Norges svømmeforbund stemte blankt om transpersoner

I helgen vedtok Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) på sin ekstraordinære kongress i Budapest i Ungarn nye regler for transpersoner. Presidenten i Norges svømmeforbund (NSF) er svært misfornøyd med prosessen.

Det mest kontroversielle vedtaket var at personer som ikke har gjennomført kjønnskorrigering før de er tolv år ikke får delta i kvinneklassen.

Svært overrasket svømmepresident

I realiteten betyr det at transpersoner blir ekskludert fra kvinneklassen i svømming.

Istedenfor åpner FINA for å etablere en åpen klasse der transpersoner skal få delta. Vedtaket fikk 196 stemmer av 274. Norges svømmeforbund (NSF) stemte blankt.

President i NSF, Cato Bratbakk, ble svært overrasket da FINA ønsket å stemme over et nytt regelverk for transpersoner på den ekstraordinære kongressen i Budapest.

Da nytt regelverk skulle vedtas stemte han derfor på vegne av Norges svømmeforbund blankt.

– Ifølge agendaen på denne kongressen skulle dette være en informasjonssak fra FINA om deres arbeid rundt dette temaet, sier svømmepresident Cato Bratbakk til Idrettspolitikk.no fra Budapest.

– Alle saker som skal stemmes over skal være sendt ut én måned før kongressen. Derfor var vi meget overrasket at det skulle være en avstemming.

Bratbakk sier til Idrettspolitikk.no at styret i FINA hadde vedtatt de nye retningslinjene før kongressen og de ønsket at kongressen skulle si sin mening om det de hadde kommet fram til etter undersøkelser gjort blant utøvere, forskere og jurister.

Saken fortsetter under bildet.

Agendaen til den ekstraordinære FINA-kongressen i Budapest. Punkt 12 på agendaen er inkludering av transpersoner. Foto: Cato Bratbakk.

– Ikke godt styresett

Den norske svømmepresidenten er mildt sagt oppgitt over måten denne saken er håndtert. Han sier at de fikk se grunnlaget for beslutningen først etter at kongressen var slutt. Da fikk de et dokument på 24 sider som FINA-styret hadde sammenfattet.

– Vi har derfor ikke kunne behandle dette i forbundsstyret i Norge og jeg mener at dette heller ikke er godt styresett eller særlig og transparent.

– Derfor stemte jeg blank på vegne av oss i denne saken.

Den kontroversielle presidenten i FINA, Husain Al-Musallem, sa i sin tale til kongressen at de hadde et ansvar for å beskytte rettighetene til sine utøvere, men at de også må sørge for at konkurransene er rettferdige, særlig kvinneklassen.

Han sa også at en åpen kategori vil bidra til å fremme inkludering. FINA er det første internasjonale særforbundet som kommer med et slikt vedtak.

Spørsmålet om transpersoner i svømmesporten ble for alvor aktualisert av amerikaneren Lia Thomas. Thomas svømte i herreklassen tidligere, og ble den første kjente transpersonen som vant collegemesterskapet i svømming da hun vant kvinnenes 500 yard fristil i mars.

Vil finne løsninger som føles rettferdig

Bratbakk innrømmer at dette en er en vanskelig sak, men at NSF nå må se på hvordan de skal tilpasse seg FINAs nye retningslinjer.

– Vi som forbundsstyre har naturlig nok ikke fått sett på dette, i avvente av FINAs arbeid. Nå som vi har retningslinjer fra FINA og sette hvordan FINA tenker rundt dette, så vil vi ta det inn i vårt arbeid hjemme.

Han er nøye med å påpeke at alle skal tas vare på i denne saken, men at det er særdeles viktig at de beskytter jente- og kvinneklassen slik at de kan konkurrere på like vilkår.

– Det er ikke lett å finne løsninger som føles rettferdig og inkluderende for alle. Nå skal vi ta dette med oss inn i vårt arbeid å se hvordan vi kan løse dette hos oss, sier Bratbakk.

Selv om Bratbakk er misfornøyd med prosessen og med at FINA stadig vekk endrer agenda og kommer med ad hoc-avstemninger sier han at FINA nå har gitt NSF retningslinjer for hva de må gjøre.

– En åpen klasse vil derfor være løsningen for å ivareta jenteklassen. Dette er mine synspunkter som jeg tar med meg inn i styret, avslutter Cato Bratbakk.

Illustrasjonsfoto: Svømmepresident Cato Bratbakk på inspeksjon i Duna Arena i Budapest der svømme-VM foregår samtidig som Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) avholder ekstraordinær kongress. Foto: Cato Bratbakk.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/