Annonsere her
spot_img

Nytt Champions League-forslag: Vanskeligere å kjøpe seg til suksess i Europa

Det dreier seg selvfølgelig om penger, og kampen står om hvordan pengene skal fordeles og hvem som skal få adgang til de lukrative turneringene.

Krangelen om Europacup-spill

Idrettspolitikk.no kunne i forrige uke avsløre innholdet i en modell for organisering av Champions League og de to andre cupturneringene (Europa League 1 og Europa League 2).

LES OGSÅ: Solbakkens FCK kjemper for enklere vei til Champions League

Modellen er foreslått av Ajax, Celtic og FC København og er kalt The Copenhagen Access Model. Modellen er basert på at 32 lag skal spille i Champions League, 32 lag i Europa League 1 og 64 lag i Europa League 2.

I hovedsak er det tre organisasjoner som kjemper om å få
viljen sin i kampen om utformingen av de europeiske cupturneringene.

LES OGSÅ: NFF-president Terje Svendsen: – Uten UEFA blir det ingenting av FIFAs forslag

Tilbakeholden UEFA-president

På den ene siden har du UEFA som eier de forskjellige cupturneringene og som må balansere hensynet til de store og rike klubbene opp mot hensynet til de små klubbene og som selv tjener enorme summer på de forskjellige turneringene.

UEFA er uten tvil det rikeste av de regionale forbundene og den økonomisk sterke posisjonen vil bli truet hvis de største og rikeste klubbene forlater dagens cupturneringer og danner sin egen konkurrerende liga eller turnering.

UEFA-president Aleksander Ceferin har til nå vært svært tilbakeholden med sine ønsker for hvordan Europa-cup-kartet skal se ut i 2024.

Han ligger i en skvis mellom de rike klubbenes ønsker om mer makt og hensynet til de små klubbene som er i fare for å bli skjøvet ut i et økonomisk mørke.

Siden UEFA også organiserer alle de nasjonale forbundene må han også balansere mellom ønskene til de små og store nasjonene.

I vår kunne Idrettspolitikk.no avsløre at styret i Den europeiske klubbforeningen (ECA) ønsket en lukket modell for de tre europeiske cupturneringene, der lagene kunne rykke opp og ned mellom de forskjellige nivåene og der nåløyet for å komme med i Champions League var svært trangt.

LES OGSÅ: Nå rigges Champions League som en lukket rikmannsklubb

Dette forslaget ville bety at om du var med i Champions League ett år, så ville du nesten være garantert spill i den samme turneringen året etter uavhengig av prestasjonen i hjemlig liga året etter.

ECA organiserer i dag 246 europeiske fotballklubber. Bare den siste tiden har 14 nye klubber organisert seg i ECA, som ledes av den mektige Juventus-presidenten Andrea Agnelli.

Fra Norge er Molde og RBK med som fullverdige medlemmer i ECA, mens VIF, Strømsgodset, Viking og Lillestrøm er assosierte medlemmer.

Idrettspolitikk.no har informasjon om at flere norske og utenlandske klubber ønsker å bli medlemmer i ECA for å være med på å påvirke modellen som ECA til slutt lander på.

LES OGSÅ: Sportssjefen i Norsk Toppfotball: – En kopi av det de rikeste klubbene førsøkte å få til på 90-tallet

Upopulært for ligaer med lørdagskamper

Forslaget til ECA har blant annet møtt motbør hos Den europeiske ligaforeningen (EL) som organiserer alle de nasjonale ligaene.

De har blant annet protestert på at hjemlig liga nesten ikke teller for å kvalifisere seg til Champions League og de to andre turneringene og på forslaget om at flere av Champions League-kampene skal spilles i helgene, blant annet for å tilfredsstille det asiatiske markedet.

I tillegg til rivaliseringen mellom de tre organisasjonen finnes det interne splittelser i de forskjellige organisasjonene.

Og det er i denne konteksten at forslaget til Ajax, Celtic og FCK må forstås. De er alle klubber som er medlemmer i ECA og som har gjort stor suksess i hjemlige ligaer, men som ser at det stadig blir vanskeligere å kvalifisere seg til den gjeveste cupturneringen, Champions League.

Gyllen middelvei?

Det helt nye med de tre klubbenes forslag er en egen koeffisient som skal gi en mer rettferdig balanse mellom suksess i hjemlig liga og prestasjoner i Europa, ifølge dem.

Koeffisientene baserer seg på prestasjonene i Europa de ti siste årene og med dette forslaget mener de blant annet at det vil gjøre det vanskeligere for klubber som blir overtatt av pengesterke eiere å gjøre umiddelbar suksess i Europa.

Dette vil særlig gjøre utslag i England, Tyskland, Spania og Italia som har flest faste plasser direkte kvalifisert til gruppespillet.

Skulle for eksempel en klubb på nedre halvdel i Premier League bli kjøpt opp av en milliardær eller oljerik nasjon for å ta opp kampen med for eksempel Manchester City, vil det ikke holde med en tredjeplass det første året for å nå gruppespillet, slik det er i dag, simpelthen fordi prestasjonene i Europa er ikke-eksisterende de ti siste årene.

I et slikt tilfelle må klubben kvalifisere seg til gruppespillet gjennom flere kvalifiseringsrunder.

Saken fortsetter under bildet.

The Copenhagen Access Model: Forslag til nytt oppsett av Champions League-kvalifisering fra 2024.

Flere åpne plasser

I dag er 26 klubber direkte kvalifisert til gruppespillet i
Champions League, men skulle modellen til FCK, Ajax og Celtic bli innført er
det kun 20 lag som vil være sikret plass i gruppespillet. Da vil det være 12
plasser å spille om i kvalifiseringen.

Med dette grepet fjerner man innledningsrunder før de ordinære kvalifiseringsrundene og det er heller ikke snakk om et lukket system med opp- og nedrykk.

Spiller du i Champions League ett år er din deltagelse i Champions League neste år avhengig av prestasjonen i hjemlig liga OG prestasjonen din i Champions League.

I år startet RBK i 1. kvalifiseringsrunde for å komme til gruppespillet i Champions League. Med dette forslaget ville de kommet inn i 2. kvalifiseringsrunde.

Vinner Molde Eliteserien vil prestasjonene i Europa League i år påvirke koeffisienten som avgjør hvilket nivå klubben starter kvalifiseringen til neste års Champions League, hvis denne modellen hadde vært innført.

Skulle Bodø Glimt vinne serien ville de garantert måtte starte i første kvalifiseringsrunde fordi de ikke har noen resultater å vise til i Europa de ti siste årene.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT