NFF-president Terje Svendsen: – Uten UEFA blir det ingenting av FIFAs forslag

Hotel Rome Cavalieri, Roma (Idrettspolitikk.no).

– Jeg syns UEFA har utviklet seg bra etter at Ceferin tok over roret, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Fotballpresidenten sitter avslappet og tilbakelent i en eksklusiv toseters hagesofa og ser ut over ett av de fire svømmebassengene på det eksklusive Hotel Rome Cavalieri.

Hotellbassenget er omgitt av en flokk skulpturløver og andre fine installasjoner. Hotellet har Romas eneste trestjerners Michelin-restaurant, kunst for milliarder av kroner på veggene og det ligger vakkert til på en av høydene i Roma. Det er UEFA-kongress.

Svendsen har satt av tid til Idrettspolitikk.no, for å snakke om maktspillet i og rundt UEFA, om konflikten mellom UEFA og FIFA og sine egne ambisjoner i internasjonal fotballpolitikk.

Hans oppgave på denne kongressen er å gi sin stemme til sittende UEFA-president Aleksander Ceferin og gi sin stemme til nye medlemmer i UEFAs eksekutivkomité.

Saken fortsetter under bildene.

Med utsikt over ett av de fire badebassengene til Hotel Rome Cavalieri. Foto: Andreas Selliaas.
Inngangspartiet til Hotel Rome Cavalieri, et av Romas mest ekslusivve hoteller. Foto: Andreas Selliaas.

UEFA-president opp fra intet

Det vakte internasjonale reaksjoner da den ukjente sloveneren Aleksander Ceferin fikk støtte fra nordiske fotballforbund, deriblant det norske, sommeren2016, før han i det hele tatt hadde lansert seg selv om kandidat.

I kulissene opererte en aktiv Kjetil Siem. Han var da midt mellom jobben som generalsekretær i NFF og jobben som spesialrådgiver for FIFA-president Gianni Infantino.

Fotballtidsskriftet Josimar var et av få norske medier som skrev om denne pussige koalisjonen og det som blant annet kom fram var at Ceferin sannsynligvis ikke tilfredsstilte UEFA-kriteriene for å bli valgt.

Josimar skrev også at russerne trakk i trådene og skjøv de nordiske forbundene foran seg for å få valgt Ceferin som UEFA-president. Det så bedre ut fra Moskva at de demokratiske statene fra Norden var de som først lanserte hans kandidatur.

Nå, nesten tre år etter sier NFF-presidenten at disse funnene ikke stemmer.

– At han skulle stå nærme russerne har jeg ikke sett noe til. Overhodet ikke. Tvert imot, syns jeg at han har gjort til skamme det som ble sagt om ham i forkant av kongressen han ble valgt på. Han har gjort en bra jobb.

Stått last og brast med presidenten

Terje Svendsen har hele tiden stått på Ceferins side og gitt ham støtte.

Da Aleksander Ceferin ble valgt på den ekstraordinære UEFA-kongressen i september 2016 stilte han opp mot den nederlandske veteranen Michael van Praag og vant med 42 mot 13 stemmer.

På kongressen i Roma i 2019 var det ingen som ønsket å stille opp mot Ceferin og den sittende presidenten ble klappet inn i en ny fireårsperiode på UEFAs 43. kongress.

– Ceferin har akslet seg inn og gjort en jobb som medlemslandene har vært fornøyd med, sånn at posisjonen hans ikke utfordres. Det er ikke noe vits i å utfordre ham fordi de fleste er veldig godt fornøyd med jobben han har gjort.

Gjør ikke noe at han ikke har motkandidater

Fotballpresidenten ser det ikke som noe problem at ingen stilte som motkandidater.

– Vi nordiske landene gikk jo ut og støttet ham, og selv om han fortsatt har noe igjen på Good Governance, som vi var veldig opptatt av, så ser jeg ikke på dette som noe svakhetstegn. Tvert imot ser jeg på dette som en styrke at han faktisk har gjort noe som medlemmene er fornøyd med.

Og her er ikke NFF og Terje Svendsen alene. En av grunnene er selvsagt den solide økonomiske situasjonen i UEFA.

Til kongressen kunne han presentere et budsjett for neste år – som blant annet innebefatter inntektene fra fotball-EM i 2020 – på nesten 60 milliarder norske kroner.

