Annonsere her
spot_img

Korona skaper ubalanse i maktkampen i internasjonal fotball

– Det er ikke noe overordnet enhet som skal få bestemme over oss. Ingen fotballadministrator, uansett størrelse på sitt ego, skal tro at han er spillets stjerne. Vi er bare spillets beskyttere.

Det sa UEFA-president Aleksander Ceferin fra talerstolen på UEFA-kongressen i Amsterdam.

LES OGSÅ: Elefantene har det trangt på UEFA-kongressen i Amsterdam

Rett i strupen på FIFA-presidenten

Dette var ikke noe annet enn et direkte angrep på FIFA-president Gianni Infantino, som like før hadde holdt sin tale til UEFA-kongressens delegater, og som har foreslått flere nye cupformater for å innynde seg på andre regionale fotballforbund med lovnader om flere penger.

Aleksander Ceferin og andre europeiske fotballedere oppfatter i stadig større grad Gianni Infantino som en pest og en plage for europeisk fotball.

Hovedårsaken er at FIFA-presidenten stadig vekk utfordrer den europeiske økonomiske suksessen med forslag om nye cupformater som skal gi penger til lag og forbund utenfor Europa eller til europeiske lag som ikke er fornøyd med inntektene de i dag får gjennom hjemlig liga eller i europeiske turneringer.

I etterkant av fotball-VM i Russland i 2016 var Gianni Infantino på offensiven og kom med forslag om en ny globalturnering og et nytt landslagsformat sydd over lesten til det europeiske Nations League.

Plutselig kom han drassende med en pengepott på svimlende 60 milliarder kroner, uten å ville fortelle hvor pengene kom fra. Senere har det vist seg at pengene kom fra Japan og Saudi-Arabia.

LES OGSÅ: Kina er klar for FIFA-president Gianni Infantinos nye kjempeturnering

Provoserer

Disse forslagene og dette hemmeligholdet provoserte europeiske fotballedere, med Aleksander Ceferin i spissen, både fordi det vil rote til den allerede pakkede europeiske terminlista og fordi det var null åpenhet om hvor forslaget og pengene kom fra.

Også Norges fotballforbund, sammen med de andre nordiske forbundene, har vært oppgitt over FIFA-presidentens alenegang, og har etter det Idrettspolitikk.no erfarer fått nok av Infantinos solospill, og har satt i gang et eget arbeid for å stoppe alenegangen til FIFA-presidenten.

De har fra dag en vært svært lojale til Aleksander Ceferin. Uten de nordiske forbundene hadde han sannsynligvis ikke blitt valgt til UEFA-president i 2016.

LES OGSÅ: NFF-president Terje Svendsen: – Uten UEFA blir det ingenting av FIFAs forslag

Selvsikker UEFA-president

Og det er en en svært skarp UEFA-president som står på talerstolen i kongresshallen Beurs Van Berlage i Amsterdam og flesker til mot FIFA-presidenten.

Den siste tiden har Gianni Infantino mistet det økonomiske momentum i alle sine prosjekter.

De 60 milliardene han hevdet han hadde i lomma for et år siden er borte og han har måttet sette ned en egen innsamlingsgruppe som skal finne penger til sine lite populære prosjekter, samtidig som han har havnet i alvorlig trøbbel i Afrika, med alvorlige korrupsjonsanklager mot tidligere nære støttespillere.

Fra talerstolen fortalte Ceferin stolt at UEFA i dag, kanskje er verdens største idrettsorganisasjon. Også større enn FIFA.

Og økonomien i UEFA går så det suser, selv om
inntektene det siste budsjettåret har gått litt ned på grunn av innføringen av
Nations League og større overføringer til kvinnefotballen.

– På de siste fire årene har UEFA hatt et overskudd på mer enn 15 milliarder euro. Mer enn det dobbelte av det FIFA har generert og det dobbelte av det IOC har fått til. Er det noe vi skal skamme oss over, sa Ceferin henvendt til Infantino.

Det ser nesten ut som han har tatt med seg noen retoriske triks fra Athen, der han ble valgt til UEFA-president i 2016.

Selvsikker president

Det var en selvsikker Aleksander Ceferin vi så på talerstolen i Amsterdam, en selvsikkerhet han tok med seg fra UEFA-kongressen i Roma i fjor, der han ble gjenvalgt uten motkandidater og med full støtte til sine ideer om utformingen av framtidens fotball.

Gianni Infantino virker på sin side mer og mer
usikker og famlende i sin opptreden.

En av grunnene er at han har havnet i et skikkelig
vepsebol i Afrika, der hans tidligere nære allierte Ahmad Ahmad, visepresident
i FIFA og presidenten for det afrikanske forbundet (CAF), er anklaget for
korrupsjon.

En annen er at det er lekket ut en intern revisjonsrapport om omfattende pengemisbruk i det samme forbundet og som ser ut som et bestillingsverk fra Infantinos side for å fri seg fra forbindelsene fra Ahmad Ahmad. En strategi som ser ut som har slått totalt feil og som drar Infantino mer ned i søla.

