KOMMENTAR: Nå tar FIFA kontroll over egne TV-rettigheter

I dag lanserte FIFA TV-kanalen FIFA+. Det kan være starten på slutten for de tradisjonelle medierettighetene til fotball-VM.

For den som elsker å gjenoppleve dramatikken fra tidligere verdensmesterskap i fotball og som ønsker å se dokumentarer om kjente og kjære fotballhelter ser FIFA+ ut til å være en gullgruve.

Kamper og dokumentarer

Og det ser også ut som supportere som har forbannet seg over snever TV-dekning av kamper på andre kontinenter har mye å glede seg til framover.

FIFA lover at vi bare i år skal få se 40.000 kamper på FIFA+ (29.000 herrekamper og 11.000 damekamper) fra alle verdenshjørner.

Vi skal få se FIFA+-dokumentarer om Ronaldinho, Dani Alves, Ronaldo Nazário, Romelu Lukaku, Lucy Bronze og Carli Lloyd,

FIFA skal legge ut 2.000 timer med arkivmateriale fra tidligere verdensmesterskap (herrer og damer) og legger i år ut 2.500 videosnutter fra 1950 og til i dag. Og mer vil bli lagt ut neste år.

Kanalen vil ha sendinger på elleve språk.

Det kommer også til å bli laget egne sendinger i forbindelse med fotball-VM i Qatar.

For mange er dette etterlengtet og ettertraktet og kanskje noe man skulle forventet at FIFA hadde gjort for lenge siden. Nå legger de altså ut alt gratis for alle og enhver. Enn så lenge.

Fjerner korrupsjon?

Dette kan være starten på en liten revolusjon når det gjelder TV-rettigheter i fotballen.

Til en viss grad følger de etter IOC, som allerede i 2014 etablerte Olympic Channel som også i dag viser mye arkivmateriale og som også har ambisjoner om å ta over OL-sendingene på egenhånd en gang om ikke så lenge.

De største korrupsjonsskandalene i FIFA (og IOC) har dreid seg om TV-avtaler, kickbacks og ulovlig billettsalg.

Razziaen på FIFA-hotellet Baur au Lac i 2015 førte til at FIFA-president Sepp Blatter måtte gå av og at 27 personer i og rundt FIFA ble tiltalt for korrupsjon. Flere av dem innrømmet at de hadde tjent store penger på videresalg av TV-avtaler.

Hvis FIFA går ett skritt videre og sender sine egne mesterskap og slutter å selge TV-rettigheter til medieselskaper verden rundt kan denne formen for korrupsjon forsvinne. Men samtidig kan andre former oppstå.

Teknologien har kommet så langt at istedenfor å selge medierettigheter for å sikre inntektene på lang sikt kan FIFA sende alle sine kamper på sine plattformer og tjene penger på digital reklame. Digital reklame kan målrettes helt ned på individnivå og der ligger det et enormt inntektspotensial.

Sagt på moderne norsk, så kan FIFA kvitte seg med fordyrende mellomledd og ta alle inntektene selv.

Spørsmålet nå er om korrupsjonen vi har sett i forbindelse med TV-avtaler tidligere nå dukker opp blant dem som skal kjøpe og selge reklame?

Betydning for journalistikken?

FIFA+ kan også få noe å si for journalistikken i og rundt fotball-VM.

Da Lise Klaveness holdt sin historiske tale på FIFA-kongressen i Doha i Qatar (dagen før trekningen av puljene i fotball-VM i 2022) var det kun fire norske medier til stede.

NRK og TV2 var der som rettighetshavere og så var Idrettspolitikk.no/Fotball-TV og fotballmagasinet Josimar der.

Jeg er faktisk i tvil om TV2 eller NRK hadde vært der om de ikke hadde hatt rettighetene til mesterskapet i Qatar. Det virker i hvert fall som resten av medie-Norge holdt seg hjemme til tross for den bebudede talen til NFF-president Lise Klaveness.

Vanligvis driver ikke rettighetshavere med kritisk journalistikk av mesterskap de har rettigheter til og da blir det spennende å se hva som skjer når FIFA tar kontroll over alle TV-sendingene fra sine egne mesterskap?

Får vi en mer kritisk presse eller får vi kun kampreferater når Norge deltar?

Et annet spenningsmoment er hvilke interesser som betaler for dokumentarer, spill og supporterengasjement på FIFA+. Jeg mistenker at innholdsmarkedsføring fra de store sponsorene og/eller mektige stater vil få en sentral plass. Vi kan med andre ord få sportsvasking administrert av FIFA.

TV2 og NRK har rettighetene til fotball-VM også i 2026, og med FIFA+ kan det hende at det blir siste gang de og andre mediehus får rettigheter til verdens største fotballturnering.

Nå er FIFA+ gratis, men det er ikke utenkelig at dette blir en abonnementstjeneste på linje med Netflix, HBO og Prime og at vi etter hvert må betale direkte til FIFA for å se fotball-VM. Da kan det hende vi kommer til å savne mellomleddene?

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/