Koronakommisjonen: Regjeringen ga etter for press fra idretten

Det kommer frem på side 172 i rapporten fra professor Stener Kvinnsland og resten av Koronakommisjonen, som har vurdert Norges håndtering av pandemien.

Kommisjonen ble oppnevnt av regjeringen 24. april 2020 og skulle i henhold til mandatet levere sitt arbeid innen utgangen av mars 2021, men fikk utsatt frist til 14. april 2021.

Frykter at helhetsperspektivet ble borte

I rapporten som ble presentert i dag skriver kommisjonen at regjeringen ga etter for press fra interesseorganisasjoner og lot interesseorganisasjoner få gjennomslag for unntak. Kommisjonen mener at det innebar risiko for at grupper med mindre tilgang til myndighetene ble prioritert ned og en risiko for at helhetsperspektivet ikke ble ivaretatt.

Kommisjonen peker spesielt på fotballen og at Norges idrettsforbund og Norges Fotballforbund spilte en aktiv rolle fram mot beslutningen om å gi unntak for toppfotballen.

Onsdag 1. april 2020, i den siste uken før påske, var det et møte mellom presidenten i Norges idrettsforbund (NIF), Berit Kjøll, og helsedirektør Bjørn Guldvog for å drøfte hva slags idrett det var greit å drive. Tre uker senere var det et
nytt møte, da mellom Helsedirektoratet, FHI, NIF og Norges Fotballforbund.

Ser ingen overføringsverdi

I rapporten står det at av møtereferatet går det fram at idrettsorganisasjonene ønsket å prioritere toppfotball ved gjenåpning. Helsedirektoratet la vekt på å «se idretten opp mot andre aktører som ønsker å åpne, slik at man fått en kontrollert gjenåpning av andre aktiviteter i samfunnet»

Kommisjonen skriver at organisasjonene argumenterte for at en åpning av toppfotballen ville være pilot for åpning innenfor andre områder, men at de ikke finner at dette hadde overføringsverdi til andre deler av samfunnet.

– Gitt det svært strenge karanteneregimet spillerne var underlagt, er det vanskelig å se at ordningen hadde noen overføringsverdi til andre enn profesjonelle idrettsutøvere.

Men kommisjonen mener samtidig at smittevernet var godt og skriver at karanteneregimet gjorde at risikoen for smitte ut i samfunnet, var liten, står det i rapporten.

LES RAPPORTEN HER: Myndighetenes håndtering av koronapandemien

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/