Ishockey-VM i Riga har havnet midt i konflikten om kidnappet hviterussisk journalist

Det har oppstått konflikt mellom ordføreren i Riga og presidenten i Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF). Årsaken er at ordføreren i Riga har byttet ut de offisielle hviterussiske flaggene med det hviterussiske frihetsflagget.

I et svært krast brev til ordføreren i Riga, skriver IIHF-president Rene Fasel og visepresidenten i ishockey-VM, som arrangeres i Riga, at alle IIHF-flaggene også skal fjernes, så lenge det henger ved siden av et flagg som ikke er godkjent av IIHF.

Ordfører Martins Stakis har fjernet det offisielle hviterussiske flagget som det hviterussiske ishockeyforbundet bruker og erstattet det med det hviterussiske frihetsflagget.

Det hviterussiske frihetsflagget er det siste året blitt brukt av demonstranter i Hviterussland og det er uten riksvåpenet som pryder det offisielle flagget.

Saken fortsetter under bildet.

Brevet fra IIHF til ordføreren i Riga om fjerningen av det offisielle hviterussiske flagget.

I brevet skriver IIHF at forbundet er en apolitisk organisasjon og de ber Stakis om å fjerne alle IIHF-flagg som står i nærheten av det hviterussiske frihetsflagget. De kan heise det igjen når det offisielle flagget er tilbake.

I brevet reagerer IIHF-presidenten også på at ordføreren i Riga i sosiale medier har sagt at det hviterussiske flagget representerer statsterrorisme og at det ikke hører hjemme i Riga.

Som svar på dette skrev Martins Stakis på Twitter at man må velge sine kamper med omhu.

Årsaken til at Stakis har beordret de hviterussiske flaggene bort er bortføringen den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj.

Ordføreren i Rigas reaksjon på brevet fra IIHF-president Rene Fasel.

Protasevitsj var på vei i et Ryanair-fly fra Athen i Hellas til Vilnius i Litauen da besetningen om bord fikk beskjed fra hviterussiske myndigheter om en mulig sikkerhetstrussel om bord. Jagerfly ble brukt til å tvinge passasjerflyet til den uønskede mellomlandingen. Protasevitsj ble pågrepet sammen med sin kjæreste, Sofia Sapega.

Aksjonen skal ha blitt satt i gang etter en falsk bombetrussel og flere medier spekulerer i om Russland deltok i den spesielle aksjonen.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/