Det internasjonale orienteringsforbundet svarer på anklagene om juks i Kina: – Må holde oss til fakta

Idrettspolitikk.no: – Det internasjonale orienteringsforbundet (IOF) har lagt merke til spekulasjonene som finnes på sosiale medier om potensielt juks i forbindelse med sprintkonkurransen i verdenscupen tirsdag 29. oktober, sier den amerikanske generalsekretæren i IOF, Tom Hollowell til Idrettspolitikk.no.

Tom Hollowell og resten av IOF, som har sitt hovedkontor i Karlstad i Sverige, har fått hendene fulle med jukseanklager etter to kontroversielle orienteringsstevner i Kina den siste tiden.

LES MER: Nye mistanker om orienteringsjuks i Kina

Mistanke mot kinesiske utøvere

Under militær-VM in i Wuhan i Kina ble det avslørt juks av kinesiske offiserer som overraskende havnet på toppen av resultatlistene.

Norges mangedobbelte verdensmester i orientering, Olav Lundanes reagerte kraftig på det som har skjedd i Kina og langer ut mot de kinesiske arrangørene og forbundet for militæridrett (CISM) på Facebook-siden Orienteering Memes:

– Etter min mening er dette like ille som det som skjedde under Sotsji-OL, skriver han.

Helgen etter ble verdenscupavslutningen i orientering arrangert i kinesiske Nanhai og da dukket det opp nok en kinesisk overraskelse, som blant annet fratok Gaute Hallan Steinwer sin første pallplassering i verdenscupen.

– Kineserne gjør det lettere å bli trodd på om de også leverer slike prestasjoner også utenfor Kina, sa Gaute Hallan Steiwer til Idrettspolitikk.no etter løpet.

Generalsekretær Hollowell sier at de hadde militær-VM i bakhodet da de gikk inn i verdenscuphelgen i Nanhai som ligger i Guangdong-provinsen i Kina.

– Vi må innrømme at vi mistenkte muligheten for at juks kunne forekomme med tanke på de hendelsene som skjedde i militær-VM, sier han til Idrettspolitikk.no

– Vi satt i gang tiltak som skulle motvirke muligheten for å jukse, og gikk inn i arrangementet med åpne øyne. Med bakgrunn i det som skjedde i militær-VM var vi klar over at resultatene i vår egen verdenscup også ville granskes nøye.

LES OM MILITÆR-VM: Arrangører av militær-VM i orientering i Kina skjuler juksemakere og hyller den kinesiske hær

Ingen bevis, ingen protester

Samtidig er Tom Hollowell klar på at det er forskjell på de to stevnene i Kina og at det ikke ennå er funnet bevis på juks i verdenscupen.

– Vi må holde oss til fakta. Så langt har vi ingen bevis på at juks har forekommet. Vi fikk ikke inn noen klager eller protester resultatene og resultatene er offisielle.

– IOF må passe på rettssikkerheten for alle våre utøvere. Vi må ikke la spekulasjoner føre til en dom over utøverne. Finnes det konkrete bevis for at reglene ikke er fulgt er det selvfølgelig en annen situasjon, men der er vi ikke nå.

Hva vil forbundet gjøre etter påstandene om juks?

– Som vi har kommunisert tidligere tar vi de spekulasjoner som finnes på alvor, og vi har undersøkt og kommer til å undersøke saken. Nå har også saken sendts til vårt etiske panel som overtar ansvaret for undersøkelsen videre. Jeg vil også poengtere at vi her har et ansvar for alle de aktive, både de som anklages og de som er rammet av eventuell juks.

Hollowell mener at denne saken dreier seg om noe mer enn en enkeltkonkurranse i Kina.

– Vi må også titte litt lengre enn bare denne saken og arbeide med Fair Play i orienteringskonkurranser på alle nivåer. Mulighetene til å jukse av den typen som spekulasjonene gjelder er relativt enkelt å utføre og vanskelig å kontrollere og påvise. Derfor er vi helt avhengige av at vi som idrettsledere og utøvere forstår og lever opp til de Fair Play-regler som gjelder.

Noen av anklagene dreier seg om at kinesiske utøvere skal ha fått trene med egne kart og at de skal ha fått vite om hvor enkelte av postene var før løpet startet. Men han er ikke med på å fordømme Kina i denne saken, men poengterer at Kina har utfordringer som mange andre land.

– Utfordringer i alle medlemsland

– Det finnes utfordringer i alle medlemsland og jeg er forsiktig med å generalisere eller kritisere. Hvert land har unike muligheter og utfordringer.

– I Kina er mange av utfordringene av teknisk og logistisk karakter. De har for eksempel ikke samme tilgang til detaljert underlag for tegning av o-kart som vi har i de fleste land i Europa. Og for eksempel når vi holder utviklingsseminarer og møter i Kina finnes det utfordringer med å formidle detaljert informasjon om en utpreget europeisk (eller egentlig nordisk) idrett til personer med annen språk and kultur.

– Vi har lett for å tro at våre løsninger er de eneste rette, mens de er vant til å løse samme saker på helt andre måter. Vi møter også i Kina en helt annen organisasjonsstruktur når det gjelder forbundsarbeid og arrangementsarbeid. Det kan ta litt tid å forstå hvem og hvordan beslutninger tas, avslutter han.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Nå er det Kina for alle penga – det ser ikke pent ut

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/