Qatar var minst egnet til å arrangere fotball-VM

Hadde alt vært normalt i internasjonal fotball hadde fotball-VM vært i gang denne uken. Kanskje i USA?

Og hadde FIFAs eksekutivkomité fulgt evalueringen av alle VM-søkerne hadde VM gått alle andre steder enn Qatar.

Men slik ble det ikke. Her er historien om hvordan de forskjellige VM-søkerne ble evaluert og hvem som kom best og dårligst ut.

Lavest rangert av alle

Det var den chilenske fotballpresidenten Harold Mayne-Nicholls som ledet delegasjonen som evaluerte alle søkerne til fotball-VM i 2018 og 2022.

Når du leser rapporten som ble forelagt FIFAs eksekutivkomité dagen før avstemningen i 2010 er det helt tydelig at Russland kom dårligst ut av kandidatene til VM i 2018 og Qatar kom dårligst ut av alle kandidatene som ønsket VM.

Allikevel fikk Russland og Qatar hvert sitt mesterskap.

Mayne-Nicholls mente selv at Spania og Portugal var best skikket til å få VM i 2018 og USA til å få VM i 2022. Styrken til USA var blant annet at de ikke trengte å bygge ett eneste nytt anlegg.

Saken fortsetter under bildet.

Her er et utdrag fra evalueringsrapporten, der Qatar kommer dårlig ut på nesten alle parametere. Les hele rapporten nederst i saken.

Alle spådommene har vist seg å stemme

Den største innvendingen mot Qatar i evalueringen var den ekstreme varmen om sommeren. Og selv om arrangørene i Qatar lovte nedkjølingsutstyr på stadion mente Mayne Nicholl at det allikevel var altfor varmt.

Den ekstreme varmen har ført til at VM er flyttet, stikk i strid med det som sto i søknaden.

I etterkant har behandlingen av migrantarbeidere blitt et stort stridstema og mange rapporter har vist at arbeidere dør fordi de må jobbe i denne varmen for at stadionene og annen infrastruktur skal bli klare til mesterskapet.

Evalueringen viser også en skepsis til lovnadene om at mesterskapet skulle bli karbonnøytralt. Det skyldes blant annet mangel på innkvartering.

Denne skepsisen ble bekreftet i mai i år da qatarske myndigheter sa at det vil bli satt opp 160 ekstrafly hver dag for å frakte fotballsupportere inn og ut av Qatar.

Og selv om FIFA og VM-komiteen i Qatar fremhever at stadionene ligger tett ved hverandre og at det gir økt tilgjengelighet for supporterne, så sto det i evalueringen at den korte avstanden gjør logistikken mye vanskeligere fordi trafikktettheten blir for stor og det kan føre til store forsinkelser.

Dramatisk etterspill

Etter tildelingen av VM til Russland og Qatar har det blitt avdekket omfattende korrupsjon og det har vist seg at Russland og Qatar samarbeidet for å sikre at nettopp de to fikk mesterskapet.

Det var mye som skjedde på bakrommet før evalueringen ble presentert og det var mye som skjedde på bakrommet etter avstemmingen.

Ved siden av landene som ikke fikk mesterskapet de søkte på, var Harold Mayne Nicholls den store taperen etter tildelingen.

I etterspillet etter evalueringen av VM-søkerne ble han i 2015 av FIFA først utestengt fra all fotball i syv år, for så å få redusert straffen til to år i Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Årsaken til at Mayne-Nicholl havnet i trøbbel var at han ga Qatar dårlig omtale i evalueringen og at senere planla å stille som motkandidat til FIFA-president Sepp Blatter i 2015. Disse to tingene må ses i sammenheng.

Da Harold Mayne-Nicholl var i ferd med å sammenfatte rapporten om de forskjellige søkerlandene spurte han FIFA-president Sepp Blatter om han skulle rangere kandidatene. Da fikk han beskjed om at det ville ta seg dårlig ut, spesielt for Vladimir Putin.

Men til tross for at søkerne ikke ble rangert var det svært enkelt å lese ut av rapporten at Qatar kom dårligst ut av alle søkerne.

Utfordret Sepp Blatter

Mayne-Nicholl hadde en drøm om å ta over plassen til FIFA-president Sepp Blatter, men denne karriereveien stoppet fordi han selv ble beskyldt for bestikkelser.

I etterkant av arbeidet med evalueringsrapporten som Mayne-Nicholls hadde ansvaret for, ble det lekket flere eposter fra serverne til fotballedere fra Qatar, som viste at sentrale personer i Qatar var svært misfornøyde med hans evaluering av Qatar, og som ønsket å forhindre Harold Mayne-Nicholls’ muligheter til å bli FIFA-president.

Da Mayne-Nicholls var i Qatar i 2010 besøkte han det anerkjente sportssenteret Aspire. Her tas unge talentfulle fotballspillere inn fra hele verden. Det er dette besøket som er temaet i epostene.

I 2010 var Harold Mayne-Nicholls president i det chilenske fotballforbundet og han øynet muligheten for at unge chilenere kunne komme til Aspire for å utvikle seg.

I en epost spurte han Aspire om hans sønn og nevø og andre unge chilenske fotballspillere kunne komme på treningsleir.

Da Harold Mayne Nicholls i begynnelsen av 2014 sa at han ønsket å stille som motkandidat til FIFA-president Sepp Blatter kan det virke som disse anklagene mot den chilenske fotballpresidenten plutselig kunne brukes for å fjerne en brysom motkandidat.

FIFAs etiske komité satte i gang en etterforskning og i 2015 ble Harold Mayne-Nicholls utestengt fra all fotball i syv år fordi hans henvendelse kan tolkes som korrupsjon.

Denne straffen ble altså redusert til to år og han kunne i 2017 begynne å jobbe i fotballen igjen.

LES SAMMENDRAG AV EVALUERINGEN HER:

ayheyvitgkcpamaxzovz

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/