Dokumentar: Putins fiende nummer en

Se minidokumentaren om vårt møte med idrettshistoriens største varsler.

I mars i 2018 vant Bryan Fogel Oscar for filmen Ikaros.

Filmen handler om Fogel som i et forsøk på å dope seg som amatørsyklist kommer i kontakt med Grigorij Rodtsjenkov, sjefen på antidopinglaboratoriet i Moskva. Det ble mer dramatisk enn han kunne forestille seg.

Oscar til film om doping

Den amerikanske dokumentarfilmskaperen havner med dette midt oppi den største dopingskandalen i verdenshistorien.

Mens Rodtsjenkov hjelper Fogel med å dope seg, for at han skal prestere best mulig i amatørsyklistenes Tour de France, blir det avslørt at Rodtsjenkov var hjernen bak statlig russisk doping i OL i Sotsji i 2014 og vi får være med på Rodtsjenkovs flukt fra Russland.

Han er redd for å bli drept.

Jakten på sannheten

Min kollega Jan Jensen i danske Ekstra Bladet og jeg har skrevet flere artikler om russisk doping og et av skupene vi gjorde i 2017 var intervjuet med den tidligere KGB-offiseren Vladimir Popov. Han flyktet også fra Russland i frykt for å bli drept og lever i dag i skjul i Canada.

Han fortalte oss blant annet om hvordan russiske myndigheter overvåker idrettspamper, hvordan han var med på å rekruttere tidligere IOC-president Juan Antonio Samaranch som KGB-agent og hvordan KGB hjalp til å skjule doping under OL i Moskva i 1980, et OL det ikke ble tatt en eneste doper.

Saken fortsetter under filmen.

Den tidligere KGB-offiseren Vladimir Popov forteller om hvordan FIFA og IOC-presidenter blir fanget i nettet til russiske hemmelige tjenester.

Metodene Popov beskrev var nesten identiske med metodene som blir beskrevet i Ikaros og Jan og jeg ble nysgjerrig på om Rodtsjenkov hadde mer å fortelle. Det startet jakten på Rodtsjenkov som i dag lever på hemmelig adresse i USA, i frykt for å bli drept.

Til slutt fikk vi til et møte med Rodtsjenkov under svært spesielle omstendigheter og det resulterte i en minidokumentar i tre deler. Den er ingen kandidat til Oscar, men illustrerer godt hvor råtten internasjonal idrett er og hvor farlig det er å fortelle sannheten når man har vært med på tidenes største idrettssvindel.

Saken fortsetter under bildet.

Ekstra Bladets Jan Jensen og Idrettspolitikk.nos Andreas Selliaas sammen med Grigorij Rodtsjenkov.

Denne julen har Ekstra Bladet lagt ut de tre episodene utenfor betalingsmur, til glede eller skremsel for den som måtte ta seg tid til å se den (den er på dansk).

Del 1:  Putins fiende nummer én

Episoden handler om hvordan vi kom i kontakt med Rodtsjenkov og hvorfor vi ville møte ham.

Del 2: Flyktet uten å fortelle det til sin kone

Episoden handler om vært møte med Rodtsjenkov og vurderinger av hvor farlig det er å tyste på myndighetene i Russland.

Del 3: Ingen er trygge i Russland

Episoden handler om de som har tystet i dopingsaker og hva som skal til for at flere åpner seg opp om de mørke sidene i idretten.

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com