NFF-trekløver på tur

Terje Svendsen har tatt seg en pause i programmet og sventer på at generalsekretær Pål Bjerketvedt skal komme til Italias hovedstad etter litt forsinkelser.

Bjerketvedt var store deler av fjoråret sykemeldt på grunn av slag, men har fra 1. november 2018 vært i full jobb. Både Svendsen og Bjerketvedt forteller Idrettspolitikk.no at de begge er glad for at de kan kjøre tospann igjen.

På kongressen i Roma representerte Svendsen NFF sammen med generalsekretær Pål Bjerketvedt og 1. visepresident i NFF, Mette Christiansen.

Saken fortsetter under bildet.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt, NFF-president Terje Svendsen og 1. visepresident Mette Christiansen i godt humør før UEFA-kongressen i Roma i 2019 starter. Foto: Andreas Selliaas.

Upopulær FIFA-president

FIFA-president Gianni Infantino kom til Roma dagen før kongressen sammen med sin svenske, alltid smilende, men ordknappe rådgiver Mattias Grafstrøm.

Det var tydelig at han ønsket å tiltrekke seg oppmerskomhet, men han var svært ordknapp da han møtte Idrettspolitikk.no og annen presse da han hastet gjennom hotellobbyen og mot heisen som skulle føre ham opp til suiten sin.

En av hotellets representanter prøvde også å nekte Idrettspolitikk.no å ta bilder av ham den korte stunden han viste seg for pressen.

Han var tilsynelatende der ikke for å prate. Han var tilsynelatende der ikke for å gi informasjon. Han var tilsynelatende der fordi han var forpliktet til det.

Saken fortsetter under bildet.

FIFA-president Gianni Infantino haster forbi pressekorpset i lobbyen på hotellet der UEFA-kongressen finner sted. Foto: Andreas Selliaas.

Dårlig mottagelse

Etter at det italienske vertskapet hadde ønsket velkommen til kongressen holdt FIFA-presidenten sin hilsningstale til Ceferin og resten av UEFA.

Gianni Infantino var i flere år generalsekretær i UEFA – og ble selv valgt til FIFA-president på en ekstraordinær kongress i 2016, etter at Sepp Blatter måtte gå av på grunn av mistanke om korrupsjon – og i sin tale til kongressen i Roma sa han at det var rart å være tilbake hos sine egne.

Her kan det hende han leste forsamlingen feil. Det virket ikke som noen savnet ham.

Flere delegater som Idrettspolitikk.no snakket med under kongressen var oppgitt over FIFA-president Gianni Infantino hilsningstale.

De mente den var klisjéfylt (det i seg selv er ganske oppsiktsvekkende, siden slike kongresser er bygd opp av klisjéer) og var både skuffet og overrasket over at han ikke med ett ord sa noe om sine ideer om å innføre to nye turneringsformater (et nytt klubb-VM og en ny landslagsturnering, likt UEFAs Nations League).

Det kom heller ikke noen begrunnelse for hvorfor han ønsker å utvide VM i Qatar i 2022 fra 36 til 48 lag. Forslaget om å utvide VM i Qatar skjedde først på FIFAs styremøte i Miami i mars og der var UEFA skarpt imot det som FIFA presenterte. Tomme ord var holdningen over hele linja.

Fra talerstolen var Infantino mest opptatt av ett av de 55 forbundene i salen: Det russiske.

Han lovpriste Russland og fotball-VM i 2018, kalte det tidenes beste VM og ga sin nesegruse hyllest til Russlands president Vladimir Putin.

Det er tette bånd mellom Gianni Infantino og Russlands president. Kun få dager etter UEFA-kongressen ble Gianni Infantino tildelt «Order of Friendship» av den russiske presidenten.

Infantino sa at det var en pris han ikke fortjente, da han tok imot den i Moskva.

Saken fortsetter under bildet.

UEFA-president Aleksander Ceferin på pressekonferansen etter kongressen i Roma, der han gikk til harde angrep på FIFA-president Gianni Infantino. Foto: Andreas Selliaas.

Ceferin: – Liker ikke «ja-menn»

De 55 UEFA-delegatene var som sagt i Roma for å gi sin fulle støtte til Aleksander Ceferin, som avslappet gikk rundt og hilste og smilte til alle han møtte i gangene mellom dyrt porselen og dyr kunst på veggene, vel vitende om at han kunne starte på en hel fireårsperiode som UEFA-president uten motstand i indre rekker.

