KOMMENTAR: Fotball-VM for kvinner i Nord-Korea i 2023 er en dårlig idé

Det kan skje hvis FIFA-president Gianni Infantino får viljen sin. Men det er ikke noen god idé?

Samtidig som debatten går om det norske landslaget bør dra til VM i Qatar i 2022 HVIS de greier å kvalifisere seg – eller om de i det hele tatt skal delta i kvalifiseringen – framsnakker FIFA-president Gianni Infantino fotball-VM for kvinner i 2023 i Nord- og Sør-Korea.

Ønsket om fredspris

Motivasjonen bak et slikt forslag er usikkert, men det er lov å spekulere i om Infantino ønsker å ta opp tråden til sin forgjenger Sepp Blatter, som aktivt søkte å få Nobels Fredspris gjennom det norskstartede Handshake for Peace-prosjektet, og at han ønsker å slå Thomas Bach og IOC i kampen om å få til et felleskoreansk mesterskap. IOC har nylig lansert ideen om et felleskoreansk OL i 2032.

Infantino hyllet ideen på et FIFA-møte i Aberdeen i Skottland denne uken, et forslag som han selv skal ha tatt initiativet til. Det hevder i hvert fall generalsekretæren i det sørkoreanske fotballforbundet.

– FIFA tok først kontakt med oss om en felles VM-søknad og vi har formildet dette videre til vår regjering, sier generalsekretær Hong Myung-bo.

– Jeg hører at det er snakk om en søknad for 2023 for de to koreane og det er stort, sier Infantino.

Hong hevder at FIFA tok kontakt for litt over en måned siden, men sier at det vil ta tid å får klarhet i om dette er mulig.

Stram tidsplan

Og skal de følge tidsplanen til FIFA har Nord- og Sør-Korea dårlig tid. De må tilkjennegi sin interesse før 15. mars, registrere søknaden før 16. april og sende inn den endelige søknaden før 4. oktober i år. Beslutningen om hvem som får kvinne-VM i 2023 blir tatt på et lukket styremøte i FIFA (FIFA Council) i mars 2020.

Skulle Nord- og Sør-Korea stille som kandidat til VM i 2023 møter de sterke konkurrenter. Australia, Colombia, Japan og Sør-Afrika har sagt at de ønsker å søke.

Det er flere problemer knyttet til et slikt forslag.

For det første at det er FIFA og Gianni Infantino som kommer med et slikt forslag og at det ikke er FIFA-kongressen som skal ta beslutningen, men i et lukket styremøte i FIFA. Det var akkurat denne metoden som førte til at Russland og Qatar fikk VM i henholdsvis 2018 og 2022, to mesterskap, som blant mye annet har blitt kritisert for å finne sted i land som dag ut og dag inn bryter menneskerettighetene.

Bryter FIFAs eget regelverk

For det andre bryter et slikt forslag eklatant med FIFA egne retningslinjer for menneskerettigheter. I retningslinjene som ble vedtatt på FIFA-kongressen i Bahrain i 2017 står det i paragraf 10:

«In particular, FIFA appropriately reflects its human rights commitment in the requirements for the bidding and hosting of FIFA competitions, notably by including in such requirements a clause committing to the principles of this policy, and takes human rights into account in the selection of host countries (min uthevelse).

Og i paragraf 11 står det videre:

«FIFA will respect and not interfere with the work of both human rights defenders who voice concerns about adverse human rights impacts relating to FIFA and media representatives covering FIFA’s events and activities. Where the freedoms of human rights defenders and media representatives are at risk, FIFA will take adequate measures for their protection (min uthevelse), including by using its leverage with the relevant authorities.»

Her står det svart på hvitt at FIFA vil bruke menneskerettigheter som kriterium for å velge framtidige vertskap for turneringer og at de ikke vil godta at journalister og aktivister blir trakassert, hvis de stiller kritiske spørsmål til land som arrangerer fotballturneringer i FIFAs regi.

I Nord-Korea finnes det ikke noe fri presse – eller frihet overhode – og skulle FIFA gå med på at Nord-Korea får fotball-VM i 2023 vil de bryte med sine egne regler ved å gi VM til et land som også grovt undertrykker kvinner.

Med dette forslaget viser Infantino at han ikke bryr seg om menneskerettighetene i Nord-Korea og at han gir blaffen i egne retningslinjer så lenge han kan framstå som en statsmann.

Det gavner verken verdensfreden eller kvinnefotballen.

Spørsmålet er om det norske laget som garantert greier å kvalifisere seg til VM i 2023 ville dratt til Pyongyang for å spille fotball?

LES OGSÅ: Ada Hegerberg trenger ikke Twerke.

LES OGSÅ: At Ada Hegerberg ikke FIFA-kåringen er ikke det største problemet.

LES OGSÅ: Hva skjer hvis Saudi-Arabia tar kontroll over fotballen?

LES OGSÅ: Lise Klaveness’ hjemmebane

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/