Michel Platini arrestert: Alt handler om Qatar

Et halvt år før den fire år lange suspensjonen av tidligere UEFA-president Michel Platini er over, blir han arrestert av fransk politi mistenkt for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Qatar i 2022.

Det har lenge vært en offentlig hemmelighet at Michel Platini sammen med daværende president Nicholas Sarkozy inngikk en avtale med Qatar om å gi sin stemme til den lille gulfstaten.

I avtalen med Qatar inngikk omfattende handelsavtaler med Frankrike, blant annet kjøp av en stor flåte med franske Airbus-fly, og at Qatar gikk inn med investeringer i Sarkozys favorittklubb Paris St. Germain.

LES OGSÅ: Gianni Infantino gjenvalgt – lite å klappe for

Gjennomkorrupt FIFA-styre

Det kom som et sjokk på de fleste at Qatar (og Russland) i en dobbelavstemming i Zurich i desember 2010.

Da stemte 13 av 22 av FIFAs styremedlemmer på Qatar (to av medlemmene var suspendert for korrupsjon i forkant av avstemmingen).

16 av de 22 styremedlemmene på dette tidspunktet har senere blitt fjernet eller er blitt mistenkt for korrupsjon eller andre brudd på FIFAs etiske retningslinjer.

Saken fortsetter under bildet.

Oversikt over FIFAs styremedlemmer i 2010 og hvilke anklager som har kommet mot dem. Kilde: Nick Harris/Sporting Intelligence

Hevder sin uskyld – går til kraftig motangrep

Spørsmålet er hvorfor denne arrestasjonen kommer nå. Samtidig med arrestasjonen er også tidligere rådgiver for Sarkozy, Claude Guéant innkalt til avhør.

Kilder Idrettspolitikk.no har snakket med og som kjenner etterforskningen godt sier at Sarkozy er målet i denne arrestasjonen og at Platini er middelet for å sirkle inn den tidligere franske presidenten.

Den tidligere franske fotballstjernen og UEFA-presidenten er utestengt fra all fotball i fire år for å ha mottatt en stor pengesum av tidligere FIFA-president Sepp Blatter.

Platini har hele tiden hevdet at han er uskyldig og har varslet rettslige skritt for å renvaske seg.

Like før fotball-VM for kvinner i Frankrike satt han seg ned med journalister fra seks europeiske land der han gikk han til kraftig angrep FIFA-president Gianni Infantino.

Ikke bare fordi han mente Infantino var en hykler når det gjelder kvinnefotball, men også fordi han mener at Infantino, som var Platinis generalsekretær i UEFA, har forrådt ham.

Da Infantino ble konfrontert med disse uttalelsene på pressekonferansen etter at han ble gjenvalgt som FIFA-president, avfeide han dette med å henvise til ytringsfriheten.

Men det er grunn til å tro at Infantino frykter Platinis gjenkomst til internasjonal fotball og at han ikke har noe imot at Platini nå sitter til avhør hos fransk politi.

Hodepinen Qatar

For Qatar er en skikkelig hodepine for Gianni Infantino. Etter press fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater satt Infantino og FIFA i gang en mulighetsstudie om utvidelse av fotball-VM i Qatar, blant annet til de to fiendene til Qatar.

Dette var et dødfødt prosjekt, blant annet på grunn av menneskerettighetssituasjonen i de to landene og på grunn av tidsmangel for å bygge tilfredsstillende stadioner i de to landene og andre land som var foreslått (Oman og Kuwait). Initiativet kan ikke bli sett på som en måte å kjøpe tid på og et fåfengt forsøk på å få Nobels fredspris.

I utgangspunktet skulle FIFA-kongressen stemme over om VM i 2022 skulle utvides eller ikke, men dette ble stoppet før kongressen kom i gang. Dette kan ha provosert Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som i snart år har prøvd å isolere Qatar fra resten av verden.

Å koble Sarkozy og Platini til korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Qatar er derfor i deres interesse i proxy-krigen med Qatar.

LES OGSÅ: Her er FIFAs utredning om utvidelse av VM i Qatar i 2022

Platinis mange rettsprosesser

Platini mener at utestengelsen fra internasjonal fotball, for å ha mottatt ca. 15 millioner fra Blatter i 2011, er en sammensvergelse mot ham fordi kom på kant med Blatter i 2013, etter at Blatter brøt en avtale med Platini om å trekke seg og gi FIFA-presidentvervet til franskmannen.

Pengene han skal ha fått av Blatter skal være fordi Blatter ønsket støtte i kampen mot Mohammed bin Hammam fra Qatar som stilte opp mot Sepp Blatter i presidentvalget i 2011. Platini skal da ha spilt en nøkkelrolle for å samle stemmer til Blatter.

I kampen for å renvaske seg har han i Frankrike gått til mot ikke navngitte personer for ærekrenkelser, i Sveits han har gått til sak mot en tidligere talsmann for FIFAs etiske komité i Sveits av de samme grunnene, han har gått til sak mot statsadvokaten i Sveits for falske anklager og han har gått til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg fordi han mener at utestengelsen fra internasjonal fotball er et brudd på menneskerettighetene.

Han har allerede tapt en sak mot FIFA i Idrettens voldgiftsrett (CAS) om utbetalingene fra FIFA.

Platini føler seg forrådt av Gianni Infantino som istedenfor å støtte sin tidligere president, selv valgte å gå for toppvervet i FIFA. De to har ikke snakket med hverandre på tre år.

Qatar rir fortsatt internasjonale fotball som en mare. Og nå sitter Platini i avhør om sin rolle i valget av VM til Qatar. Det kan bli stygt for mange parter.

LES OGSÅ: Nye utrolige historier om VM i Qatar

LES OGSÅ: Kvinnene er i ferd med å gjøre mennene til latter

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/