De fleste europeiske forbundene ser i dag på ham som en person med større integritet enn FIFA-president Gianni Infantino. Mangelen på opposisjon og en kruttsterk økonomi har gitt UEFA-presidenten en unik posisjon i internasjonal fotball. Det gir selvtillit.

Det fikk vi bevis på både i hans tale til kongressen og på pressekonferansen i etterkant.

Vi så en tydelig selvsikker Ceferin der han gikk til harde angrep på FIFA-president Gianni Infantino, hovedsakelig fordi Infantino har lansert planer om nye globale lag- og nasjonsturneringer og fordi han holder hemmelig hvem som egentlig er opphavet til ideene.

Ifølge UEFA er det snakk om turneringer som kan svekke den sterke økonomien i UEFA. UEFA er i dag uten tvil det rikeste av alle de regionale forbundene.

I sin velkomsttale, etter at Infantino hadde gitt sin hilsen, og med blikket rettet mot Infantino, som satt 10 meter til venstre for talerstolen, sa han at han selv ikke var en mann som ønsket «ja-mennesker» rundt seg.

Ceferin sa at han ønsket en åpen diskusjon om kompliserte temaer og fremhevet at uenighet i UEFAs eksekutivkomité var av det gode, og at han selv ikke var noen «ja-mann» (for Infantino, journ.anm.) i spørsmålet om de nye cupturneringene til Infantino.

– Det er «ja-menn» som ofte fører til at ledere faller, sa Ceferin.

Og Ceferin fortsatte sine angrep på Infantino på pressekonferansen rett etter kongressen. Han sa at han fortsatt ikke hadde fått noe informasjon om hvem som står bak forslagene til de nye cupturneringene eller hvem som skal betale for disse turneringene.

Verdien på de to turneringene er på svimlende 200 milliarder kroner.

– Gianni Infantino har ikke gitt meg noe informasjon om dette, sa Ceferin.

Svendsen støtter kritikken fra Ceferin

Flere ganger tidligere har UEFA-presidenten vært kritisk til Infantino, som han mener selger fotballen til høystbydende.

Ceferin mener at det viktigste er å utvikle fotballen, det vil i seg selv skape inntekter.

NFF-president Terje Svendsen støtter helhjertet opp om Aleksander Ceferins linje i denne saken.

– På det området er vi lojal til UEFAs holdning. Dette er et maktspill fordi det truer våre konkurransestrukturer i Europa.

– Og så er det vanskelig å få plass til dette i terminlista.

– Og siste men ikke minst, dette er jo ikke transparent i det hele tatt.

– Vi snakker om en sum på 2,2 milliarder dollar som det blir viftet med, men man forteller jo ikke hvor pengene kommer fra. Og det er en veldig stor svakhet.

– Uten UEFA blir det ingenting av FIFAs forslag

Det er spekulert i om at skulle FIFA innføre de nye cupturneringene som Infantino har lansert, så er det stor fare for at UEFA bryter med FIFA.

Det tror ikke Terje Svendsen noe på.

– Hvis ikke Europa er med på de planene som FIFA lanserer, så blir de ikke realisert fordi det er UEFA som bringer verdiene inn i fotballen.

– Verdens beste spillere finnes stort sett i Europa på klubbsiden og i de europeiske landslagene, og uten disse klubbene og landslagene vil ikke disse konkurransene ha noen verdi.

Så du mener at dette egentlig er et spill for galleriet?

– Det handler om at man får tilpasset dette her, så man får plass til begge deler.

To av begrunnelsene til Aleksander Ceferin for å gå imot Infantinos forslag er som sagt mangelen på åpenhet og ingen informasjon om hvem som står bak.

Men det ligger også et pengemotiv i UEFA og hos Ceferin for å gå imot disse forslagene, for skulle nye cupturneringer bli innført, vil det gå utover inntektene til UEFA.

Det kan påvirke Ceferins muligheter for å gjenvelges igjen om fire år. Hvis han da ikke satser på å bli FIFA-president?

Selv om Ceferin det siste året har vært uvanlig skarp mot Infantino, noe han gjentok på denne kongressen, strakk han tilsynelatende også ut hånden.