Og det tredje fordi han har kommet på kant med det søramerikanske forbundet (Conmebol) fordi de har inngått en avtale med UEFA, en avtale som førte til at han avlyste et FIFA-styremøte i Paraguay tidligere i år.

Men den viktigste grunnen er at Ceferin tilsynelatende
har all makt i utformingen av terminlista fra 2024 og det betyr at Infantinos
mange gigantiske prosjekter med klubblag fra hele verden og en ny
landslagsturnering har små sjanser for å bli en suksess.

Det betyr mindre penger i kassa til FIFA og det betyr at sjansen for å bli gjenvalgt som FIFA-president er mindre. Fortsatt er det penger som er det viktigste forhandlingskortet i internasjonal fotball.

Kampen om terminlista

Når det gjelder terminlista fra 2024 står ikke Aleksander Ceferin bare overfor press fra FIFA-presidenten.

Det er også indre splid i Europa om hvordan europacupene skal utformes om fire år.

Gianni Infantino har greid å utvide klubb-VM til 24 lag fra sommeren i 2021. Der skal etter planen åtte europeiske lag delta.

Disse åtte lagene kan bli en brekkstang når framtidens kampkabal skal legges. Vil noen av disse lagene gå med på å etablere en mer slagkraftig global klubbturnering i framtiden?

Videre er det flere europeiske lag som har lyst
til å gjøre Champions League om til en lukket turnering, der det nesten er umulig
å rykke opp og ned og som vil gavne de allerede rikeste klubbene i Europa.

Begge disse ideene er Ceferin imot, i hvert fall sier han det. Det var derfor Ceferin sa at ingen utenforstående organisasjon bestemmer over UEFA. Verken FIFA eller andre som ønsker å diktere hva UEFA skal gjøre.

Når det gjelder en lukket Champions League var
Ceferin svært tydelig.

– Hvis det blir innført, vil det være døden for vår idrett. Tro meg, det kommer jeg aldri til å tillate.

– Fotballpyramiden må ikke bringes i ubalanse.
Visse prosjekter som er planlagt på andre kontinenter med støtte fra ledende
organisasjoner er svært bekymringsfullt.

– Noen forteller meg at det ikke er mulig å hindre
en slik utvikling og at denne utviklingen er bra for fotballen. De forteller
meg at verden er i endring. Jeg sier nei, verden endrer seg ikke. Verden er det
vi gjør den til, og det er visse prinsipper som er hellige, sa Aleksander
Ceferin.

Dette er ord som faller i god jord på Ullevaal Stadion. Og så spørs det om Ceferin får siste ord når terminlisten legges og om han faktisk mener det han sier.

Koronavirusets skygge

Men det er et tema som kan endre maktkampen og maktbalansen i den internasjonale fotballen: koronaviruset.

Både UEFA-kongressen og UEFAs styremøte i forkant var selvsagt preget av den uoversiktelige situasjonen som kornaviruset har skapt.

Og måten denne situasjonen behandles på kan påvirke maktforholdet mellom UEFA og FIFA.

Hovedårsaken er at det er fotball-EM denne sommeren og inntrykket de fleste satt igjen med etter pressekonferansen i Amsterdam (som var den eneste muligheten til å konfrontere fotballtoppene med politiske spørsmål) var at UEFA enten er uforberedt på det som nå skjer eller holder informasjon tilbake når det gjelder tiltak mot koronaviruset.

For Gianni Infantino kan koronaviruset nesten ha kommet beleilig.

I juni skal det etter planen arrangeres FIFA-kongress i Addis Abbeba i Etiopia, men den blir etter all sannsynlighet enten avlyst eller flyttet på grunn av koronafaren.

Og er det ett sted Infantino IKKE har lyst å dra til i disse dager er det Afrika. Ikke på grunn av virus, men fordi han har lagt seg ut med det meste av afrikanske fotballedere.

Et europeisk mareritt?

Men for Ceferin kan dette bli et mareritt.
Fotball-EM denne sommeren skal arrangeres i 12 forskjellige land. Åpningskampen
går i Roma mellom Italia og Tyrkia og i Italia er det snart full
unntakstilstand på grunn av koronaviruset.

Fotball-EM blir en enorm logistisk operasjon med forflytting av supportere mellom mange forskjellige land som er rammet forskjellig av viruset og som har forskjellige standarder på beredskap.

Og i en slik situasjon, der mange land lukker eller avlyser idrettsarrangementer, er det merkelig at UEFA ikke viser mer handlekraft og at de ikke er mer tydelige på beredskapen i forbindelse med fotball-EM.

På pressekonferansen forsøkte Ceferin og UEFAs
generalsekretær Theodore Theodoridis å dempe frykten, men det hele virket
nesten mot sin hensikt.

– La oss være positive, sa Ceferin.

– Ved et hvert mesterskap har vi utfordringer som
vi må takle: sikkerhet, tilskuerbråk og andre ting, fulgte han opp.

– Vi jobber med alternative løsninger, sa Theodoridis.

Men hvilke planer UEFA har er det få som vet. Og måten Ceferin takler denne situasjonen på vil påvirke hans status på neste års UEFA-kongress i Minsk, der han også skal legge fram et økonomisk resultat og fortelle resten av verden hvor store og sterke UEFA er.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT