Manchester City fortsatt i Financial Fair Play-trøbbel

Nye opplysninger viser at Manchester City fortsatt etterforskes for brudd på UEFAs Financial Fair Play (FFP) og at det er kommet en ny og dramatisk vending i saken.

Det er ett år siden Manchester City vant igjennom i Idrettens voldgiftsrett (CAS) og fikk redusert UEFAs straff som i utgangspunktet var utestengelse fra Champions League i to år og 30 millioner euro i bot for brudd på UEFAs FFP.

CAS bestemte at Manchester City kun skulle straffes med ti millioner euro i bot.

Ny vending i saken

I etterkant av denne dommen mente mange at dette var starten på slutten på UEFAs FFP, at UEFA tapte med vilje og at CAS-systemet var korrupt. Mange Manchester City-supportere mente selvsagt at dommen var rettferdig.

De fleste trodde allikevel at denne saken var ute av verden og da Manchester City, som den første engelske klubben, trakk seg fra det famøse Superliga-prosjektet i april i år fikk mange sympati med Manchester-klubben og mente de hadde kommet på bedre tanker.

Nå har saken tatt en ny vending. I mai i år avslørte Mail on Sunday at Premier League fortsatt etterforsket Manchester City for brudd på FFP og 25. juli avslørte den samme avisen at både Premier League og Manchester City ønsket at all informasjon om denne konflikten skulle holdes hemmelig.

Den britiske søndagsavisa har lenge forsøkt å få innsyn i saken, men har i lengre tid blitt nektet dette, men fikk plutselig, som eneste avis, i juni være med da en lukket rett bestemte at denne saken har offentlighetens interesse. Det er detaljene fra dette rettsmøtet og kampen om åpenhet om hva som foregår mellom Premier League og Manchester City som nå er blitt gjort kjent.

Saken fortsetter under bildet.

Oppslaget i Mail on Sunday i juli 2021 om hvordan Manchester City og Premier League har prøvd å legge lokk på saken.

Vil holde alt hemmelig

Boten Manchester City fikk av CAS ble begrunnet i at klubben var lite samarbeidsvillig og at klubben ikke ga fra seg dokumenter UEFA og CAS mente kunne belyse saken.

Det er dette konflikten mellom Premier League og Manchester City også dreier seg om.

Ifølge Mail on Sunday ønsker ikke Manchester City å gi fra seg dokumentasjonen Premier League ønsker fordi de enkelt forklart mener at dette er informasjon av kommersiell karakter som de er redd skal lekkes til pressen og til konkurrentene i Premier League.

Mulige utfall

Slik saken står nå er det fire mulige utfall.

En mulighet er at Manchester City føyer seg leverer dokumentasjonen som Premier League ber om, Viser det seg at Manchester City ikke har gjort noe galt, går de fri. Det kan bety at Manchester Citys Premier League-rivaler får markedsinformasjon som de kan ha nytte av og som skader Manchester City.

En annen mulighet er at Manchester City ikke føyer seg i det hele tatt og at Premier League da må ta en beslutning på tynt grunnlag. Det var slik UEFAs sak endte og da slapp Manchester City unna med 10 millioner euro i bot.

En tredje mulighet er at Manchester City overleverer all nødvendig dokumentasjon og at Premier League finner at klubben har brutt FFP og gir dem en straff.

En siste mulighet er at Manchester City ikke samarbeider i det hele tatt, men at Premier League skaffer seg nødvendig informasjon fra andre kilder og hvis de finner at Manchester City har brutt FFP kan de Manchester City vente seg strengere straff enn det de ville fått hadde de samarbeidet og funnet skyldig.

Og det er den siste muligheten som har blitt mer sannsynlig, skal vi tro Mail on Sunday.

Mer info fra Football Leaks

Manchester City ble i 2014 funnet skyldig i brudd på FFP og fikk da 60 millioner euro i bot (senere redusert til 20 millioner) og fikk begrensninger på spillerkjøp og spillerstall i en begrenset periode.

Etterforskningen av Manchester City denne gang startet med den såkalte Football Leaks i 2018 (den andre runden av lekkasjer fra denne kilden) og det var dokumenter som blant annet den tyske avisen Der Spiegel fikk tilgang til gjennom Football Leaks og publiserte som førte til at UEFA startet etterforskningen.

Hvem som sto bak Football Leaks var lenge et mysterium, men det ble etter hvert kjent at det var portugiseren Rui Pinto som sto bak og han har innrømmet at han hadde stjålet et enormt antall dokumenter fra flere forskjellige kilder gjennom hacking og phising, blant annet fra Manchester City.

Rui Pinto sitter nå i en portugisisk rettssal og må svare på over 90 tiltalepunkter om ulovlig tilegnelse av dokumenter, men han har etter lang dragkamp fått status som varsler (whistleblower) og `han har inngått et samarbeid med politiet i flere land for å bidra til å avdekke ulovligheter i internasjonal fotball.

Og ikke minst: Rui Pinto har sagt at han ønsker å bidra til at alle dokumenter han har om Manchester Citys disposisjoner kommer etterforskningen til gode.

Hvordan tjener Manchester City pengene sine?

Stridens kjerne er om Manchester City kunstig har blåst opp inntektene sine og ette sentralt spørsmål spørsmålet er hvorfor klubben over en tiårsperiode har hatt enormt mye mer i inntekter enn sine bitreste rivaler i Premier League, som for eksempel Liverpool, Chelsea og Arsenal.

Mail on Sunday stipulerer at City i denne perioden har tjent 600 millioner pund mer enn sine rivaler og mesteparten av pengene kommer fra sponsorer som har sin opprinnelse i De forente arabiske emirater (UAE) og sponsorer med nær tilknytning til eieren av Manchester City som er fra Abu Dhabi.

Sentralt i UEFA/CAS-saken og i saken Premier League har gående med Manchester City er eposter fra Football Leaks som gir inntrykk av at de kommersielle lederne i Manchester City gir instruksjoner om overføringer av penger til sine sponsorer slik at budsjettene blir kunstig store og som gjør at klubben kan kjøpe flere spillere og gi mer i lønn enn sine rivaler.

Manchester City har ikke benektet innholdet i de gjeldende epostene, men de mener at de er tatt ut av konteksten og gir et feil bilde av hva som faktisk har skjedd og samtidig at dokumentet ikke kan brukes fordi det er stjålet. På den annen side har de gjort alt de kan for å trenere saken.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/