GJESTEKOMMENTAR: Vi trenger at kjente spillere kommer på banen!

Skrevet av Gjert Moldestad, Brann-supporter, forkjemper for likestilling i fotballen og tidligere talsmann for Norsk Supporterallianse (NSA)

Fortsatt er det sånn i herrefotballen at svært få er åpen homofil. Men 16. mai kom det en viktig og gledelig nyhet, da den modige Blackpool-spilleren Jake Daniels (17) kom ut av skapet.

Han blir dermed den første profesjonelle fotballspilleren i England som går ut av skapet. Det er så flott for han og fotballen!

Homofile har lagt skoene på hylla

Artikkelforfatter Gjert Moldestad mener at unge homofile trenger forbilder i idretten for selv å stå fram.

Jeg blir ofte spurt om hvorfor så få spillere er åpne. Det er jo akkurat som i yrkeslivet. Hvem har lyst til å satse på en karriere hvor ingen er åpne?

Hvor man knapt har snakket om tema, og de få tingene du har hørt stort sett har vært homohets, homofobi og latterliggjøring.

Jeg tror mange unge har sett på fotballen og tenkt at det ikke er plass til homofile. De har nok mest sannsynlig lagt skoene på hyllen. Og de som ikke har lagt skoene på hyllen, har ikke turt å være åpen om det.

De som er i skapet har ikke trodd på at fotballen har plass til skeive.

Trenger flere som Jake Daniels

Hva må gjøres for at flere står frem sånn som Jake Daniels?

Vi må fortsette arbeidet med synlighet og markeringer. Men vi trenger også at de kjente fotballspillerne kommer mer på banen. At de våger å si noe om temaet. Og vi må slå ned på homohets, og fordommer.

Det hjelper dessverre heller ikke at flere av de som øser inn penger i fotballen har tilknytning til regimer eller land som ikke liker skeive, eller hvor homofili er forbudt.

Bare se på Qatar-VM. Siste nytt derfra er at flere hoteller nekter å ta imot homofile par.

Ugjestfriheten mot LGBTQ+ blir nok lagt merke til av de i skapet.

Små skritt i riktig retning

Det hjelper heller ikke hvordan UEFA og FIFA oppfører seg når noen ønsker å ta fotballen i riktig retning. Det så vi blant annet under fjorårets EM, da ungarske myndigheter nektet å vise regnbueflagget og at man ble nektet å lyse opp Allianz Arena i München uten at UEFA grep inn.

Men heldigvis har det skjedd mye bra i det siste, blant i #tackle-kampanjen hvor mange spillere, supportere og klubber deltok. Vi ser også markeringer og kampanjer hos forbund og klubber i flere land når det er Pride.

Gratulerer til engelsk fotball!

Temaet er ikke like tabu i fotballen som det var for kun få år siden. Vi snakker mer om det. Mange gjør en flott innsats.

Og derfor er det så viktig at noen våger å stå fram. Jake Daniels inspirer nok mange der ute som er slik som han.

Gratulerer til engelsk fotball for en historisk viktig dag, for dette er et lite, men samtidig stort steg i riktig retning.

Gratulerer til alle som ønsker en mer åpen og inkluderende fotball og gratulerer til modige Jake Daniels!

Illustrasjonsfoto: Jake Daniels (17) forteller til Sky News at han er homofil og at han lenge har tenkt på å stå fram. Foto: Skjermdump Sky News.

LES OGSÅ:

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/