– Jeg ønsker å være en kilde til konstruktive ideer for FIFA og ikke en som hele tiden er i opposisjon, sa han fra talerstolen mens han rettet blikket mot Infantino.

Om han sa det for å gi Infantino håp eller for å provosere ham er usikkert.

Ingen tro på utbrytere fra Champions League

Aleksander Ceferin latterliggjorde på denne kongressen også alle spekulasjoner om at de rikeste klubbene i Europa ville bryte ut og danne sin egen liga, slik det blant annet er spekulert i etter lekkasjer i Football Leaks.

Dagen før kongressen skrev UEFA og European Club Association (ECA) under på et Memorandum of Understanding (MoU) som sikrer at dette ikke skjer før tidligst 2024.

I etterkant av kongressen har det i stedet dukket opp et forslag om å reformere Champions League.

LES MER OM DETTE HER: Nytt Champions League-konsept kan føre til store endringer for norsk fotball

Denne avtalen er et tegn på at Ceferin har konsolidert makten i UEFA. Når han i tillegg fra talerstolen på kongressen sa at han ville jobbe for en europeisk kandidat til å arrangere fotball-VM i 2030, så virker det samlende på de 55 UEFA-landene.

Skandinavia seiler opp som egen maktfaktor?

De skandinaviske landene har stått samlet bak Ceferin siden de fremmet hans kandidatur i 2016 og står også nå fram som noen av Ceferins sterkeste støttespillere i UEFA og i FIFA.

Det har betalt seg.

Den svenske fotballpresidenten Karl-Erik Nilsson, ble på UEFA-kongressen i Helsinki i 2017 valgt inn som UEFAs visepresident og på kongressen i Roma i 2019 ble den danske fotballpresidenten Jesper Møller valgt inn i UEFAs styre. Skandinavia har dermed to styremedlemmer i UEFA.

NFF-president Terje Svendsen mener denne utviklingen også er bra for NFF og at det nordiske/skandinaviske arbeidet i UEFA fungerer svært godt (ikke alle de nordiske landene støtter de tre skandinaviske landene i UEFA, journ.anm.).

– På dette området mener jeg at det nordiske samarbeidet fungerer veldig godt. Vi er opptatt av etiske forhold og at åpenhet og Good Governance-prinsippene følges. Og så vet vi jo det at en del medlemsland i UEFA og FIFA som ikke er like opptatt av det, så det er en kamp.

– Jeg syns det er veldig positivt at vi får inn to nordiske medlemmer i UEFAs eksekutivkomité som budbringer dette synet.

– Jesper Møller er veldig klar som jurist og veldig rettenkende i denne type spørsmål.

– Sammen med våre nordiske venner kan vi påvirke utviklingen i UEFA. Og vi vet at UEFA-presidenten liker det nordiske verdifundamentet. Det har definitivt en misjon.

Saken fortsetter under bildet.

To muntre herrer. NFFs Terje Svendsen sammen med DBUs Jesper Møller. Begge glad for at Møller ble valgt inn i UEFAs eksekutivkomité. Foto: Andreas Selliaas.

Ønsker ingen internasjonale verv

Selv sier Terje Svendsen at han foreløpig ikke ønsker seg noen fremtredende verv i UEFA.

– Det har jeg ikke reflektert over. Min misjon var i første omgang å gjøre en god jobb i NFF. Jeg har egentlig ikke noen planer eller har tenkt så mye på det.

– Jeg sitter i noen komiteer, blant annet den som utreder konkurranser for landslag og det syns jeg er kjempeinteressant, fordi det handler om sport.

– Men akkurat nå har jeg mer enn nok med å være styreleder og president i NFF. Jeg definerer også de to rollene forskjellig. På den ene siden er det den profesjonelle delen av jobben og så er det masse representasjon på den andre siden.

NFF ville ikke skrive under på støtteerklæring til Infantino

Samtidig som de skandinaviske forbundene har tatt avstand til Gianni Infantinos hemmelighetsfulle kamp for å endre terminlisten i internasjonal fotball, har de også vegret seg for å uttrykke støtte til Infantino før presidentvalget i Paris i juni 2019.

På et FIFA-møte i Marrakech i Marokko i januar hevdet Gianni Infantino at 195 av 211 medlemsland støttet hans kandidatur til å bli gjenvalgt.

På denne listen var ikke de skandinaviske landene.

– Det ble oss fortalt at mange land hadde skrevet under en støtteerklæring til Infantino, men det ble ikke diskutert eller delt ut noen skjema for undertegning i Marokko. Jeg tror egentlig dette skjedde før Marrakesh.

– Men vi i Norden har diskutert dette og vi i Sverige, Norge og Danmark ønsker å stå fritt dersom det skulle komme opp andre kandidater.

– Jeg undertegner ikke slike erklæringer før jeg har tatt det opp i styret. Jeg underrettet styret mitt i etterkant.

— Hvis det er riktig at han har 195 støtteerklæringer, så hadde han jo ikke trengt verken den svenske, danske eller den norske, sier Svendsen mens han humrer litt.

Tror du han vurderer de nordiske landene ut ifra denne erklæringen og tenker at dere er illojale?

– Det tror jeg ikke. Vi har vært ute og støttet Ceferin. Det har han fortjent for den jobben han har gjort etter at han tok over for Platini-regimet.

– Jeg er ikke noen fan av sånne støtteordninger, vi må la de demokratiske prosessene få gå sin gang innenfor de oppgitte tidsfristene, så får vi se hva vi har å velge imellom. En slik støtteerklæring blokkerer jo også motkandidater.

Kontroversielle sammensetning av UEFAs styre

Selv om UEFA-kongressen i Roma virket som en eneste hyllest av Ceferin fantes det kontroversielle saker under overflaten, men som ingen turte å diskutere åpent. Det gjaldt særlig valg av nye styremedlemmer.

Som en del av en avtale mellom Den europeiske klubbforeningen (ECA) og UEFA på UEFA-kongressen i Helsinki i 2017, har ECA to representanter i UEFAs eksekutivkomité.

Dette var et kompromiss som ble inngått mellom UEFA og klubbene, blant annet som en del av konfliktløsningen da de rikeste klubbene truet med å lage sin egen turnering. De to representantene blir utpekt av ECA og blir ikke valgt av kongressen.

Mektig mann fra Qatar inn i UEFAs indre

I Roma ble ett nytt ECA-medlem plassert i styret: Nasser Al-Kheilaifi fra Qatar.

Før kongressen i Roma var Juventus-eier Andrea Agnelli og Arsenal-direktør Ivan Gazidis ECAs representanter i UEFAs eksekutivkomité, men etter at Gazidis gikk fra Arsenal til AC Milan, måtte Gazidis trekke seg, fordi det ikke er lov med to representanter fra samme land.

Al-Khelaifi ble plukket ut til å ta over plassen til Gazidis. Hvorfor fikk Idrettspolitikk.no svar på i Roma.

Nasser Al-Khelaifi har mange posisjoner i internasjonal fotball og er mildt sagt en kontroversiell figur.

Han er leder for Qatar Investment Authority (QIA), som blant annet sto for oppkjøpet av PSG i forbindelse med Qatars kampanje for å få VM i 2022. Han er også styreformann i PSG, sto bak tomilliarderskjøpet av Neymar jr. i 2017 og har gjennom Football Leaks blitt anklaget for bevisst å bryte UEFAs Financial Fair Play-regler.

I tillegg til sine mange roller i internasjonal fotball etterforskes Al-Khelaifi av sveitsiske myndigheter for å ha bestukket tidligere generalsekretær i FIFA, Jerome Valcke, for at BeIN skulle få rettighetene til VM i 2026 og 2030.

Aleksander Ceferin var ikke særlig opptatt av hans mange roller i internasjonal fotball eller politietterforskningene av ham da han fikk spørsmål om det på pressekonferansen.

Han mente at alle mennesker kommer opp i interessekonflikter og at det ikke er noe annerledes i UEFA.

På spørsmål fra Idrettspolitikk.no om hva konsekvensene vil være for Al-Khelaifi, om det skulle vise seg at han som PSG-president bevisst har brutt UEFAs Financial Fair Play, sa Ceferin:

— Det er ikke jeg som gransker slike saker og det er ikke jeg som tar slike avgjørelser.

Upopulære styrekandidater

I tillegg til Nasser Al-Khelaifi var det ni kandidater til syv plasser i eksekutivkomiteen og en egen plass til en kvinnerepresentant.

