Sepp Blatter og Michel Platini frikjent – mer trøbbel for Gianni Infantino

Tidligere FIFA-president Sepp Blatter (86) og tidligere UEFA-president Michel Platini (66) er i en rettsak i sveitsiske Bellinzona frikjent for korrupsjon. Det skaper trøbbel for dagens FIFA-president.

Blatter og Platini risikerte fem års fengsel etter tiltalen mot dem og aktor hadde lagt ned påstand om 20 måneder betinget fengsel for de to.

Nå kan de foreløpig puste lettet ut.

Nye opplysninger

For saken er ikke over. Begge parter kan anke dommen og i løpet av vitneføringen og utspørringen av de to tiltalte, har det kommet fram nye opplysninger og påstander som kan åpne opp flere dører til FIFAs skjulte hemmeligheter, også til FIFA-president Gianni Infantinos eget maktspill.

For det er en klar kobling mellom saken mot Sepp Blatter og Michel Platini og Gianni Infantinos FIFA-presidentskap.

I arbeidet med en artikkelserie om Gianni Infantinos vei til makten og konsolidering av sin egen maktposisjon i FIFA, uttalte Michel Platini til Idrettspolitikk.no og Ekstra Bladet i 2020 at korrupsjonsanklagene mot ham var en del av Gianni Infantinos plan for å komme til makten i FIFA.

Ifølge Platini veiledet Gianni Infantino og hans medløpere amerikansk og sveitsisk politi til å finne dokumenter som ville skade Blatter og Platini, og jobbet samtidig intenst for at informasjon om ham selv ikke skulle komme ut offentligheten.

– Vi må finne sannheten slik at vi kan finne ut hvem som gjorde at vi havnet i denne situasjonen. Jeg vil ha rettferdighet, sa Platini til Ekstra Bladet og Idrettspolitikk.no i 2020.

Platinis anklager vil få ny fart i seilene nå når Blatter og Platini er frikjent for korrupsjon.

Plan A

FIFAs etiske komité kastet Sepp Blatter og Michel Platini ut av fotballen på grunn av anklagene om korrupsjon. Da Platini var ute av bildet, lanserte Infantino seg selv som UEFAs plan B.

Og han antydet at han ville trekke seg hvis Platini fikk lov til å stille. Det skjedde ikke. Så Infantino i virkeligheten seg selv hele tiden som plan A?

Michel Platini sa til Ekstra Bladet og Idrettspolitik.no at han aldri oppfordret Infantino til å stille som presidentkandidat.

Blatters naturlige arvtager

Da Sepp Blatter gikk av som FIFA-president i 2015, var hans naturlige erstatter UEFAs daværende president Michel Platini.

Den franske stjernen hadde støtte fra over halvparten av FIFAs medlemsland, men plutselig ble han fjernet.

Årsaken var en mystisk betaling fra 2011 på 2 millioner sveitserfranc fra Sepp Blatter til Platini. Det er denne overføringen som rettssaken i Bellinzona har handlet om og som det har tatt syv år å etterforske.

Dette er bakgrunnen for saken.

I 2011, da Sepp Blatter ønsket å bli gjenvalgt som president i FIFA, betalte han ut rundt 13,5 millioner dollar til Michel Platini, som selv hadde uttrykt et ønske om å stille til valg. Plutselig trakk Platini sitt kandidatur.

Blatter trengte imidlertid Platinis støtte fordi Muhamed Bin Hammam fra Qatar også ville bli president. Men sjeiken i Qatar droppet ut på grunn av en korrupsjonssak, og Blatter kunne cruise til gjenvalg.

Pengeoverføring dukker plutselig opp

Pengeoverføringen ble først kjent for offentligheten i 2015. Tidligere på året hadde sveitsisk politi, på vegne av det amerikanske føderale politiet (FBI) raidet FIFA-hovedkvarteret i Zürich og luksushotellet Baur au Lac.

I FIFA-hovedkvarteret ble tusenvis av dokumenter beslaglagt. Sepp Blatter ble ikke arrestert, men bare noen få dager etter politiaksjonen kunngjorde Blatter at han trakk seg som president.

