Lise Klaveness: – Jeg brenner for hele norsk fotball og er svært motivert til å ta ansvaret hvis jeg skulle bli valgt i mars

Valgkomiteen i NFF hadde i går kveld sitt siste møte for å gjøre ferdig innstillingen til ny fotballpresident. Der gikk de for Lise Klaveness. Dette er et overraskende valg og hun skal ha kommet i betraktning seint i prosessen.

Til idrettspolitikk.no skriver Lise Klaveness i en melding om hvorfor hun har takket ja til å stille som presidentkandidat:

– Valgkomiteen har spurt om jeg vil stille som kandidat til presidentvervet i mars neste år. Det er ikke lenge siden jeg ble spurt første gang og etter mye grubling valgte jeg på søndag å takke ja til å stille. Grublingen og tvilen knyttet seg til at jeg har stort engasjement for min nåværende jobb i eliteavdelingen og fordi jeg trives godt med de utfordringene og kollegaene jeg er tett på der.

– Til slutt landet jeg likevel på at jeg må takke ja når jeg blir utfordret til å ta et slikt tillitsverv. Jeg brenner for hele norsk fotball og er svært motivert til å ta ansvaret hvis jeg skulle bli valgt i mars.

Overraskende vending

Det var TV2 som først meldte at hun var kandidat til vervet etter at sittende fotballpresident Terje Svendsen fortalte at han i høst hadde meldt fra til valgkomiteen at han ikke ønsket å stille til gjenvalg etter seks år som president. NRK erfarte det samme ikke lenge etter.

Ifølge TV2 skal valgkomiteens valg ha kommet overraskende på mange, og navnet til Klaveness kom sent inn i debatten. Hun fremstår imidlertid som en sikker vinner, skrev TV 2.

Da TV2 ba om en uttalelse om hun var kandidat til presidentvervet ønsket hun ikke å gi noen kommentar.

Takket nei til ny periode

Svendsen skal altså i høst ha gitt valgkomiteen beskjed om at han ikke stiller seg til disposisjon for gjenvalg som president i NFF for en ny toårsperiode.

– Jeg har likt jobben utrolig godt. Det har ikke vært mangel på krevende saker, alt fra åpenhetsdebatt, reiseregninger til pandemi og VM i Qatar. Etter seks år er det på tide og slippe nye krefter til, sier han til fotball.no

Neste ordinære forbundsting (fotballting) finner sted på Ullevaal Stadion, lørdag 5. og søndag 6. mars 2022. Da velges NFF-presidenten.

På det ekstraordinære fotballtinget 20. juni 2021 vedtok NFF med stemmetallet 368-121 å ikke boikotte fotball-VM i Qatar. I sin tale oppfordret Terje Svendsen tinget til å stemme mot boikott.

Snudde i Qatar-spørsmålet

Lise Klaveness var en av de skarpeste kritikerne av fotball-VM i Qatar og var i utgangspunktet for boikott og flytting av mesterskapet, men snudde våren 2021 i forkant av det ekstraordinære fotballtinget, blant annet på grunn av Ståle Solbakkens innsats for mer oppmerksomhet rundt menneskerettigheter i Qatar.

Denne snuoperasjonen vakte oppsikt og på spørsmål fra TV2 om hva «idealisten Lise ville sagt til toppleder Klaveness som nå har snudd?», svarte hun

– Jeg ville spurt, er jeg nå i ferd med å brolegge veien til et korrupt helvete med gode intensjoner?

Hun var samtidig krystallklar på hvorfor hun hele veien har vært en hard motstander.

– Da VM ble tildelt Qatar i 2010 på en pill rotten måte, åpenbart etter korrupsjon og til et land som ikke hadde infrastruktur – og det ble heller ikke stilt krav til måten de skulle bygge opp disse anleggene – mente jeg at det var en selvfølge at vi måtte gå fra bordet som et virkemiddel, sa Klaveness til TV2.

– Men jeg bestemte meg for å gå inn i et dilemma, og prøve å finne en krysning mellom det å prestere og drive min lidenskap, samtidig som man jobber med endring fremover.

Her er valgkomiteens innstilling av Lise Klaveness:

Med forslaget på Lise Klaveness innstiller valgkomiteen på er den vi mener er best egnet til å lede norsk fotball i en krevende og utfordrende periode fremover, men også en periode som gir store positive muligheter sportslig og økonomisk, både på jente- og guttesiden. Tiden som kommer vil kreve en tydelig politisk ledelse og et forbundsstyre med en president i spissen, som har stor troverdighet, sterk kompetanse og integritet.

Etter valgkomitéens mening har Klaveness svært gode kommunikasjonsevner, forståelse for komplekse problemstillinger både nasjonalt og internasjonalt, samt at vedkommende har lang erfaring selv som toppidrettsutøver og landslagsspiller. Hun forstår viktigheten av toppfotball og landslagsfotball nasjonalt og internasjonalt, men også at en sterk utvikling av breddefotballen er helt nødvendig for at toppen skal lykkes.

Videre er Lise Klaveness sterkt opptatt av kvalitet, etterlevelse og omdømme i alt som NFF skal stå for og arbeide med. Hun har også en klar ambisjon om at NFF skal styrke og utvikle sitt idrettspolitiske arbeid nasjonalt og internasjonalt.

Når valgkomiteen for første gang i NFF sin snart 120 års historie innstiller på en kvinnelig president, mener vi at vi er med på å gi begrepet like muligheter en ny dimensjon. 

Klaveness er utdannet jurist og jobbet som spesialrådgiver i Norges Bank før hun begynte i NFF i 2018 som elitedirektør. I perioden 2002-2011 fikk hun 73 landskamper for Norge. I 2006 og 2007 spilte hun for svenske Umeå og ble seriemester begge årene.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/