KOMMENTAR: Danskenes fotball-EM handler nå også om Qatar

Denne uka startet Danmark oppladningen til EM-sluttspillet i England. Da laget møtte pressen dreide alt seg om Nadia Nadim og fotball-VM i Qatar.

Den danske landslagstreneren Lars Søndergaard har satt laget sitt i en meget spesiell situasjon før han tar med troppen til EM i England og til åpningskampen mot Tyskland 8. juli.

Med som EM-joker

I troppen har han tatt med Nadia Nadim, som lenge har vært skadeplaget og som Søndergaard selv har sagt skal brukes som en joker. På sportslig grunnlag kan man derfor diskutere om hun burde være med eller ikke.

Allikevel er det andre forhold som gjør dette uttaket mer enn spesielt.

Nadia Nadim er nemlig ambassadør for fotball-VM i Qatar og har etter at hun annonserte ambassadørstatusen ikke villet uttale seg til pressen om hva ambassadørtittelen innebærer eller de økonomiske betingelsene.

Lars Søndergaard hadde satt som en betingelse for å bli med landslaget til England at Nadia Nadim skulle møte pressen og svare på alle spørsmål om sitt forhold til Qatar. Det endte i munnhuggeri og angrep på pressen.

Det så ikke pent ut og Qatar-spørsmålet kommer til å henge over det danske landslaget så lenge de er med i mesterskapet.

Sjokkerte og overrasket

Det blir også spennende å se om Qatar-spørsmålet blir et tema internt i den danske troppen. Nadim er ambassadør for et regime som sender homofile i fengsel og på det danske laget er det homofile spillere.

Mange ble overrasket, sjokkert og skuffet da den danske landslagsspilleren Nadia Nadim dukket opp på promoteringsvideoer sammen med David Beckham og afghanske flyktninger i Qatar i desember i fjor.

Og 1. april i år kunne altså Nadim via sosiale medier stolt fortelle at hun både hadde blitt ambassadør for fotball-VM i Qatar og en såkalt FIFA-legende.

Det skal i utgangspunktet være ubetalte verv, men i etterkant har det kommet fram at hun får godt betalt.

Dette er historien om Qatars kyniske bruk av en ung kvinnelig fotballspiller.

Nadia Nadim har spilt 99 fotballandskamper for Danmark, men kom som flyktning fra Afghanistan, og har de siste årene blitt en folkekjær idrettsutøver i Danmark blant annet på grunn av sitt samfunnsengasjement og kritikk av Taliban.

Hun har til og med utdannet seg til kirurg samtidig som hun har holdt fotballkarrieren i gang.

Og plutselig sto hun altså blant afghanske flyktninger i Qatar og promoterte samarbeidet mellom myndighetene i Qatar og Taliban i Afghanistan.

Nå kan hun få sin kamp nummer 100.

Unngått pressen

Besøket i Qatar i desember i fjor var i forbindelse med Arab Cup, et slags prøve-VM før årets mesterskap. Alt hun gjorde var regissert av qatarske myndigheter og alt av hennes egen kommunikasjon foregikk via sosiale medier og hennes egne kontoer.

Dagen før hun meddelte at hun hadde tatt på seg verv for Qatars VM-komité og FIFA var hun på FIFA-kongressen i Doha i Qatar (samme kongress som fotballpresident Lise Klaveness holdt sin berømte tale) og lovet danske medier å snakke åpent med dem om sitt engasjement.

Den avtalen holdt hun aldri. Den eneste gangen hun har snakket med media siden desember i fjor er et koseintervju på dansk frokost-TV.

Det er først nå at Nadia Nadim har måttet snakke med pressen om sitt Qatar-engasjement, det er en betingelse for at hun skal få være med til EM. Det paradoksale er at hun har brukt det medisinske senteret Aspetar i Qatar for å bli frisk til å komme tilbake på landslaget.

Aspetar er for øvrig det samme senteret som Erling Braut Haaland brukte i desember 2020 for å komme seg tilbake etter skade og der sjeflege ved Olympiatoppen, Roald Bahr, leder det skadeforebyggende arbeidet.

Kommentaren fortsetter under YouTube-videoen.

Her er promovideoen Aspetar bruker på sine hjemmesider for å skryte av Erling Braut Haalands rehabiblitering der.

Spesielt forhold til Taliban

Qatar har i flere år hatt et spesielt forhold til Taliban og siden 2013 har landet huset en egen Taliban-ambassade, gitt opphold til ettersøkte talibanere og vært et slags fristed for Taliban inntil NATO og vestlige styrker trakk seg ut av Afghanistan i fjor.

Det var Qatar Airways (en av sponsorene til FIFA) som fløy Taliban tilbake til Afghanistan og som fraktet afghanske flyktninger i retur. Det var noen av disse flyktningene Nadim besøkte da hun var i Qatar i desember i fjor. Det er ingen tvil om at det var følelsesladet.

Nadia Nadim og hennes familie flyktet fra Afghanistan etter at Taliban hadde drept hennes far. Hennes tante var i den nye bølgen av flyktninger som dro fra Afghanistan i fjor. Det er lett å skjønne at Nadim har omsorg for afghanske flyktninger. Deres historie er hennes historie.

