess både sportslig og kulturelt, og tilføyde tørt:

– Det er åpenbart at det ikke løste problemene i verden.

Det kunne Andriy Pavelko bekrefte.

– Våre barn har fått forferdelige psykologiske skader. Kanskje fotball vil hjelpe dem å glemme krigens lidelser, sa han.

– Jeg tror at alt som blir sagt, alle bønnene og all støtten Ukraina får kan bidra til å stoppe krigen.

– Vi har ingen rett til å holde oss tause. Sørg for at vi ikke får høre flere luftsirener i våre byer, men heller høre fotballsupporternes sanger. Sørg for at kampene ikke foregår i gatene med våpen i hånd, men på fulle stadioner i ærlige fotballdueller og la supporterne eksplodere når deres favorittlag skårer mål, og ikke bombene.

Også Andriy Pavelko har vært en kontroversiell figur i europeisk fotball. Han ble valgt inn i UEFAs styre i 2019 og i forkant var det satt i gang en intens svertekampanje mot ham.

UEFA-president Aleksander Ceferin hadde i forkant av UEFA-kongressen i Roma i 2019 fått advarsler om å velge in ham i styret. Men han ble allikevel valgt inn.

I ettertid kom det også fram at en sveitsisk journalist hadde mottatt drapstrusler etter å ha skrevet negativt om Pavelko.

På spørsmål om hva han syns om videoen til den ukrainske fotballpresidenten, svarte Sorokin:

– Jeg har jobbet med ham (Pavelko, red.anm) og vi syns det er synd at han har disse følelsene. Det er vanskelig for dem, det skjønner vi, men jeg er ikke her for å diskutere politikk og militære aktiviteter eller andre ting. Jeg er her på FIFA-kongressen.

Saken fortsetter under bildet.

Ukrainas fotballpresident, Andriy Pavelko snakker til FIFA-kongressen i Doha fra videolenke i Ukraina. Foto: Skjermdump.

Ønsker fotball-EM i 2028 eller 2032

Da krigen i Ukraina startet ble russiske lag suspendert, russiske utøvere utestengt fra det meste av internasjonale konkurranser og konkurranser som var planlagt i Russland flyttet, slik som Champions League-finalen i St. Petersburg som Sorokin hadde ansvar for.

Det vakte derfor stor oppmerksomhet da Russland samme dag som fristen gikk ut meldte seg på i kampen om å få fotball-EM i 2028 eller 2032. Mange mente at Russland på den måten viste at de ikke skjønte alvoret i situasjonen.

Dette perspektivet hadde ikke Sorokin særlig forståelse for da han fikk spørsmål om hvorfor de søker på fotball-EM i den situasjonen landet hans er i nå.

– Hvis vi ser tilbake på hvordan søkeprosessen startet for fotball-VM så startet den også med at alle landene søkte på to mesterskap (2018 og 2022, red.anm.) og så satset de mest på det året som passet dem best og jeg antar at vi ser en tilsvarende prosess denne gang, sier Sorokin.

Og det er nettopp det som skjedde da fotball-VM i 2018 og 2022 ble tildelt som gjør at vi står foran Alexej Sorokin i VM-landet Qatar i 2022 denne dagen.

Russland og Qatar inngikk i 2009 et samarbeid og sørget på den måten for at begge landene fikk hvert sitt fotball-VM. Da var Sorokin sjef for den russiske søknaden.

FIFA-president Gianni Infantino lovet under kongressen at Russland skal tas med i varmen igjen med en gang krigen i Ukraina er over. Det mener Aleksej Sorokin er mer enn rimelig, han mener at Russland ikke burde vært utestengt i det hele tatt. Det er derfor de søker fotball-EM og det er derfor de har protestert på at Russland ikke fikk spille VM-playoffen mot Polen.

På spørsmål om hva han syns om å blande sport og politikk, svarer han:

– Ja, noen ganger er det ikke et skille. Når det resulterer i at laget ditt ikke får delta i kvalifiseringen til VM må vi si i fra og det er derfor vi har tatt saken til Idrettens voldgiftsrett (CAS)

Illustrasjonsbilde: Pressen flokker seg rundt Aleksej Sorokin og Aleksander Alajev når de ankommer FIFA-kongressen i Doha, Qatar. Foto: Andreas Selliaas.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/