RETRO: Nordmenn i russisk fotball

Skrevet av Andreas og Arnt-Erik Selliaas

Mange har trodd at Panzer-Hagen var den første norske fotballspilleren i russisk fotball og at Jørgen Jalland var den andre. Det er riktig hvis man bare regner med det moderne Russland etter 1991.

Men ser man på russisk historie som helhet, kan vi dokumentere at minst to norske statsborgere har spilt i russisk fotball før Panzer og Jalland.

I standardverket om russisk fotball før 1923, Futbol. Pervyye shagi [de første skritt] 1860-1923, utgitt i St. Petersburg i 1998, nevner den kjente russiske fotballhistorikeren Jurij Pavlovitsj Lukosjak, to nordmenn.

Den ene er Peter Oscar Serck, født i St. Petersburg 1882. Han spilte for klubben Victoria i St. Petersburg i flere sesonger (1901, 1903, 1904, 1907 og 1914). Klubben ble stiftet i 1894, og i de første årene var det i hovedsak engelskmenn og tyskere som spilte på laget.

Vi har gått igjennom St. Petersburger Zeitung (en tyskspråklig avis som kom ut i St. Petersburg) fra 1901 til 1914, og funnet at om han ikke var fast på laget, ser vi ham både som keeper og midtbanespiller i flere lagoppstillinger.

Om ikke annet blir dokumentert, våger vi også den påstanden at Peter Oscar Serck var den første norske statsborger som spilte for en klubb utenfor Norges grenser.

Den andre norske spilleren i Russland er Kåre Johann Mathiassen. Han var født i 1894 og arbeidet som telefonoperatør på telefonsentralen i Petrograd (navnet på St. Petersburg fra sommeren 1914).

I 1915-sesongen spilte han for klubben Russko-Aziatsky Bank. Flere opplysninger har vi ikke om denne andre nordmannen i russisk fotball.

Om Peter Oscar Serck vet vi imidlertid mye mer. Han var en svært spesiell person, og det er ikke først og fremst som fotballspiller han er kjent. Hans navn forbindes den dag i dag med engelsk og amerikansk bil- og flyindustri, spesielt innen kjølesystemer og radiatorer. Både farfaren og morfaren hans var født i Norge.

Peter Serck var født i Bergen i 1820 og reiste allerede som 16-åring til St. Petersburg. Han startet i det små som kontorist, men ble etter hvert en stor forretningsmann i St. Petersburg, blant annet innen handel med Norge, Holland og Tyskland.

Morfaren Hans Smith var født i Froland i 1810. I 1849 bosatte han seg i Kronstadt. Her drev han skipshandel og var blant annet konsul. Dette var altså to utvandrede nordmenn som etablerte seg i toppskiktet i det tsarrussiske samfunnet.

Foreldrene til Peter Oscar beholdt sitt norske statsborgerskap, selv om de begge var født i Russland. Og det samme gjorde altså han.

Han ble utdannet ingeniør, og etter hvert bygde han opp en stor forretningsvirksomhet rundt radiatorer og kjølesystemer. Han hadde fabrikker i St. Petersburg, han leverte kjøretøyer til den russiske regjeringen under første verdenskrig, tjente store penger og levde et utsvevende sosietetsliv inntil revolusjonen.

Og han var aktiv idrettsmann. Fotball var en ting, men han drev også med seiling, svømming og motorsport.

Tidlig under første verdenskrig hadde han startet opp en radiatorfabrikk i Coventry, senere flyttet han til Birmingham, og herfra ledet han fram til sin død 2. januar 1924 sin virksomhet, en virksomhet som spredte seg til mange land i den vestlige verden.

I resepsjonen til fabrikken, en av flere som brer hans navn, Serck Aviation i fotballbyen Birmingham står det en bronsebyste av Peter Oscar Serck med teksten: ”Excellence in Heat Management Solutions”.

Det er det han først og fremst blir husket for i den store verden. Vi husker ham også som den første norske statsborger som spilte fotball for et lag utenfor Norge.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/