Samtidig er det vanskelig å forstå at hun stiller opp på velregisserte videoer produsert av VM-arrangørene og myndighetene i Qatar for å promotere fotball-VM og på den måten støtte oppunder propagandaen til et land som har vært en av de sterkeste støttespillerne til dem som drepte hennes far.

Uansett om dette dreier seg om økonomiske motiver, lettlurthet eller ren dumskap tar dette seg dårlig ut ikke bare for Nadim selv, men også for det Det danske fotballforbundet (DBU).

DBU ble tatt helt på senga av dette stuntet, og de har senere tatt avstand fra henne og hennes handlinger. Etter mye fomling har det danske forbundet også tatt avstand fra Qatar og ønsker å gjøre minst mulig promotering for VM-vertskapet – selv om det danske herrelaget er kvalifisert til VM.

Derfor er det mer enn spesielt at hun blir tatt ut på laget til EM, ikke bare fordi hun ikke kan spille en hel kamp om gangen.

Det Nadim er med på kan i høyeste grad betegnes som sportsvasking, men i denne sammenheng rammes fotball-VM i Qatar inn på en annen måte enn vi har sett tidligere: Fotballen brukes til å promotere Qatar som en regional stormakt og fredsmegler.

Nadim en del av sikkerhetspolitikken

Sikkerhetspolitikk er en av grunnene til at Qatar ønsket å arrangere fotball-VM. Tanken er at den som arrangerer fotball-VM ikke vil bli angrepet militært av sine naboer.

Denne strategien er blitt utfordret av Qatars naboland, med Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater i spissen, som fra juni 2017 til januar 2021 førte en omfattende boikott og embargo av Qatar og som blant annet gjorde at FIFA laget en mulighetsstudie om å flytte VM fra Qatar.

En av begrunnelsene for boikott av Qatar var nettopp deres tilknytning til Taliban og terrorisme.

Forsøket på å frata Qatar VM lykkes ikke, og nå har de tidligere fiendene av Qatar lagt seg på en mer vennligsinnet linje. De gleder seg nå også til fotball-VM.

Kun en måned etter boikotten og embargoen av Qatar i 2017 kjøpte plutselig det franske storlaget Paris St. Germain (PSG) (som ble kjøpt av Qatar som en del av forhandlinger mellom Frankrike og Qatar om støtte til fotball-VM) av Qatar) Neymar og Mbappé for rekordsummer.

Manøveren skulle sette PSG og Qatar i et positivt lys og gjøre det vanskeligere for nabolandene å komme godt ut av aksjonen

Nadia Nadim og David Beckham er en del av en tilsvarende strategi, men nå med en litt annen innfallsvinkel. David Beckham jobber også som ambassadør for Qatar og skal få et beløp i milliardklassen for å smile på bilder med dignitærer for Qatar og FIFAs representanter.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

De to tidligere lagkompisene Gary Neville og David Beckham koseprater i Nevilles program The Overlap om fotball-VM i Qatar, uten at det stilles ett eneste kritisk spørsmål om Beckhams ambassadørrolle for Qatar.

Nå er det ikke trusler om invasjon eller å miste fotball-VM som er problemstillingen lenger, men å utnytte VM og fotballen til å få anerkjennelse for sitt arbeid i internasjonal politikk.

God ambassadør

Nadia Nadim er god til å promotere dette budskapet. I videoen hun delte på sosiale medier i forbindelse med besøket i desember, sa hun blant annet:

– Å hjelpe mennesker i nød. Det er det det handler om for meg og det gjør det bestemt også for Qatar.

– Å få se dette gir meg troen på medmenneskeligheten igjen.

Qatars bruk av afghanske flyktninger i sin VM-propaganda har gitt landet en ny sjanse til å utnytte fotball-VM på en positiv måte etter all den negative omtalen av migrantarbeidere, avsløringer av menneskerettighetsbrudd og fengsling av journalister.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

Kjendisbruken knytter også Qatar nærmere FN og deres arbeid for flyktninger, blant annet fordi Beckham er UNICEF-ambassadør og Nadim er UNESCO-ambassadør. Denne koblingen har myndighetene i Qatar gjort et stort nummer ut av på sine egne hjemmesider.

Nadim spiller i dag for den amerikanske klubben Racing Louisville FC og omtaler fotballfasilitetene i Qatar som enestående. Det hun derimot ikke nevner er de menneskelige kostnadene under byggingen av de samme stadionene. De er da heller ikke bygget av afghanske flyktninger.

Lot seg provosere

Da Nadim møtte pressen og lot seg provosere av spørsmål om Qatar antydet hun at migrantarbeiderne hadde det bedre i Qatar enn i sitt hjemland og at fotball-VM ville bidra til at de fikk det enda bedre. Dette er talepunkter som passer godt med landet hun er ambassadør for.

For mange kan det være vanskelig å kritisere Nadia Nadim for det hun gjør, gitt hennes spesielle historie og engasjement for afghanske flyktninger. Og det er det som er nettopp dette som er hensikten med sportsvasking.

Sportsvasking skal normalisere tilstedeværelsen av en stat og deres interesser. Du skal slutte å tenke på dem som stater som gjør noe galt i sine hjemland eller i sitt nabolag. Og vi skal hylle dem som velgjørere.

Det var en spesiell og nesten trist oppstart på danskenes EM-oppladning. For selv om mesterskapet foregår i England, så vil danskenes landslag hele tiden kobles til fotball-VM i Qatar, et mesterskap som først starter i november.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/