KOMMENTAR: Må Lise Klaveness gamble på støtte fra det tyske fotballforbundet?

Messe Wien Exhibition Congress Center, Wien (Idrettspolitikk.no/Fotball.TV). Fotballpresident Lise Klaveness’ første UEFA-kongress var ikke like interessant for norsk presse som FIFA-kongressen i Doha i Qatar for seks uker siden. Kun Idrettspolitikk.no og Fotball.TV var til stede fra Norge.

Hvis det er noen trøst så var det heller ingen svenske medier til stede og kun Ekstra Bladet fra Danmark.

Etter en uke med selvhyllest og prisutdeling for blant annet god sportsjournalistikk om Qatar er dette mildt sagt ganske tynt.

Hvis norske medier (og svenske og danske) i det hele tatt mener noe med uttalelser om å ta idretten, fotballen og journalistikken på alvor er dette et tegn på at de snakker med to tunger.

For dette var en viktigere kongress en FIFA-kongressen i Doha. Det er på denne arenaen Klaveness og NFF må bygge allianser med de andre de europeiske fotballforbundene for å få gjennomslag for sin Qatar-politikk.

For allianser og gode støttespillere trenger hun.

Oppstyret etter Lise Klaveness’ tale i Doha bidro blant annet til at hun skulle være med på møter med VM-komiteen i Qatar, 16.-17. mai. Det møtet er utsatt. Det fikk hun og pressen som var tilstede vite om her i Wien.

Til Idrettspolitikk.no/Fotball.TV sier hun at VM-komiteen ikke har tid disse datoene og at de vil utsette turen til slutten av juni.

I utgangspunktet er Klaveness fornøyd med utsettelsen fordi hun ikke vil dra til Qatar uten å møte representanter for VM-komiteen. Vi andre kan spørre oss om dette er en bevisst uthalingstaktikk fra sentrale personer i Qatar.

For skal noe skje i Qatar, med for eksempel migrantarbeidernes situasjon, så haster det. Det vet VM-komiteen og myndighetene i Qatar og da er det kanskje plagsomt å få en norsk fotballpresident på besøk?

Kommentaren fortsetter under bildet.

Fotballpresident Lise Klaveness på sin første UEFA-kongress sammen med konstituert generalsekretær Kai-Erik Arstad (til venstre) og stabsjef Christian Borgersrud (til høyre). Foto: Andreas Selliaas.

Selv om Sveriges Karl-Erik Nilsson og Danmarks Jesper Møller har gitt sin støtte til Lise Klaveness og innholdet i talen hun holdt i Qatar, så ser det fra utsiden ut som støtten er halvhjertet og ikke særlig fruktbar.

Begge de to presidentene sitter i UEFAs eksekutivkomité (styre) og der sitter de blant annet sammen med den mektige qatareren Nasser Al-Kheilafi.

Han er et direkte produkt av Qatars korrupsjon for å få fotball-VM i 2022 (han er blant annet president i PSG og president for Den europeiske klubborganisasjonen (ECA).

Det var disse tre herrene, sammen med resten av UEFAs eksekutivkomité, som dagen før kongressen vedtok det nye Champions League-formatet og resten av oppsettet til alle de tre europacupene fra 2024.

Verken Møller eller Nilsson ønsket her i Wien å svare på spørsmål fra Idrettspolitikk.no/Fotball.TV om hvordan de vil hjelpe Klaveness til å få til endringer i Qatar eller hva det nye Champions League-formatet vil ha å si for små nasjoner som Norge, Sverige og Danmark.

Unnskyldningen er at de ikke hadde tid. Det kan ikke være at medietrykket her nede er for stort.

Sitter de for tett på makta og er redd for at de skal si noe galt?

Ett av overraskelsesmomentene på UEFA-kongressen (det kommer sjeldent overraskelser på disse kongressene) var da Jesper Møller entret talerstolen, der Karl-Erik Nilsson allerede sto, visket ham noe i øret som en viril tenåring, og sammen kunne meddele at Danmark og Sverige støtter gjenvalg av UEFA-president Aleksander Ceferin.

Dette kom som en overraskelse på alle, også de andre nordiske presidentene. Dette var ikke tema på det nordiske møtet som ble avholdt dagen før kongressen.

Det kan være nok et tegn på at de to mektigste av de nordiske fotballpresidentene ønsker å kjøre sitt eget løp i europeisk fotballpolitikk og at NFF er et irritasjonsmoment for deres personlige planer i internasjonal fotball. Det være seg Qatar eller hvordan europacupene skal spilles i framtiden.

Det er på sin plass å minne om at NFF var en svært sentral brikke da Aleksander Ceferin ble lansert som kandidat til å ta over for korrupsjonsanklagede Michel Platini i 2016.

Den gang gikk NFF sammen med de andre nordiske forbundene i bresjen for at han skulle stille som kandidat selv om de ikke visste noen ting om den slovenske juristen. Og i bakgrunnen sto Russland for regien.

Tidene forandrer seg.

Men hvis NFF og Lise Klaveness føler hun mangler støtte hos de to nordiske presidentene kan hun kanskje stole på at den nyvalgte tyske fotballpresidenten, Bernd Neuendorf vil stå på henne side og sammen med henne gjøre et slag for migrantarbeidere i Qatar.

Til Idrettspolitikk.no/Fotball.TV sier Neuendorf at han skal bidra til at Europa snakker med én stemme når det gjelder forholdene i Qatar og ikke bare når det gjelder migrantarbeiderne, men også når det gjelder pressefrihet og seksuelle minoriteter.

Neuendorf er også fersk i dette gamet og det gjenstår å se om to ferske presidenter med et mål om forandringer i Qatar blir sterkere sammen eller om ringrevene i dette spillet får en enkel jobb med å utmanøvrere dem.

Selve UEFA-kongressen var av det vanlige og kjedelige slaget, men i kulissene foregikk maktkampen både om Champions League og om Qatar. Du må rett og slett være til stede for å skjønne hva som skjer.

Illustrasjonsfoto: UEFA-president Aleksander Ceferin åpner UEFA-kongressen i Wien med hele UEFAs eksekutivkomité ved sin side. Jesper Møller sitter like ved siden av Nasser Al-Kheilafi. Foto: Andreas Selliaas.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/