Brev til UEFA og FIFA: Superligalagene truer med rettslig etterspill hvis de blir straffet

– Vi vil innføre de sanksjonene vi kan. Mitt utgangspunkt er at det bør skje så raskt som mulig og at de kastes ut fra alle våre turneringer, sier Aleksander Ceferin.

UEFA-presidenten sa dette på et pressemøte i Montreux i Sveits mandag 19. april etter at sjokkbeskjeden om at tolv europeiske klubber i en pressemelding kunne meddel at de hadde etablert en egen superliga som de ønsker å komme i gang med allerede i august i år.

De tolv klubbene er AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid og Tottenham.

Lang drakamp

Den nye superligaen som skal bestå av 20 lag, femten faste lag og fem lag som kvalifiserer seg fra år til år, og skal spilles istedenfor Champions League.

Det har i over to år vært forhandlinger om et nytt Champions League-format fra sesongen som starter i 2024 og etter harde drakamper mellom de rikeste klubbene i Europa og UEFA trodde mange at de var kommet til en løsning, den såkalte sveitsiske modellen, og som skulle presenteres denne uka.

Annonseringen av det nye Champions League-formatet ble utsatt fra februar til april i år fordi de mektigste klubbene var uenig om fordeling av penger i det nye formatet, blant annet hvordan TV-pengene skulle fordeles.

Med pressemeldingen om at det var etablert en ny superliga er det skapt stor usikkerhet om hva som skjer med Champions League og lagene og spillerne til klubbene som bryter ut av det som til nå har vært verdens mest lukrative fotballturnering.

Trusler om utkastelse

Allerede på fredag skal UEFAs eksekutivkomité (styre) ta en beslutning om hva de skal gjøre med den nye situasjonen og i den forbindelse har det danske medlemmet av UEFAs styre, Jesper Møller (som sist helg ble dratt inn i en kjedelig billettskandale) gått hardt ut og sagt at han forventer at de klubbene som fortsatt er med i årets Champions League skal kastes ut av turneringen.

– Klubbene skal ut og det forventer jeg skjer på fredag og så får vi vurdere hvordan vi skal få spilt ferdig Champions League, sier Jesper Møller til DR Sporten.

Han sier også at han forventer at alle de tolv klubbene blir kastet ut av UEFA på fredag.

Det betyr i så fall at Chelsea, Manchester City og Real Madrid blir kastet ut av turneringen og at PSG vinner Champions League, hvis de tre klubbene ikke blir erstattet med lag som allerede er slått ut.

Da det oppsto rykter om en superliga i januar i år gikk både FIFA og UEFA ut og sa at spillere i utbryterklubber ikke vil få delta i VM. Denne gangen har ikke FIFA vært like bastant, men UEFA-presidenten har vært klar i sin tale.

– Hvis det blir noe av den lukkete turneringen, så vil spillerne i disse klubbene bli utelukket fra å spille på sine respektive landslag. Det gjelder i alle kamper og alle turneringer, sa Ceferin på pressekonferansen i Montreux.

Spørsmålet er om UEFA og Aleksander Ceferin har adgang til å innføre så drastiske tiltak.

Saken fortsetter under bildet.

Utdrag fra brevet som de tolv superligalagene har sendt til UEFA og FIFA. Der truer de med juridisk etterspill hvis de blir straffet for utbryterligaen.

Brev med trusler

Idrettspolitikk.no sitter på brevet som de tolv superligalagene sendte til UEFA og FIFA sammen med pressemeldingen om opprettelsen av Champions League-konkurrenten.

Der står det at de siden januar, da FIFA og UEFA for første gang truet med å utestenge spillere fra VM, har benyttet seg av juridisk bistand for å avklare om UEFA og FIFA har adgang til å kaste ut lag og spillere fra sine turneringer.

Brevet er på tre sider og er sendt 18. april og ved siden av å begrunne opprettelsen av superligaen kommer de med en klar advarsel til UEFA og FIFA og skriver at de har tatt juridiske skritt i relevante rettsinstanser for å hindre at de blir straffet.

Skulle UEFA kaste ut de tre lagene fra årets Champions League og resten av lagene fra UEFAs turneringer for all framtid, og spillerne i disse klubbene blir nektet VM og EM-spill, kommer det juridiske etterspillet til å bli svært omfattende.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/