Menneskerettighetsorganisasjoner krever fire milliarder av FIFA

Samtidig som Amnesty International kommer med en ny rapport om FIFA og arbeidsforholdene i Qatar, sender de sammen med syv andre menneskerettighetsorganisasjoner brev til FIFA med krav om kompensasjon til migrantarbeidere i Qatar.

De krever i overkant av fire milliarder kroner for tort og svie i forbindelse med forberedelsene til fotball-VM, som starter i november 2022.

Hyppig rapportering

Amnesty International har regelmessig kommet med rapporter om menneskerettighetssituasjonen i Qatar siden 2012, særlig med fokus på migrantarbeiderens arbeidsvilkår.

Siden 2019 har Amnesty International publisert åtte rapporter, alle med svært rystende beretninger om migrantarbeidernes forhold.

I rapporten som kommer i mai 2022 er en oppsummering av hva som har skjedd i Qatar siden de fotball-VM i 2010. De går systematisk igjennom hva Qatar har gjort for å bedre menneskerettighetssituasjonen i landet og hva FIFA har gjort for å presse Qatar i riktig retning.

En av konklusjonene i rapporten er at FIFA ikke brydde seg om migrantarbeidernes situasjon før etter 2015. Det var også da NFF og de andre nordiske fotballforbundene begynte å engasjere seg for migrantarbeiderens sak. Dette var for seint, ifølge Amnesty.

En annen konklusjon er at verken Qatar og VM-komiteen (Supreme Committee) eller FIFA har oppfylt ansvar eller forpliktelser som de har lovet.

Artikkelen fortsetter under rapporten.

LES AMNESTYS SISTE RAPPORT HER:

MDE-22.5586.2022-Predictable-and-Preventable-Why-FIFA-and-Qatar-should-remedy-the-2022-World-Cup-abuses

Krever milliardbeløp av FIFA

I forbindelse med denne rapporten har Amnesty International skrevet et brev sammen med syv andre menneskerettighetsorganisasjoner.

I brevet krever de at FIFA setter av i overkant av fire milliarder kroner for å kompensere migrantarbeiderne i en eller annen form, også familiene til migrantarbeidere som har dødd.

Beløpet er tilsvarende prispengene som er satt av til spillerne som deltar i mesterskapet.

De åtte organisasjonene mener at dette er et minimumskrav og at dette er småpenger for FIFA, som forventer inntekter på ca. 60 milliarder kroner i forbindelse med mesterskapet og som har over 16 milliarder i reserver.

Debatten om migrantarbeidernes situasjon i Qatar har tiltatt i Norge etter at den norske fotballpresidenten Lise Klaveness kritiserte FIFA under FIFA-kongressen i Doha, 31. mars 2021 for tildelingen av mesterskapet i 2010 og Qatar for ikke å gjøre nok for migrantarbeiderne i etterkant.

Usikkerhet om migrantsenter og kompensasjon

En av kampsakene til NFF og Lise Klaveness har vært å etablere et migrantarbeidssenter i Qatar, som skal fungere som et slags fagforeningskontor for disse arbeiderne, i et land som ikke tillater fagforeninger.

Da et slikt migrantarbeidersenter skulle diskuteres på en konferanse i Doha i forkant av FIFA-kongressen trakk Klaveness seg fra en paneldiskusjon fordi pressen ikke fikk være til stede.

Organisasjonen som arrangerte konferansen, var Building and Wood Workers’ International (BWI). De er en av de åtte organisasjonene som sammen med Amnesty International som har skrevet brev til FIFA om pengekrav til migrantarbeiderne.

FIFA-president Gianni Infantino har i flere år forsvart Qatar og skrytt av forbedringene av migrantarbeidernes situasjon. Rett etter at Klaveness’ tale i Doha gikk han opp på talerstolen og forsvarte Qatar.

På UEFA-kongressen i Wien, 11. mai kom Infantino med nok et forsvar av Qatar og VM-komiteen, men skapte en del usikkerhet da han sa at FIFA vil sørge for at migrantarbeidere som ikke hadde fått lønna si skulle få den utbetalt og at de som har lidd under forholden i Qatar skulle få tilstrekkelig kompensasjon.

Da Idrettspolitikk.no henvendte seg til FIFA-presidenten rett etter hans tale på kongressen i Wien for å få avklart om dette også gjaldt familier som hadde mistet noen i forbindelse med arbeidsoppdrag i Qatar ble vi bryskt avvist.

I etterkant ble Idrettspolitikk.no ringt opp tre ganger av kommunikasjonsavdelingen til FIFA for å forsikre oss om at det kun var arbeidere som ikke hadde fått utbetalt lønna si som skulle kompenseres.

LES BERVET FRA DE ÅTTE ORGANISASJONENE HER:

2022.05.17-Joint-letter-to-Gianni-Infantino-re.-remedy-for-labour-abuses-

Illustrasjonsfoto: Lusail Stadion slik den ser ut seks måneder før VM i Qatar starter. Foto: Andreas Selliaas

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/