FIFAs svar på NFF-brev: Kun tre døde VM-arbeidere i Qatar siden 2014

I et brev fra FIFAs generalsekretær Fatma Samoura står det at kun tre fremmedarbeidere har dødd på VM-anlegg i Qatar siden 2014.

I tur og orden har de skandinaviske forbundene sendt brev til FIFA der de ber om svar på en rekke spørsmål om Qatar. Nå har fotballpresidentene i Norge, Sverige og Danmark fått svar samtidig.

Brevet fra FIFA er datert 7. mai og undertegnet av FIFAs generalsekretær Fatma Samoura.

Les FIFAs svar her:

fifa-svar-til-norge-sverige-og-danmark

Pressete forbund

Den 27. april sendte fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær Pål Bjerketvedt brev til FIFA-president Gianni Infantino og generalsekretær Fatma Samoura med kopi til UEFA der de ba om svar på en rekke spørsmål knyttet til Qatar.

De fulgte etter det svenske og danske forbundet som like før hadde sendt brev med de samme problemstillingene.

Les NFF-brevet her.

Årsaken er det massive presset mot de tre forbundene fra hjemlige supportere, et grasrotopprør som startet i Norge og som førte til en t-skjorteaksjon fra det norske landslaget i starten på VM-kvalifiseringen og til at NFF skal ha ekstraordinært fotballting 20. juni for å stemme over VM-deltagelse i Qatar.

I forbindelse med det ekstraordinære fotballtinget skal en egen Qatar-kommisjon legge fram konsekvensene av en eventuell VM-boikott.

Mange spørsmål

Spørsmålene NFF sendte i slutten av april er blant andre:

* Hvilke reformer kan Fifa dokumentere at Qatar har startet for å sikre arbeidernes rettigheter og sikkerhet?

* Hvordan overvåker Fifa om disse reformene faktisk iverksettes?

* Hvordan sikrer Fifa at reformene ikke blir reverserte, og hvordan kan Fifa sikre varig endring i Qatar også etter VM i 2022?

* Hvordan vil Fifa sørge for at pressen får tilgang i Qatar fram mot turneringsstarten, og under turneringen, og hvordan vil Fifa sikre at alle journalistenes sikkerhet og pressefrihet er ivaretatt?

* Vil supportere og spillere ha frihet til å uttrykke seg under VM, som ved markeringer etc?

* Hvordan kan Fifa forsikre seg om at kvinnelige migrantarbeidere får ivaretatt sine rettigheter?

* Hva er gjort for å sikre at homofile og andre seksuelle minoriteter skal føle seg trygge som deltakere eller gjester i VM, og hva har Fifa gjort for å fremme ikke-heterofiles rettigheter i Qatar generelt?

Få konkrete svar

I svarbrevet som er på fire sider er det ramset opp en rekke tiltak som er satt i gang de siste årene og som skal bedre fremmedarbeidernes kår i Qatar og det ramses opp en rekke tiltak som skal settes i verk fram til VM starter i november 2022. Men det nevnes ingen konkrete resultater av disse tiltakene.

Alt henvises til i generelle former, men på ett sted i brevet er de veldig konkrete. Det gjelder døde fremmedarbeidere på VM-anleggene.

I brevet skriver Fatma Samoura at siden 2014 er det kun tre fremmedarbeidere som er døde på VM-anleggene og totalt 35 fremmedarbeidere som er tilknyttet byggingen av VM-anlegg, men ikke når de var på jobb.

Det var en avisartikkel i engelske The Guardian som startet opprører blant norske og andre supportere. Der sto det at over 6.500 fremmedarbeidere har dødd siden Qatar fikk VM i 2010. Dette tallet har myndighetene i Qatar hele tiden sagt er feil og tallet FIFA opererer med er det samme som myndighetene i Qatar opererer med.

Ved siden av å svare de tre skandinaviske forbundene på deres brev holdt FIFA sammen med forskjellige fagforbund og Amnesty International den 10. mai et nettmøte med ca. 25 europeiske forbund der de gjentok mange av punktene i brevene de har sendt til Norge, Sverige og Danmark.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/