Idrettspresident Kjøll ønsker kontroll på det internasjonale arbeidet

Det var på Idrettsforbundets Åpen Time 2. september at idrettspresidenten la ut om planene for et eget internt seminar med alle de norske representantene med internasjonale verv.

Det skjer i forbindelse med en stor antidopingkonferanse på Team Expo på Fornebu 19. september. Antidopingkonferansen er et samarbeid mellom NIFs utøverkomité, Antidoping Norge og NIF inviterer til Idrettens antidopingkonferanse 2019.

– Jeg forsøkte lenge å sende både spørsmål og referater til for eksempel Tom Tvedt, men fikk aldri noen respons, sier tidligere svømmepresident Per Rune Eknes til Idrettspolitikk.no.

Eknes er svært fornøyd med at idrettspresident Berit Kjøll har tatt initiativ til å koordinere arbeidet til de norske representantene som sitter i verv i internasjonal idrett.

Han er i dag styremedlem i Det europeiske svømmeforbundet (LEN/Aquatic). I tillegg er han viseformann i International Paralympic Committee (IPC)s tekniske komité for svømming.

Koordineringsmøte samtidig med antidopingkonferanse

Da Berit Kjøll presenterte planene og idéen bak det interne lederseminaret stilte hun spørsmål om hvilken stemme idrettsbevegelsen skal ha når Idrettsforbundet er ute og representerer sine respektive styrer.

Hun ønsker å samkjøre standpunkter og bli enige om noen får områder som de skal fronte og kjempe for.

– Det er klart at hvis alle som sitter i internasjonale verv her hjemme, kjenner at dette er det vi er enige om alle sammen skal kommuniseres ut når vi er ute i enhver anledning, så gir det en styrke og en tillit til at dette står vi sammen om, sa Kjøll på Åpen Time.

– På den måten tror vi at vi kan være med på å sakte, men sikkert endre det internasjonale arbeidet som vi på en måte tar sterk avstand fra på enkelte områder, fortsatte hun.

Ikke en ny idé

Til Idrettspolitikk.no sier internasjonal rådgiver Julie Ravlo i Idrettsforbundet at sitter det ca. 40 representanter i styrene til sine europeiske eller internasjonale særforbund. Disse er invitert til samlingen på Fornebu i september, ifølge henne.

Totalt har norsk idrett 251 personer som sitter i ca. 350 verv eller oppnevnte posisjoner i nordiske, europeiske eller globale avdelinger av sitt særforbund.

– Problemstillingen med å samle representanter som innehar internasjonale verv i idretten er ikke ny og er noe som har vært ønskelig fra NIF i lengre tid, sier kommunikasjonssjef i NIF Finn Aagard til Idrettspolitikk.no,

– Det nye idrettsstyret med Berit Kjøll i spissen har satt denne saken høyt på agendaen med tydelig ønske om å få rask fremdrift i prosessen for å samle disse viktige aktørene i norsk idrett. Administrasjonen har derfor jobbet målbevisst og ønsket å sende ut en tidlig varsling til de berørte om vårt ønske om en slik samling, sier han.

Han sier at det ofte er vanskelig å samle så mange representanter samtidig fordi de er i jobb og må søke seg fri for å kunne delta.

Idrettsforbundet sendte ut en «save the date» tidlig i juli, og invitasjonen ble fulgt opp individuelt mot de inviterte deltakerne etter sommerferien.

– Godt initiativ!

Per Rune Eknes er invitert til møtet og syns dette er et veldig godt initiativ.

– Frem til nå har de fleste av oss som er representant i internasjonale styrer ikke hatt noen kontakt med NIF overhodet.

– Et land som Danmark har en klar strategi nedfelt i handlingsplanen sin og setter av penger til det. Vi har ingenting. Det skjer mye internasjonalt som vi kan gjøre noe med og noe vi ikke kan gjøre noe med. Uansett er det greit å ha en slags politisk strategi også, sier han

Presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet Svein Arne Hansen er invitert både til antidopingkonferansen og til det interne seminaret om internasjonalt arbeid.

Han er for øyeblikket Norges eneste president for et internasjonalt særforbund.

Jeg skal fortelle om arbeidet med «Good Governance» i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) og i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), skriver Svein Arne Hansen i en melding fra Pravets i Bulgaria.

– Dette har vært planlagt i over ett år og ikke noe Berit har funnet på. Jeg støtter dette fullt ut, skriver Hansen.

Norsk idrettsleder anklaget for korrupsjon

Svært få nordmenn har nådd til topps internasjonalt de siste årene i de mest profilerte idrettene eller i de mest prestisjefylte forbundene.

I debatten om Norge skulle søke OL eller ikke var IOC-medlem Gerhard Heiberg svært omdiskutert og det har også vært rettet kritikk mot nåværende IOC-medlem Kristin Kloster Aasen etter at hun tok over for Heiberg.

Spørsmålet har blant annet vært rollefordeling og hvordan de representerer norske interesser.

Men den mest alvorlige saken der en nordmann har vært innblandet i kritikkverdige ting er pågripelsen av den tidligere presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg i april i fjor.

I april i 2018 ransaket østerrikske og norske betjenter huset til Besseberg, bar ut mulig bevismateriale, deriblant datamaskiner, en pengeboks og konvolutter med kontanter i ulike valutaer, og foretok avhør av ham.

Han hadde da vært den eneste presidenten i IBU siden opprettelsen i 1993.

I en hemmelig rapport (Younger-rapporten) som Idrettspolitikk.no har hatt tilgang til, hevdes det at Anders Besseberg skulle ha tatt imot bestikkelser til en verdi av mellom 200.000 og 300.000 euro fra Russland for å ivareta russiske interesser.

Den østerrikske påtalemyndigheten opererer i sin offisielle pressemelding fra april i 2018 med beløpet 240.000 euro.

Påtalemyndigheten trekker i sin pressemelding særlig frem at IBU-toppene er mistenkt for å ha skjult dopingprøver under VM i Hochfilzen i 2017, men de etterforsker saker som går tilbake til 2012.

Påtalemyndighetens etterforskning bygger i stor grad på denne rapporten. Etterforskningen er ikke ferdig.

LES OGSÅ: LØRDAGSKOMMENTAR: Idretten får aldri den lederen de fortjener

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Berit Kjølls gubbevelde

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/