Dansk journalist nektet adgang til Qatar

I utenriksprogrammet Horisont på Danmarks Radio (DR) fortalte Midtøsten-korrespondent Michael S. Lund at han ble nektet adgang til Qatar for kort tid siden da han ønsket å gjøre intervjuer med fremmedarbeidere etter de siste ukenes protester mot VM i Qatar.

I programmet Horisont: Han døde på Qatars VM-byggeplads forteller DR historien om den nepalske enken Pansari Kami som brått mistet sin 41-årige mann som jobbet som bygningsarbeider i et lite firma i Qatar. Han døde brått og uventet og myndighetene i Qatar har ikke fortalt enken om dødsårsaken.

Se DR-programmet om Qatar her: Horisont: Han døde på Qatars VM-byggeplads

Døde brått

Hennes ektemann jobbet syv dager uken og hadde en månedslønn på ca. 2.000 kroner. Arbeidskameratene hans sørget for at han ble sendt hjem til Nepal og firmaet har gitt enken en ca. 50.000 kroner i erstatning slik at hun kan sørge for utdanning til de tre barna de hadde sammen.

DRs Midtøsten-korrespondent Michael S. Lund fortalte tirsdag 30. mars at han ønsket å dra til Qatar for å følge opp denne historien og andre historier fra arbeidsleirene i Qatar og for å stille myndighetene i Qatar spørsmål om situasjonen til fremmedarbeiderne, men ble nektet adgang med begrunnelsen at det var innført reiserestriksjoner på grunn av korona.

Saken fortsetter under bildet.

Pansara Kami snakket med sin ektemann på Skype dagen før han døde brått. Hun ønsker ikke at noen skal reise til Qatar og jobbe på byggeplassene der. Foto. Faksimile Horisont: Han døde på Qatars VM-byggeplads

Sår tvil om begrunnelse

Lund sår tvil om denne begrunnelsen, blant annet fordi det også var svært vanskelig å få adgang til Qatar og arbeidsleirene før koronaen inntraff og fordi flere utenlandske TV-team hadde blitt stoppet og arrestert da de prøvde å få fremmedarbeidere i tale også før koronaen inntraff.

Myndighetene i Qatar ønsket heller ikke å stille opp til intervju med DR til dette programmet og de har heller ikke ønsket å svare på spørsmål til dette programmet.

Fagforeninger framhever framgang

Et par dager etter dette programmet fikk DR tak i representanter fra fagforeningene International Trade Union Confederation (ITUC) og International Labour Organisation (ILO) og som de tre siste årene har fått utgifter til egne kontorer i Qatar betalt av qatarske myndigheter.

Begge organisasjonene hevder det er greit at det øves press på Qatar i forbindelse med fotball-VM, men hevder samtidig at det de tre siste årene er gjort formidable fremskritt i Qatar også for arbeidere.

DRs Michael S. Lund og Generalsekretær Trine Christensen sier i dette programmet at lovgivningen som ILO, ITUC og regjeringen i Qatar fremhever som store framskritt først ble vedtatt i fjor høst og at det er vanskelig å se at de er iverksatt.

DR har vært i trøbbel i Qatar før

Også tidligere lovgivning som myndighetene i Qatar har fremhevet som framskritt er ikke fulgt, hevder de to.

DR har tidligere satt fokus på Qatar og da særlig på hvordan Qatar fikk VM. I 2016 reiste de to danske journalistene Niels Borchert Holm og Rasmus Horskjær til Qatar, blant annet for å snakke med fremmedarbeidere. De ble arrestert og trakassert av politiet i Qatar.

Les Niels Borchert Holm og Rasmus Horskjærs rystende historie: Interrogated in Qatar: Why are journalists so critical? | Om DR | DR

Året etter kom de to journalistene med FIFA-dokumentaren Familien FIFA – en kærlighedshistorie som etter beste evne prøver å beskrive hvor korrupt FIFA var på det tidspunktet Qatar fikk VM.

Se den danske dokumentaren her: Familien FIFA – en kærlighedshistorie | Se online her | DRTV

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/