KOMMENTAR: Haaland tar uskylden fra Norge

Spinndoktorene til Qatar fryder seg i disse dager og påpeker Norges dobbeltmoral nå når Erling Braut Haaland er klar for Manchester City. Ved siden av å være en av klodens mest ettertraktete fotballspillere er han også blitt et norsk symbol på grådighet og dobbeltmoral.

Erling Braut Haaland tok del i landslagets kampanje Human Rights on and off the pitch, som var en direkte protest mot forholdene i Qatar. Kampanjen var et resultat av den norske Qatar-debatten og landslagssjef Ståle Solbakkens personlige engasjement.

Mektig og farlig

Senere er det blitt spekulert i om Erling Braut Haaland egentlig støttet kampanjen og det er vist til bilder der han bevisst eller ubevisst signaliserer et visst ubehag med å stå med dette budskapet på brystet eller ved sin side.

Nå har han skrevet under for en klubb som er eid av sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan fra Abu Dhabi, men som i realiteten styres av kronprins Mohammed bin Zayed.

– Han er et av de mektigste og farligste menneskene i regionen, sier Nicholas McGeehan til VG.

McGeehan leder menneskerettighetsorganisasjonen Fair Square og har tidligere jobbet hos Human Rights Watch, med De forente arabiske emirater som spesialfelt.

Erling Braut Haalands far har spilt for Manchester City og det har sikkert vært en viktig drivkraft eller et viktig element i denne overgangen. Det har sikkert penger også vært og kanskje muligheten til å spille for Pep Guardiola.

Det er mange måter og vri og vende denne overgangen på, men uansett hva Erling Braut Haaland sier eller mener om saken så vil han klistres opp mot eierne av klubben, som uten tvil har kjøpt klubben for å fremstå i godt lys.

Og Haaland skal bidra til at den skinner mer. Manchester City mangler nemlig Champions League-gull.

Langsiktig plan

Planen om å bruke fotball og andre myke maktmidler for å skapet et godt inntrykk av Abu Dhabi ble lagt i dokumenter som heter Policy Agenda 2007-08 og The Abu Dhabi Economic Vision 2030.

I disse dokumentene beskrives tre virkemidler for å oppnå dette: etableringen av Abu Dhabi Tourism Authority, promoteringen av Etihad Airways og å kjøpe en fotballklubb. Klubben ble Manchester City.

Det er dette som i dagligtalen blir omtalt som sportsvasking.

Sportsvasking skal normalisere tilstedeværelsen av en stat og deres interesser. Du skal slutte å tenke på dem som stater som gjør noe galt i sine hjemland eller i sitt nabolag. Og vi skal hylle dem som velgjørere.

Men Erling Braut Haaland er ikke alene om å drive denne spesielle formen for vasking og Manchester City får også god hjelp av media.

Ikke aleine

De siste årene har vi sette mange eksempler på at kjente fotballspillere får betalt for å promotere stater som vi vanligvis ikke liker å sammenligne oss med.

Lionel Messi har greid kunststykket å promotere både Qatar og Saudi-Arabia. David Beckham reiser rundt og smiler på eventer i Qatar og håver inn milliardbeløp. Danske Nadia Nadim gjør det samme for en langt mer beskjeden pengesum. For å nevne noen.

Men eksempelet som kanskje kommer nærmest Haalands overgang til Manchester City er norske sykkelryttere med Aleksander Kristoff i spissen som har syklet eller sykler for UAE og fungerer som direkte reklameplakater for De forente arabiske emirater.

Når Haaland kommer til Manchester og skal trekke på seg fotballskoa møter han en fra Norge som allerede spiller i klubben, nemlig Julie Blakstad.

Lagvenninnens refleksjoner

Skal vi følge logikken om at dem som spiller for Manchester City bidrar med sportsvasking, er Julie Blakstad også en del av denne prosessen.

Hun spiller med Etihad Airways på drakta og er dermed med på å oppfylle Abu Dhabis Economic Vision 2030.

Om Abu Dhabi og Citys eiere sier Blakstad til VG blant annet:

– Jeg synes ikke det jeg hører om forholdene der nede er bra i det hele tatt, men vi vet at penger er drivkraften i fotballen – som ellers i samfunnet. Så må man stå opp for meningene sine. Jeg tror fotballspillere kan bruke stemmene sine. I hvert fall når du er stor og har mange følgere. Da høres du av mange og kan bidra til holdningsendringer.

Og om Haaland sier hun blant annet:

– Så er det et spørsmål hvordan man skal gå frem i en slik situasjon. Du vil jo ikke havne på kanten med eierne i den klubben du skal spille for. Det er en vanskelig situasjon. Jeg syns også at vi må respektere at fotballstjerner må få lov å være «seg selv» uten å måtte ta stilling til politiske spørsmål fordi pressen har et ønske om overskrifter.

Hva kan vi forvente av Haaland? Kommer han til å fronte Human right son and off the pitch på sin Instagram-konto fra høsten av? Eller vil han være seg selv og ikke ta stilling til politiske spørsmål?

Brutt uskyld

Sportsvaskingens viktigste virkemiddel er pressen. Norsk (og utenlandsk presse) har skrevet og ropt med krigstyper den siste tiden om Haalands overgang og har på den måten bidratt til å blåse opp prisen på overgangen til Haaland og gitt Manchester City enormt med omtale og profilering.

Akkurat slik Abu Dhabis Economic Vision 2030 legger opp til.

Erling Braut Haaland må stå for sine valg og tåle de spørsmålene han får. Han er med i et sirkus som har et glanset ytre, men et dystert bakteppe.

Grådigheten og den eventuelle dobbeltmoralen starter ikke med Erling Braut Haalands overgang til Manchester City. Den slutter heller ikke med ham. Men som en av de største navnene på fotballhimmelen i disse tider har han tatt uskylden fra Norge og norsk fotball.

Illustrasjonsfoto: Markering før VM-kvalifiseringskampen mot Gibraltar i mars 2021. Foto: Skjermdump TV2.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/