Litauisk svømmer med «blodig» Russland-protest

Den litauiske svømmeren Rūta Meilutytė kastet seg denne uken ut i dammen foran den russiske ambassaden i Vilnius i Litauen og la ut på svøm i protest mot krigen i Ukraina.

Vannet var farget rødt og det skulle se ut som hun svømte i blod.

Svømmeikon

Rūta Meilutytė ble kjent under sommer-OL i London i 2012 da hun vant gull på 100 meter bryst. Bare femten år gammel I semifinalen satte hun ny europeisk rekord med tiden 1:05.21.

Litauen har lenge stått fremst i kampen mot totalitære tendenser i både Hviterussland og Russland og også vært fremst i rekken av kritikere av undertrykking i Kina. Rūta Meilutytė følger opp denne tradisjonen med det uvanlige stuntet.

Saken fortsetter under videoen.

Rūta Meilutytė svømmer i økologisk maling, som skal illudere blod, utenfor den russiske ambassaden i Vilnius, Litauen. Foto: Swimming Through.

Kunst skal bidra til oppmerksomhet om massedrap

På Twitter skriver hun at dette er en slags performance-kunst som de har kalt Swimming Through. Swimming Through skal bidra til å skape støtte til det ukrainske folk som nå er utsatt for folkemord av Russland.

«Det er viktig at vi ikke blir numne av de forferdelige bildene av massedrap på ukrainere og deres lidelser. De tilsynelatende uendelige grusomhetene som Russland har påfører Ukraina må ikke bli normen.», skriver hun.

«At land som Tyskland ikke står opp og innfører tilstrekkelige sanksjoner mot aggressoren – velger penger framfor mennesker, gjør det vanskelig å ha forhåpninger»

«Derfor er det viktig at vi fortsetter å handle – at vi sprer sannferdig informasjon, melder oss som frivillige, protesterer, donerer penger, og legger press på våre regjeringer slik at de foretar seg noe»

«Den blodige dammen skal fremstille Russlands krigsforbrytelser mot ukrainere»

Rødfargen er økologisk maling.

Rūta Meilutytės Twitter-tråd, der hun forteller om prosjektet Swimming Through og hvorfor hun stiller opp.

De som gjennomførte prosjektet sammen med Rūta Meilutytė er Berta Tilmantaitė, Neringa Rekašiūtė, Aurelija Urbonavičiūtė, Neringa Rekašiūtė, Berta Tilmantaitė, Mindaugas Drigotas, Andrius Repšys og Karolis Pilypas Liutkevičius.

Illustrasjonfoto: Rūta Meilutytė svømmer i økologisk maling, som skal illudere blod, utenfor den russiske ambassaden i Vilnius, Litauen. Foto: Swimming Through.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/