Kvinnerepresentanten var Hardouin Florence som ble valgt inn i styret i 2017, blant annet i konkurranse med norske Karen Espelund. I Roma hadde hun ingen motkandidater.

De syv som ble valgt av de ni kandidatene var:

Sándor Csányi (gjenvalg), Ungarn (49 stemmer)

Armand Duka, Albania (36 stemmer)

Fernando Gomes (gjenvalg), Portugal (45 stemmer)

Jesper Møller Christensen, Danmark (40 stemmer)

Andrii Pavelko, Ukraina (27 stemmer)

Luis Rubiales, Spania (47 stemmer)

Davor Šuker (gjenvalg), Kroatia (47 stemmer)

Trusler

Det var knyttet stor spenning til den albanske og ukrainske kandidaten. Begge ble valgt inn, men i forkant av valget var det mye snakk om svertekampanje, særlig mot den ukrainske kandidaten Andrii Pavelko.

Også Aleksander Ceferin sa at han hadde mottatt advarsler om å velge in ham i styret. Det kom også fram i ettertid at en sveitsisk journalist hadde fått drapstrusler etter å ha skrevet negativt om Pavelko. Men han ble allikevel med i det nye UEFA-styret.

Misfornøyd med hvordan UEFA velger sine representanter

Terje Svendsen er ikke glad for måten UEFA velger styremedlemmer på og han mener at på akkurat dette området, så er FIFA bedre enn UEFA.

– En av de spennende tingene på denne kongressen her er jo valg av eksekutivkomité-medlemmer og på det området syns jeg faktisk at FIFA har kommet lenger enn UEFA, fordi de kjører en valgbarhetstest på medlemmene som de offentliggjør for delegatene.

– Og vi vet jo at blant kandidatene til ExCo i UEFA så er det muligens noen sorte flekker på CVen, det er det.

– Det kunne UEFA på lik linje med FIFA gjort for oss medlemmene, fordi dette er et landskap det ikke er lett å manøvrere seg i.

Kan du utdype om det du kalte sorte får eller sorte flekker? Tenker du på Al-Kheilafi fra PSG?

– Når det gjelder ham så er det en demokratisk utfordring fordi han oppnevnes, så reelt sett er han ikke på valg, han er valgt inn av ECA og ikke av oss delegater på kongressen.

Vi snakker jo egentlig om to ting: hvordan man blir valgt og om man burde vært valgt inn?

– Jeg tenker ikke bare på representanten fra PSG fordi det også er andre medlemmer som står på den lista som ikke bare er observatører, men også faste ExCo-medlemmer som jeg gjerne skulle visst mer om og bakgrunnen.

Vurderte å stemme på færre kandidater

Terje Svendsen sier at han ikke var bekvem med alle kandidatene som stilte til valg i Roma og at han godt kunne ønske seg mer informasjon om hver enkelt.

Han forteller at de nordiske landene ikke koordinerte sin stemmegivning, men at de faktisk vurderte å stemme på færre enn syv kandidater, blant annet fordi de ikke ville stemme på kandidater de ikke visste noe om.

– Jesper (Møller, red.anm) får selvfølgelig vår stemme og retningen vår er vestlig, for det er dem vi stoler på, og så har vi noen spørsmål om noen av de andre kandidatene.

Hvem er det du sikter til?

– Jeg vil ikke nevne navn, men det er noen fra den østlige delen av Europa som jeg gjerne skulle visst mer om.

Idrettspolitikk.no er gjort kjent med at de nordiske forbundene kjemper for at UEFA skal innføre integritetssjekk, slik tilfellet er i FIFA.

Hadde dette vært innført før kongressen i Roma, er det sannsynlig at personer som Nasser Al-Kheilaifi ikke ville fått plass i UEFAs styre.

Utfordringene i Qatar

Terje Svendsen har de siste månedene engasjert seg i forskjellige spørsmål når det gjelder Qatar og han balanserer mellom mild kritikk og optimisme.

Han var sammen med sine kolleger i de nordiske forbundene på befaring i Qatar 7. og 8. januar for å se på framdriften i byggingen av VM-anleggene som skal brukes i 2022 og for å sjekke arbeidsforholdene til de mange migrantarbeiderne som sørger for byggingen. Med på reisen var også norsk LO og Fellesforbundet.

