Andrew Musgraves OL-spalte – Del I: «OL i Beijing blir en reise inn i det ukjente»

Skrevet av Andrew Musgrave

Livigno, Italia (Idrettspolitikk.no). Vi gjør nå de siste forberedelser før vinter-OL i Beijing 2022. I ukene som kommer skal jeg etter beste evne dele mine olympiske erfaringer og prøve å gi dere et innblikk i hvordan en utøver har det under lekene i Kina.

Jeg kan ikke love at jeg kommer med store nyheter fra innsiden av OL, men jeg håper allikevel at det vil være av interesse. Men hvem vet? Skjer det noe spennende kan det hende jeg leverer noe som kan skape overskrifter under oppholdet i Beijing.

En reise inn i det ukjente

For et britisk langrennslandslag er en reise til OL i Beijing en reise inn i det ukjente. Verdenscupen som skulle foregå i OL- løypene i 2021 ble avlyst på grunn av korona, så vi aner rett og slett ikke hva vi kan forvente.

Det eneste vi har å forholde oss til er noen kart og GPS-data av langrennstraséen, et par ekstremt dårlige videoer av en kinesisk fyr i en ATV som kjører rundt i gjørma på stadion og noen enkle tegninger av hvor deltagerlandsbyen er.

Det er stort sett den informasjonen vi har før ankomst.

Det er mye vi lurer på før vi reiser til Beijing. Hvordan vi deltagerlandsbyen se ut? Hvordan er snøforholdene? I hvilken grad vil kinesiske myndigheter tillate oss å bruke sosiale medier og nettsteder som vi vanligvis har full tilgang til, men som ikke er like tilgjengelig i Kina?

På denne tiden, like før et viktig mesterskap, ville jeg under normale omstendigheter vært frustrert over all informasjonen jeg mangler, vært irritert over at engangstelefonen (burner phone) som jeg var lovet før avreise ikke har kommet og andre småting.

Men omstendighetene er ikke normale og disse detaljene blir uviktige når vi ser på hvor raskt omikron-viruset sprer seg over hele verden.

Som et lotteri

Det er tilfeldigheter som kommer til å avgjøre hvem som stiller til start i Beijing. Noen kommer til å bli syke, noen vil måtte isolere seg, mens andre er friske og klare til start, men befinner seg på feil kontinent og kommer seg ikke til start på grunn av strenge reiserestriksjoner.

Langrennsløper Andrew Musgrave foran laptopen for å skrive ned sine OL-erfaringer med Idrettspolitikk.nos lesere.

Kinas nulltoleranse for smitte virker ikke helt tilpasset omikronviruset og de olympiske leker.

Mens jeg sitter her og skriver kommer nyheten om at korona har spredd seg til mange norske langrennsløpere, til stormakten i langrenn. Håpet om at lekene skal bli rettferdig og likeverdig ser mer og mer ut som en illusjon.

Vi kan stille oss spørsmålet om lekene i det hele tatt burde finne sted slik situasjonen er, men det ser ut som det toget er gått og at lekene vil gå som planlagt.

Mange utøvere og støtteapparatet deres er allerede på plass i Kina og det betyr at en utsettelse også er uaktuelt.

Det eneste vi kan gjøre nå er å krysse fingrene og håpe at det skjer minst mulig av det som kan forstyrre forberedelsene til OL, situasjonen tatt i betraktning.

Spesiell oppladning

For det britiske langrennslaget har forberedelsene til lekene dreid seg mer om å unngå smitte for enhver pris og mindre om å toppe formen til OL.

Alle har bodd på enerom, spist alene på rommene sine og vi har hatt på oss FFP2-masker de gangene vi har vært i nærheten av hverandre.

Jeg har snakket med trenerne mine og lagkameratene mine via WhatsApp og Facetime, selv om de har vært i naborommet. Fysioterapeuten vår har avbestilt alle flyreiser og har ikke vært sammen med oss for at han ikke skulle ta med seg eventuell smitte fra sine pasienter i Oslo til oss.

Vi er heldige som har en egen kokk med oss fordi vi da kan lage mat og spise i leilighetene vi bor i og slipper da å spise på hotell og restauranter der vi kan bli smittet.

Styrketrening har gått fra å bli utført på usosiale tidspunkter på dagen for å unngå andre mennesker til improviserte sesjoner på rommene våre for å unngå kontakt med mennesker i det hele tatt.

Krysser fingrene!

Den britiske OL-komiteen har en strengere koronapolitikk enn de kinesiske myndighetene. Vi må daglig ta hjemmetester i tillegg til jevnlige PCR-tester.

Til tross for alle disse tiltakene føler jeg at det er flaksen og uflaksen som bestemmer om du blir smittet eller ikke.

Slik situasjonen er nå krysser jeg fingrene og håper på flaksen, at jeg først kommer meg til Beijing om et par dager og at jeg holder meg frisk under lekene.

Les mer om den britiske OL-troppen her.

Les også om hvorfor Andrew Musgrave ønsker å dele sine Beijing-erfaringer med Idrettspolitikk.nos lesere:

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/