Turnforbundet trekker seg som arrangør av kongress i protest mot russisk deltagelse

Idrettspolitikk.no. På et ekstraordinært styremøte onsdag 27.07.22 vedtok forbundsstyret i Norges Gymnastikk- og Turnforbund (NGTF) å trekke seg som arrangør for kongressen i det internasjonale turnforbundet (FIG), som skulle avholdes i Sandefjord i oktober 2022.

Det skriver NTGF i en pressemelding.

I pressemeldingen skriver de at NGTF helt siden Russlands invasjon av Ukraina har ment at sanksjonen idretten har iverksatt ikke bare bør rettes mot utøvere som representerer Russland og Belarus, men også personer som representerer disse nasjonene i politiske verv i FIG og European Gymnastics.

Etter to år med pandemi skulle Norges Gymnastikk- og Turnforbund for første gang avholde en FIG-kongress. Det var ventet at delegater fra 156 medlemsnasjoner skulle delta.

Kongressen skulle vært avholdt i Sandefjord i oktober i år, og det var forventet rundt 450 deltagere.

– Etter Russlands invasjon av Ukraina i februar fremstod det som helt uakseptabelt å ta imot
delegater fra Russland og Belarus i Norge, skriver president i NGTF Torgeir Røinås Pedersen i en pressemelding.

Røines Pedersen følger opp:

– Dette ble tydelig formidlet til FIG, og det ble samtidig gjort klart at vi måtte trekke oss fra arrangementet dersom FIG ikke fulgte opp med å erklære disse delegatene som uønsket under kongressen.
 
NGTF skriver at FIG ikke imøtekom denne oppfordringen var det umulig for forbundet å stå som verter for
arrangementet.

– Vi har vanskelig for å forstå at man utelukker utøvere, samtidig som disse regimenes representanter skal sitte som beslutningstagere og tillitsvalgte i vårt internasjonale forbund, fortsetter presidenten i Norges eldste, og femte største særforbund, skriver NTGF i pressemeldingen.
 
NTGF skriver at NIF støtter beslutningen fullt ut.

FIG suspenderte russiske og belarusiske utøver i mars, kun to uker etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, men sørforbundet har ikke suspendert ledere fra de to landene.

Belarusiske Nellie Kim er en av tre visepresidenter i FIG og Russlands Vassily Titov er styremedlem.

Illustrasjonsbilde: President i NTGF, Torgeir Røinås Pedersen. Foto: NTGF.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/