Mediepriser: Årets nasjonale sportsdekning

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) delte 4. mai ut årets mediepriser under Mediedagene i Bergen. Her er årets prisvinnerne for dekning av sport i 2021 og juryens begrunnelse.

VINNER: Dagbladet – En syk skinasjon

Redaksjonen viser en enorm journalistisk stamina når de systematisk kartlegger og avdekker et omfattende problem innen nasjonalsporten i Norge. Med banebrytende metodejobbing og et imponerende kildetilfang, avsløres alvorlig fysisk og psykisk sykdom, underernæring og mangel på tiltak. Dagbladets journalistikk har ført til offentlige beklagelser, endring i trenerutdanningen og initiativ til granskinger. Sportsjournalistikk av ypperste klasse som gransker, avslører og endrer både samfunnet og idretten.

Klikk HER for å lese alle sakene.

Årets nasjonale sportsdekning: Excellence – NRK – «Quatar-dekningen»

Brudd på menneskerettigheter og tvilsom tildeling av fotball-VM i Quatar har vært debattert lenge, men sakene bak fasaden må kontinuerlig løftes og de mektige må utfordres. På ettårsmarkeringen før avspark blir journalistene selv en del av nyhetsbildet og en viktig brikke i å belyse saken og de krevende arbeidsforholdene både for journalister og gjestearbeidere. En svært viktig del av sportsjournalistikken, å ettergå og stille kritiske spørsmål til arrangører og mektige idrettspamper som aller helst kun vil vise frem glansbilder. Uredd, kritisk og forbilledlig journalistikk fra Norges største sportsredaksjon.

Klikk HER for å lese sakene.

Årets lokale sportsdekning: BT – nachspielet på Brann stadion

Et godt kildenettverk og systematisk jobbing førte til avsløringen av Norges mest omtalte nachspiel i 2021. Her brukes alle mediehusets flater for å avsløre og fortelle historien, og til å hjelpe leseren å følge utviklingen av skandalen. Lokal sportsjournalistikk som når nasjonalt og får konsekvenser for klubben, ledelse og spillere, og viser hvor viktig det er å være tett på. Eksemplarisk etisk arbeid og publisering fra byens mediehus.

Juryen har bestått av juryleder Trine Ohrberg i MBL, Sarah Sørheim fra NTB, Hanna Thorsen fra NRK, Eirik Haugen fra Østlands Posten, Bjørn Bore fra Vårt Land, Derek Bjølgerud fra TV2, Mads Yngve Storvik fra Visindi og Charlotte Østby Sundberg fra Nettavisen/Adresseavisen.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/