Arrangører av militær-VM i orientering i Kina skjuler juksemakere og hyller den kinesiske hær

Arrangørene av militær-VM i orientering i Kina har prøvd å skjule juks og gått til motangrep på dem som avslørte jukset.

Flere medier har rapportert om svært sofistikert juks under orienteringsløpene i militær-VM i Wuhan i Kina, som blir organisert av Conseil International du Sport Military (CISM). Nå viser det seg at arrangørene i etterkant har prøvd å skjule jukset.

Sensasjonelle vinnere

Det som skjedde denne uken var at kinesiske løpere plutselig dominerte første øvelse i orientering, løpere nesten ingen har hørt om før.

Disse løperne finnes ikke engang på verdensrankinglisten. De beste kinesiske løperne er rangert utenfor topp 300 i verden og de som toppet resultatlistene slo blant andre russiske og sveitsiske løpere som topper verdensrankingen.

I dameklassen plasserte kineserne seg på 1.-, 2.- og 4.-plass, mens det ble 2. plass i herreklassen.

Vinneren av dameklassen, Li Meizhen, sa ifølge NRK i et intervju før VM at hun begynte med orientering helt på slutten av 2018.

Da slet hun med å forstå hvordan man leste et kart. I Wuhan vant Meizhen med seks minutters margin.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

Hemmelige stier og egne kart

Mange så på resultatlistene med vantro og mente dette var umulig, og det kom inn klager fra mange løpere som hadde sett kineserne i skogen.

De rapporterte om at kineserne løp i full fart uten å se på kartet og det har vist seg at de både hadde løpt løypene på forhånd, hatt medhjelpere i skogen og visst om hemmelige stier som ikke var på kartet til de andre og som bare kineserne visste om.

Flere nasjoner sendte inn protest på kineserne og de kinesiske løperne ble disket og fikk startnekt i de to øvrige konkurransene, men dramatikken var ikke over etter det.

Manipulerte resultatlister og motangrep

Arrangøren av mesterskapet svarte først med å avlyse de to siste løpene, men etter en liten stund aksepterte de at løpene skulle gå som normalt, men uten kinesisk deltagelse.

Etter dette har både de kinesiske arrangørene og CISM prøvd å skjule det som har skjedd og gått til motangrep på dem som har protestert.

Ser man på arrangementets hjemmeside står det ingenting om jukset og de kinesiske løperne er bare fjernet fra resultatlistene.

Vanligvis står det DSQ (som betyr diskvalifisert) bak utøvere som er disket, det gjør det ikke med kineserne som er tatt for juks i Wuhan.

Saken fortsetter under bildene.

Slik så resultatlisten ut på stadiontavlen i Wuhan.
Slik ser resultatlisten ut på hjemmesiden til VM-arrangøren.

Går til angrep på varslerne

I etterkant har CISM også sendt ut en pressemelding der de går til angrep på dem som protesterte på resultatene og alle nyhetsmedier som har omtalt saken!

De skriver:

«CISM tar avstand fra slike kommentarer og er totalt uenig i uttalelsene som er gjort i forskjellige pressemeldinger. Disse ryktene må ikke sverte inntrykket av lekene som så langt har foregått på en utmerket måte takket være Kinas frigjøringshær, som organiserer det 7. CISM-VM og alle de offisielle representantene til CISM».

Saken fortsetter under bildet.

Pressemeldingen til CISM der de går til angrep på dem som har protestert på de kinesiske vinnerne i militær-VM i Wuhan

Norsk verdensmester med kraftsalve mot det internasjonale forbundet

Norges mangedobbelte verdensmester i orientering, Olav Lundanes har reagert kraftig på det som har skjedd i Kina og langer ut mot de kinesiske arrangørene og CISM på Facebook-siden Orienteering Memes:

– Etter min mening er dette like ille som det som skjedde under Sotsji-OL, skriver han.

Selv om det ikke er Det internasjonale orienteringsforbundet (IOF) som arrangerer mesterskapet mener Lundanes at forbundet må avlyse alle planlagte mesterskap og løp i Kina de neste tre årene og slutte med å si at «Kina er orienteringens framtid».

Men han har liten tro på at det vil skje.

– Selvsagt vil de ikke det, fordi IOF ikke bryr seg om at orientering er en rettferdig idrett, skriver han.

Han mener også at løperne må si kraftig i fra og kommer med en kraftsalve mot Det internasjonale orienteringsforbundet:

– Dette er nok et eksempel på hvorfor vi må hindre at orientering ikke må bli en olympisk gren. Penger og berømmelse vil aldri fungere i orientering.

Disse kraftuttalelsene må ses i sammenheng med at IOF har gitt årets verdenscupavslutning til Kina, som arrangeres førstkommende helg.

Olav Lundanes bror, Ivar Lundanes, som selv er  norgesmester i orientering, sier til Idrettspolitikk.no at hans storebror lenge har vært kritisk til IOF blant annet fordi de har ønsket å nedprioritere tradisjonell skogsorientering med sprint og jaktstart.

LES OGSÅ: Kina er klar for FIFA-president Gianni Infantinos nye kjempeturnering

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Nå er det Kina for alle penga – det ser ikke pent ut

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/