I forkant av turen til Qatar sa Terje Svendsen til Idrettspolitikk.no at han var klar over at myndighetene ønsker at VM-forberedelsene og forholdene for arbeiderne skal fremstå mest mulig positivt og at det er store forskjeller for migrantarbeiderne. Men han mente også at NFF har innflytelse på det som skjer der.

– I vår dialog med myndighetene i Qatar har vi kommunisert at Kafala-systemet må avvikles – noe som har skjedd, i hvert fall på papiret. Vi har påpekt at det må etableres et system for å straffe brudd på arbeideres rettigheter, sa Svendsen.

LES MER HER: NFF i Qatar: – De opere/rer på et helt annet nivå

Samtidig som de nordiske presidentene var i Qatar ble det arrangert en nordisk turnering i Doha. Der deltok Sverige, Danmark og Island, men ikke Norge.

– De nordiske fotballforbundene diskuterte i fellesskap muligheten for en nordisk turnering i Qatar fordi den ville bidra til økt oppmerksomhet om forholdene for migrantarbeidere og menneskerettigheter i tilknytning til VM-forberedelsene, sa Terje Svendsen til Idrettspolitik.no.

Og like i forkant av UEFA-kongressen i Roma skrev den norske fotballpresidenten en kronikk i Aftenposten at det var uaktuelt for NFF å boikotte VM i Qatar 2022.

Al-Kheliafi er fra Qatar, han er ikke fra Europa, han er politietterforsket i flere land og spilte en sentral rolle da Qatar fikk VM i 2022. Hva er dine synspunkter på det? Forteller det noe om Qatars innflytelse på europeisk og internasjonal fotball?

– Ser du på internasjonal fotball i dag kommer pengene til europeisk fotball fra to plasser i verden: den arabiske halvøy og Asia.

– Det syns jeg er en utfordring og vi må passe på at vi som er opptatt av de nordiske verdiene og vårt verdigrunnlag at vi ikke kvitter oss med verdigrunnlag til europeisk fotball. Det er veldig viktig framover.

Svendsen: – FIFA for opptatt av penger

Dette er den 4. UEFA-kongressen Terje Svendsen deltar på (Athen, Helsinki, Bratislava og Roma) og han virker mer avslappet og tydelig enn han gjorde på sin første UEFA-kongress i Athen i september i 2016.

Hvordan syns du UEFA og internasjonal fotballpoltikk har utviklet seg siden du ble valgt til fotballpresident for fire år siden?

– Jeg syns UEFA har utviklet seg bra etter at Ceferin tok over roret. Vi diskuterer mer sport i UEFA enn det finansielle og det skyldes at han har ryddet opp og blant annet krever at man må ha aktive medlemmer i forbundene som sitter i eksekutivkomiteen og sånne ting.

– Min lærdom er at idretten har et veldig stort behov for å modernisere seg, det mente jeg om NFF også. Og det er det jeg holder på med i NFF nå.

– I FIFA handler alt om finans og det sportslige fokuset er nærmest fraværende. I Marrakesh på nyåret dreide nesten alle presentasjonene seg om finans og når vi vet at 60-70% av medlemslandene i FIFA har bidrag fra FIFA som sin viktigste inntektskilde, så syns jeg ikke det er bra.

– Jeg syns det sportslige aspektet skulle vært førende. Det smaker litt av det å pleie medlemmene, ikke sant?

Du antyder korrupsjon?

– Nei, korrupsjon er det ikke. Infantino gikk jo til valg på at han skulle øke inntektene, og det har han jo gjort og han har pløyd mer tilbake til de nasjonale forbundene, men jeg skulle ønske at innfallsvinkelen hadde vært mye mer sport, kjernevirksomheten, og ikke finans.

Ønsker å dresse ned

Vi sitter på Romas fineste hotell og her finnes den eneste trestjerners Michelin-restauranten i Roma. Hva syns du om at kongresser som dette legges til slike plasser?

– For meg kunne vi godt ha dresset ned litt. Vi har også hatt UEFA-møter på treningssentre i Firenze som var en helt annen stil enn dette her, men jeg syns vi godt kunne ha dresset ned litt.

– Men så har det dessverre blitt litt sånn i verden at sikkerhetsspørsmål gjør at konferanser legges til steder som dette, blant annet fordi det er litt utenfor allfarvei som jeg opplever at vi er nå, litt utenfor sentrum, som er viktig.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/