Det banet vei for Michel Platini, som alle trodde var arvtageren.

I haugen av dokumenter som ble beslaglagt klarte den sveitsiske etterforskeren Olivier Thormann å finne overføringen på 2 millioner sveitserfranc fra Blatter til Platini. Flaks eller fordi noen viste dem akkurat disse dokumentene?

I det samme tidsrommet besøkte Infantinos barndomskamerat Rinaldo Arnold, statsadvokat Michael Lauber i Sveits. Den første av en rekke hemmelige møter mellom de to og etter hvert dukket også Gianni Infantino selv opp i møtene.

Statsadvokat Lauber tok ut tiltale mot Blatter og Platini basert på dokumentene som viste pengeoverføringer mellom de to.

Selv forsvarte de to tidligere mektige fotballbossene seg med at dette var en muntlig avtale de to lenge hadde hatt om oppgjør for rådgiving Platini hadde gjort for FIFA og Blatter.

Dette trodde ikke FIFAs etiske komité på, det gjorde heller ikke sveitsiske påtalemyndigheter. Men nå er altså de to frikjent for denne pengeoverføringen i en sveitsisk domstol.

Står på sitt

I retten i Bellinzona har Blatter og Platini holdt seg til sine forklaringer fra 2015.

Aktor, Thomas Hildbrand, mente det var en ulovlig pengeoverføring, og han krevde altså at både Blatter og Platini ble dømt til 20 måneder betinget fengsel og en prøvetid på to år.

Problemet til Hildebrand var at han ikke greide å overbevise retten om hva motivet for pengeoverføringen var.

Forsvarerne til Blatter og Platini argumenterte selvsagt for frifinnelse og de fikk slått en viktig spile inn i aktoratets bevisføring.

Olivier Thormann, etterforskeren som på mirakuløst vis fant de omdiskuterte dokumentene i 2015, forklarte i retten at det var FIFAs daværende finansdirektør Markus Kattner som hadde gitt dem beskjed om hvor dokumentene var å finne.

Kattner ble innkalt som vitne (til protester fra aktoratet) og han benektet han at han hadde fortalt noen om pengeoverføringene.

Vitnemålet til Kattner kan ha vært det som tippet avgjørelsen i Platini og Blatters favør.

I løpet av denne saken har Platini gått til søksmål mot både Olivier Thormann og Gianni Infantino for falske anklager og hemmelige møter.

Hva med Infantinos hemmelige møter?

Gianni Infantinos hemmelige møter med Michael Lauber har ført til at han måtte gå av og at den tidligere statsadvokaten risikerer riksrettssak.

FIFA, som er en part i saken i Bellinzona, har krevd at pengene skal betales tilbake. Men det kan bli vanskelig. Sveitsiske myndigheter må finne ut om Platini har rett når han hevder at han var offer for et komplott utført av Infantino og en rekke personer fra statsadvokatens kontor. Et komplott som sørget for at Infantino ble president i FIFA.

Idrettspolitikk.no er i besittelse av den 48 siders lange rapporten fra det sveitsiske parlamentet som har lagt grunnlaget for en mulig riksrettssak mot den tidligere statsadvokaten. Den har karakter av en tiltale.

I rapporten beskrives de hemmelige møtene mellom Infantinos barndomsvenn og statsadvokaten og det antydes at han var på fisketur for å finne ut om de hadde noe på Platini.

– Jeg ante ikke at det hadde vært et slikt møte. Hvis det rapporten sier er sant, ser det ut som en manøver bak ryggen min for å eliminere meg politisk, sa Michel Platini til Ekstra Bladet og Idrettspolitikk.no i 2020.

Parlamentsrapporten om statsadvokatens møter og frikjennelsen av Sepp Blatter og Michel Platini skaper mer trøbbel for Gianni Infantino. Selv om de to er frikjent er de neppe ferdig med denne saken.

Illustrasjonsbilde: Gianni Infantino i sin åpningstale på FIFA-kongressen i Paris i 2019. Da sa han at det ikke lenger er korrupsjon i FIFA. Foto: skjermdump FIFA TV.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/