Friidrettspresidenter i audiens hos Europas siste diktator

Skrevet av Lars Jørgensen, Sportspressen.dk

Etter at Minsk arrangerte Europan Games i sommer og i forbindelse med friidrettsstevnet mellom USA og Europa denne uken, drømmer nå Hviterusslands eneveldige leder gjennom 25 år, Aleksander Lukasjenko om å arrangere OL.

I mange år har den internasjonale idrettsverdenen vært rammet av den ene korrupsjons- og dopingskandalen etter den andre. Og nye skandaler står i kø.

LES OGSÅ: DEBATT: Iransk fotballsupporter brant seg selv til døde – NFF og FIFA må reagere!

Artikkelforfatter Lars Jørgensen, Sportspressen.dk.

Doping og korrupsjon

Til tross for det har internasjonale idrettsledere fortsatt vondt for å finne ut av om hvem som er deres egentlige venner og fiender.

Eksempelvis har Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) nettopp utestengt den tidligere rådgiveren Habib Cisse på livstid for korrupsjon. Han jobbet for den forrige IAAF-presidenten Lamine Diack.

Cisse er utestengt på livstid fordi han sammen med ledere i IAAF og i Det russiske friidrtettsforbundet skal ha presset den russiske maratonløperen Liliya Shobukhova for 538.000 dollar for å skjule hennes positive dopingprøver.

Samtidig som nyheten om utestengelsen av Cisse ble kjent var dagens IAAF-president, engelskmannen Sebastian Coe og presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet (EA), nordmannen Svein Arne Hansen på audiens hos Europas siste diktator, Aleksander Lukasjenko.

Saken fortsetter undet Twitter-meldingen.

Vi føler oss hjemme her

Selv om den tidligere offiseren i den sovjetiske hæren i mange år har vært på USAs sanksjonsliste over personer som amerikanere ikke får drive business med og under hele sin politiske karriere av internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har blitt beskyldt for å forfølge politiske motstandere, journalister og alle andre som stiller seg kritisk til regimet hans, hadde de to friidrettspresidentene tilsynelatende ingen moralske skrupler med å beære diktatoren med et besøk.

– Vi føler oss hjemme her, understreket Sebastian Coe under audiensen ifølge det hviterussiske nyhetsbyrået BelTA. Møtet fant sted i Minsk og var opptakten til friidrettsstevnet mellom USA og Europa som ble arrangert over to dager i den hviterussiske hovedstaden denne uken.

Dette friidrettsoppgjøret er et forsøk på å gjenopplive de kontinentale idrettsarrangementene som ble arrangert under den kalde krigen da USA og Sovjetunionen brukte idretten som en forlenget arm av utenrikspolitikken.

– Jeg er overbevist om at du som landets leder og en av verdens ledere deler min oppfatning av at sport kan hjelpe til med å bygge bro mellom nasjoner i en vanskelig tid. Vi setter virkelig pris på at vi kan vise fram friidretten fra sin beste side her i de to kommende dagene, sa Sebastian Coe til Aleksander Lukasjenko.

Den hviterussiske diktatoren, som ifølge sine kritikere har det travelt med å kjøpe seg vertskapsrollen for mange internasjonale sportsbegivenheter, fordi han håper at det vil fjerne oppmerksomheten fra Hviterusslands interne problemer, var minst like begeistret over muligheten for å utnytte friidrettsstevnet i Minsk til å markedsføre seg selv som en betydningsfull spiller på den storpolitiske scene:

– Den gang var friidrettskampen Sovjetunionen og USA et eksempel på en fair og kompromissløs kamp. Men enda viktigere var det at den ble et symbol på et ønske om politisk balanse og fredelig konkurranse mellom datidens stormakter.

– Og jeg er overbevist om at slike idrettskonkurranser også i dah er i stand til å endre den politiske situasjonen til det bedre, sa Aleksander Lukasjenko.

Saken fortsetter undet Twitter-meldingen.

Olympiske leker

Hviterusslands president, som blander sport og politikk ved å være president for landets olympiske komité samtidig som han er landets president, avslørte at han ikke er helt tilfreds med kun å være vertskap for European Games og friidrettsstevnet mellom USA og Europa, fordi det ikke har samme sportslige eller politiske prestisje som VM og OL.

– Det er vanskelig for oss å konkurrere med de store landene. Men vi kan for eksempel være vertskap for OL sammen med Ukraina og Russland. Vi har de nødvendige fasilitetene.

– Vi bygger et nasjonalt fotballstadion og et svømmeanlegg. Russland har fotballstadioner som er gode nok. Vi kan arrangere sommer-OL her i Hviterussland med hjelp fra Russland og Ukraina. De har de fasiliteter vi mangler, sa Lukasjenko.

Ifølge det hviterussiske nyhetsbyrået tilføyde diktatoren at han er svært takknemlig for de begivenheter den internasjonale idrettsverdenen foreløpig har tildelt Hviterussland, fordi det kan bane vei for at landet får langt mer betydningsfulle sportsbegivenheter i fremtiden.

Ingen demokratisk kontroll

En del av kritikkene mot Aleksander Lukasjenkos sterke satsing på internasjonale sportsbegivenheter er at den hviterussiske befolkningen, som langt fra befinner seg i den rikeste delen av Europa, ikke har noen muligheter for demokratisk kontroll av presidentens pengebruk på disse arrangementene.

De har ingen mulighet til å få innsikt i hvor mye offentlige penger han bruker på å markedsføre sitt politiske regime gjennom dyre sportsbegivenheter.

Etter sommerens European Games ble presidenten blant annet kritisert for at lekene i Minsk hadde ført til et enormt økonomisk underskudd som gikk utover offentlige tilbud til den vanlige hviterusser.

Men dette avviste Aleksander Lukasjenko ifølge BelTA under audiensen med de to friidrettspresidentene:

– Vi brukte ikke engang alle midlene vi hadde satt av til dette arrangementet. Vi har ikke tapt en krone, sa han.

Uansett om Europas siste diktator er til å stole på eller ikke, tar det neppe nattesøvnen fra Sebastian Coe eller Svein Arne Hansen.

De to europeiske idrettslederne er sikkert langt mer spent på om de greier å unngå enda større politiske konflikter senere denne måneden, når Doha i Qatar skal arrangere friidretts-VM.

Qatar er verdens mest omdiskuterte vertsnasjon for internasjonale idrettsbegivenheter, blant annet fordi de har vært innblandet i omfattende korrupsjon og fordi idrettsanleggene er bygget av sterkt underbetalte og undertrykte fremmedarbeidere fra Asia og Afrika.

LES OGSÅ: PSG-presidenten mistenkt for å ha betalt penger for å få friidretts-VM til Qatar

Artikkelen er først publisert i Sportspressen.dk.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/