Internt notat: NFF frykter for LHBTQI-rettigheter i Qatar etter VM

Idrettspolitikk.no har fått tilgang til et notat som NFF har delt med andre aktører for at de skal bidra til å legge press på FIFA. Målet er å sikre qatarer LHBTQI-rettigheter etter fotball-VM, som slutter i desember 2022.

Fotballpresident Lise Klaveness bekrefter til Idrettspolitikk.no at NFF er bekymret for hva som vil skje etter VM.

– Basert på flere tilbakemeldinger fra ulike NGOer og forskere bekymrer vi oss for situasjonen LHBTQI-personer vil stå i etter VM, sier hun fra Stockholm der hun er sammen med herrelandslaget som spiller Nations League.

Denne måneden markeres Pride over hele verden og både FIFA og VM-komiteen i Qatar har tatt fram regnbueflagget.

Til tross for dette er NFF bekymret for LGBTQI-miljøet i Qatar, særlig etter at fotball-VM i Qatar er over.

I et intervju med Idrettspolitikk.no i 2019 uttrykte daværende fotballpresident Terje Svendsen bekymring for hva som ville skje etter VM etter et besøk i Doha i Qatar.

– Jeg frykter hva som skjer etter VM og når alle anleggene er ferdigbygget. Hva skjer med reformene, da?, sa han.

Da var ikke LHBTQI-rettigheter på agendaen.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

FIFA-administrasjonen i Zürich feirer Pride.

UEFA med egen arbeidsgruppe

Våren 2021 ble det økt søkelys på migrantarbeidernes rettigheter i Qatar, blant annet etter grasrotopprøret i norsk fotball.

Norske protester spredde seg og flere land kastet seg på.

Det førte til blant annet til at UEFA satte ned en arbeidsgruppe for arbeideres rettigheter i Qatar. Arbeidsgruppa har siden mai 2021 hatt seks møter, blant annet med deltagelse av representanter fra NFF.

De har hatt to nettmøter (17. mai og 1. Juni 2021), ett møte i London (10. Juli 2021) og vært på to besøk i Doha i Qatar (24. august og 9.-10. desember 2021).

Det var planlagt et nytt besøk til Qatar i mai 2022, der nyvalgte fotballpresident Lise Klaveness skulle delta (forgjengeren Terje Svendsen var med til Doha i desember 2021), men besøket ble utsatt.

Møte i Qatar utsatt

Midt under UEFA-kongressen i Wien 11. mai 2022 kunne Idrettspolitikk.no og Fotball.TV avsløre at møtet var utsatt fordi VM-komiteen ikke hadde tid til å møte UEFA-delegasjonen.

Reisen var planlagt en god stund og avlysningen skjedde knappe to uker etter at Lise Klaveness holdt sitt første innlegg på FIFA-kongressen i Doha, der hun kritiserte tildelingen av mesterskapet og behandlingen av migrantarbeiderne.

I sin FIFA-tale i Doha la Klaveness hovedvekten på migrantarbeidernes rolle, men hun hadde også fokus på LHBTQI-rettigheter.

Hun er selv gift og har tre barn med en kvinne og i forkant av turen til Qatar var hun bekymret for sin egen sikkerhet fordi du kan få syv års fengsel i Qatar hvis du står åpent fram som homofil. Norsk politi forsikret om at hun var trygg.

Når Lise Klaveness sammen med UEFA-delegasjonen får gjennomført den planlagte turen til Qatar, sier hun at bekymringen for behandlingen av LHBTQI-personer i Qatar vil bli et tema.

– Sammen med de andre medlemmene i UEFA-gruppen er planen å snakke med LHBTQI-personer og organisasjoner fra Qatar eller som kjenner situasjonen i Qatar godt for å høre direkte fra interessentene hva fotballen kan gjøre for å bidra til positiv endring, sier Klaveness til Idrettspolitikk.no.

– Vi i UEFA-gruppen har allerede snakket med Fare network som sier at det er ekstremt vanskelig å få kontakt med LHBTQI-personer i Qatar fordi det er få som føler seg trygge nok til å representere denne gruppen eller snakke om temaet.

Vanskelig å ta opp LHBTQI-spørsmål i Qatar

I rapportene til UEFAs arbeidsgruppe nevnes LHBTQI-rettigheter, men i hovedsak vises det bekymring for LHBTQI-personer som reiser til Qatar i forbindelse med fotball-VM og ikke for det som skjer etter VM.

I notatet som Idrettspolitikk.no har fått tilgang til uttrykkes det stor bekymring for LHBTQI-situasjonen i Qatar etter VM.

I notatet står det blant annet:

«Vår bekymring er hva som vil skje med LHBTQI-personer i Qatar som snakker ut under beskyttelse av VM-turneringen. Hva skjer med dem når turneringen er over? Vi har hatt samtaler, men det er dessverre vanskelig»

I notatet kommer det fram at det så langt ikke har vært mulig å få forsikringer fra Qatar eller FIFA om behandlingen av LHBTQI-personer når turneringen er over.

Det hevdes i notatet at det er et stort LHBTQI-miljø i Qatar, men at de ikke har noen interesseorganisasjon og at de er svært sårbare.

Notatet er sendt til andre forbund og interesseorganisasjoner for å få dem til å hjelpe NFF med å presse FIFA, for at de i sin tur skal rette søkelyset mot på LHBTQI-rettigheter i Qatar når fotball-VM er over.

– Økt overvåkning

VM-komiteen har publisert offisielle dokumenter hvor de poengterer at alle er velkomne under VM og at retningslinjene også gjelder deres forretningspartnere, men de garanterer ikke for sikkerheten til LHBTQI-personer etter at VM er slutt, ifølge notatet Idrettspolitikk.no har fått tilgang til.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty deler NFFs bekymring.

– I de siste årene har det vært økende overvåking av folks oppførsel på nettet og LHBTQI- personer har meldt at de føler seg overvåket, sier Egenæs til Idrettspolitikk.no.

Egenæs forteller, som et eksempel på behandlingen av LHBTQI-personer i Qatar, at Qatar-versjonen av New York Times blir sensurert for artikler som omtaler homofile eller andre seksuelle orienteringer.

Han sier at han ikke kjenner til at noen er dømt for sin legning, men at flere er blitt arrestert.

– Min oppfatning er at loven håndheves først og fremst for å holde folk i skapet.

– Men trusselen om lang straff finnes jo der i lovverket. Dersom lokale LHBTQI-personer skulle bruke en suspensjon av loven under VM til å stå fram og kjempe for sine rettigheter, mener jeg det er god grunn til å frykte at loven anvendes mot dem og at de fengsles når VM er over.

– Alt fokus på å unngå skandaler under VM

Nicholas McGeehan, som leder menneskerettighetsorganisasjonen Fair/Square og som har lang fartstid som menneskerettighetsaktivist i Midtøsten, sier til Idrettspolitikk.no at vi bør rette mer søkelys på hva som skjer etter fotball-VM.

– FIFA og VM-arrangørene har alltid prøvd å dreie LHBTQI-spørsmålet til å gjelde tilreisende under VM. De vil garantert spesialbehandle tilreisende, sier han.

– På den ene siden vil de si at de ikke skal straffe LHBTQI-personer som kommer til Qatar og på den andre siden be de samme personene om ikke å vise fram sin legning eller regnbueflagg når de er der for at de ikke skal vise seg for lokalbefolkningen.

McGeehan sier at myndighetene i Qatar vil gjøre alt de kan for at det ikke skal bli noen skandaler under mesterskapet, men han mener at vårt fokus bør være på det som skjer når VM er slutt.

– Det store spørsmålet burde være hva som skjer med LHBTQI-personer fra Qatar. FIFA og Qatar sier at det er greit for tilreisende å være LHBTQI, men samtidig er dette ulovlig i Qatar og du blir utstøtt fra familien etter må gå i terapi hvis det blir kjent at du har en annen legning.

– Det er ikke dødsstraff for å være LHBTQI i Qatar, men du blir tvunget til å leve ut legningen din i hemmelighet og å leve i skam hvis den blir kjent. Det FIFA gjør når de kun fokuserer på supporterne er å ta oppmerksomheten bort fra de store strukturelle og sosiale spørsmålene i Qatar.

McGeehan har liten tro på at fotballen og fotball-VM kan endre situasjonen til LHBTQI-personer i Qatar.

Samarbeider med norske myndigheter

Lise Klaveness deler McGeehans bekymringer etter å ha snakket med flere aktører i regionen.

– Rettssikkerhet for LHBTQI-personer i Qatar og i resten av regionen er en sensitiv sak og NGOene vi snakker med sier at det er lite håp om at fotballen oppnår varig endring her, sier hun.

– De ber oss likevel ta opp temaet og jobbe for de små millimeterne man eventuelt kan oppnå, ikke minst la LHBTQI-personene i Qatar få kjenne på at de er en del av fotballbevegelsen.

Hun sier at NFF vil utfordre VM-komiteen, FIFA og myndighetene i Qatar på dette området også etter VM og hun sier at de har kontkat med norske myndigheter om dette.

– Forhåpentligvis kan vi få norske myndigheter til å sette et ekstra fokus på denne sårbare gruppen etter VM i sin dialog med Qatar.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/