KOMMENTAR: Alle håper Ukraina kvalifiserer seg til VM i Qatar?

Fotball-VM i Qatar får fram absurditetene og kompleksiteten i dagens fotball. Hvem unner ikke Ukraina å kvalifisere seg til dette mesterskapet?

Det var en spesiell, men ikke uventet seanse vi fikk se på landslagets pressekonferanse i forbindelse med Nations League-kampene denne måneden.

Unngår vanskelige spørsmål

Vi fikk høre landslagssjef Ståle Solbakken og Manchester Citys nye stjerneskudd Erling Braut Haaland (21) gjøre alt de kunne for å unngå vanskelige spørsmål om overgangen til Manchester City.

Spørsmål om Qatar-markeringene og om at Haaland er på vei til en klubb som driver sportsvasking ble også elegant avfeid.

På spørsmålet om han følger med på diskusjonen om klubbvalget sitt, svarte Haaland:

– Én ting jeg er jævlig god på, er å stenge ute ting og fokusere på det jeg er best på.

Ønsker å svare på spørsmål

En annen som må være veldig god til å stenge ting ute er Haalands nye lagkamerat i Manchester City, Oleksandr Zintsjenko.

Han satt i Skottland og svarte på spørsmål om VM-playoff-kampen mot Skottland og om krigen i hjemlandet Ukraina.

Kampen mot Skottland ble utsatt fra mars til juni fordi Russland gikk til krig mot hjemlandet hans Ukraina i februar.

I mellomtiden har han spilt mange kamper (inkludert en treningskamp med Ukraina mot et tysk klubblag) og vunnet Premier League mellom gråtetokter og kamp for oppmerksomhet rundt russernes brutale krigføring i Ukraina.

Han var vært en av «Stopp krigen»-kampanjens fremste ambassadører.

Zintsjenko og lagkameratene hans sier de får meldinger fra soldater i hjemlandet om at deres kamp mot Skottland er en forlengelse av deres kamp på slagmarken i Ukraina.

Ikke mot Skottland, men for å skape samhold og kampvilje i Ukraina og for å vise litt normalitet i en hverdag som er helt unormal.

Vinner de kampen i Skottland møter de Wales i en playoff-finale og vinner de den havner de i samme gruppe som blant annet England i VM i Qatar.

Skottene som ikke støtter Ukraina når de spiller mot dem vil garantert støtte Ukraina mot England i VM. For skottene blir dette en krig på forskjellige nivåer.

Forskjellsbehandling

Der Erling Braut Haaland får spørsmål om hvor helhjertet han egentlig støttet opp under landslagets kampanje for bedre menneskerettigheter i Qatar, får Zintsjenko spørsmål om hvor viktig VM i Qatar er for kampen mot russiske overgrep i Ukraina, krigsforbrytelser og grove brudd på menneskerettighetene.

Qatar har for lengst vunnet PR-krigen om fotball-VM. Til tross for tidvise høylytte protester er VM i Qatar nå nært sagt normalisert.

En av Qatars mektigste menn, Nasser Al-Kheilafi, sitter i UEFAs styre og kontrollerer den danske og svenske fotballpresidenten.

Qatar fikk delta i en av de europeiske VM-kvalifiseringsgruppene til sitt eget VM.

For å skape ro i rekkene i Storbritannia har statsminister Boris Johnsen inngått en avtale med Qatar om at de kan ta seg av overvåking av luftrommet i Qatar under fotball-VM. For å nevne noe.

Lufta går ut av Qatar-ballongen

Nå ønsker også NFF at spillerne og landslagstreneren skal fokusere på fotball og så skal fotballpolitikerne ta seg av fotballpolitikk.

Selv om Lise Klaveness har fortsatt sin kamp mot VM i Qatar så betyr dette at det blir mindre oppmerksomhet om Qatar (et mesterskap Norge ikke er kvalifisert til) og kanskje også på de problematiske sidene ved eierskapet til Manchester City og andre klubber som har tvilsomme eiere.

Utgangspunktet til Erling Braut Haaland og Oleksandr Zintsjenko er forskjellig.

Ikke bare er Zintsjenko hele fire år eldre enn Haaland og langt mer moden på den måten, men han har også tatt på seg et politisk ansvar fordi han føler seg forpliktet til det siden han er en profilert og privilegert ukrainer som slipper militærtjeneste når landet hans er i krig.

Hvor prinsipielle er vi?

Det har vakt en del berettiget kritikk av NFF fordi de ønsker å skjerme Erling Braut Haaland i en tid de beskriver som vanskelig (for en ung mann på 21 år).

Mange vil hevde at Zintsjenko er i en langt vanskeligere situasjon og han har valgt en annen strategi.

Det er vanskelig å sette vanskelige situasjoner opp mot hverandre og det er vanskelig å være prinsipiell i situasjoner som dette.

Hadde vi turt å konfrontere Zintsjenko om eierskapet til Manchester City i den situasjonen han er i nå, slik vi ønsker å konfrontere Erling Braut Haaland med Qatar og eierne til hans nye klubb?

Alt til sin tid eller er det noe som er mer viktig enn andre ting også når det gjelder menneskerettigheter?

Og hva med dem som ønsket en boikott av VM i Qatar: Unner de Ukraina å kvalifisere seg til VM i Qatar?

Illustrasjonsfoto: Faksimile fra TV2 fra Kampen mellom Everton og Manchester City på Goodison Park, 26, februar 2022.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/