IOC gir penger til Taliban-styrt olympisk komité: – Jeg er skuffet og sønderknust

Odense/Oslo (Idrettspolitikk.no): – Jeg er ikke overrasket lenger. Men jeg er skuffet og sønderknust. Det jeg ønsker er at IOC skal hjelpe kvinner i idretten og ikke anerkjenne og legitimere Taliban-regimet, sier Friba Rezayee til lydhøre konferansedeltagere i HC Andersens hjemby Odense.

Men dette er ikke et eventyr.

Rezayee er tidenes første kvinnelige afghanske olympier. Hun deltok i OL i Athen i 2004. Da var ikke Taliban ved makten.

Taliban tar OL-penger

På Play the Game-konferansen i Odense, 27.-30. juni kunne hun fortelle at Den afghanske olympiske komité (AOC) siden august 2021 har mottatt ca. 550.000 kroner av IOC i såkalte solidaritetspenger, men ikke noe har gått til afghanske idrettsutøvere.

Siden 2021 har Taliban kontrollert all idrett i Afghanistan og også lagt ned forbud mot kvinneidrett. Dette er et klart brudd på Det olympiske charter.

– Jeg ble informert av en venn i Afghanistan om at en representant for AOC ikke fikk utbetalt pengene fra IOC fordi Taliban allerede hadde tatt beslag i dem, sa Friba Rezayee.

Friba Rezayee flyktet fra Afghanistan i 2011. Hun bor nå i Canada hvor hun er administrerende direktør i organisasjonen Women Leaders of Tomorrow.

Da Taliban-regimet kom tilbake til makten i 2021, hjalp hun kvinnelige idrettsutøvere med å forlate Afghanistan.

– Jeg fikk hundrevis av meldinger fra kvinnelige idrettsutøvere som fryktet for livet. Da vi tok kontakt med internasjonale idrettsorganisasjoner for å få hjelp, sa de fleste at de ikke kunne hjelpe oss fordi de ikke har myndighet eller kapasitet til det, kunne Rezayee fortelle.

Ikke send penger!

Ifølge Friba Rezayee gjemmer tusenvis av kvinnelige idrettsutøvere seg fortsatt i Afghanistan. Mange har byttet identitet fordi de frykter å bli slått, steinet eller drept av Taliban-regimet.

Hun oppfordret IOC til ikke å sende penger til den Taliban-kontrollerte olympiske komiteen i Afghanistan.

I desember 2021 fikk hun svar fra IOC i en epost. I brevet forsikrer IOC om at de stiller krav til hvordan pengene brukes, at AOC hadde forsikret dem om at de har retningslinjer for fordeling av penger på plass og at de ville prioritere kvinnelige utøvere.

Eposten viser at IOC ikke skjønner eller ønsker å forstå hva som skjer i Afghanistan og at de heller ikke har planer om å stoppe pengestrømmen til AOC, ifølge Rezayee.

FIFA ikke noe bedre

Hun får støtte av Khalida Popal, den første kapteinen på et afghansk kvinnelandslag.

Hun flyktet fra Afghanistan for ti år siden og bor nå i Danmark. Fra eksil har hun jobbet hardt for å bistå kvinnelige afghanske utøvere i Afghanistan.

Da hun forlot Afghanistan var det mellom 3000 og 4000 registrerte kvinnelige fotballspillere i Afghanistan, i tillegg til trenere, dommere og ledere. De får ikke lenger drive med fotball.

Popal er ikke overrasket over å høre at IOC fortsatt finansierer AOC.

– Det er det samme med FIFA. Det nasjonale fotballforbundet i Afghanistan får penger fra FIFA. Landslaget for menn reiser verden rundt og konkurrerer i internasjonale turneringer.

– For dem er det bare en vanlig dag på jobben. Men verken det afghanske forbundet eller FIFA bryr seg om de afghanske fotballkvinnene, fortalte Khalida Popal.

Krever utestengelse

Direktøren i Human Rights Watch (HRW), Minkey Worden, som også var tilstede i Odense, forventer at IOC tar grep og utestenger AOC.

– Det forrige Taliban-regimet ble utestengt fra å delta i OL for ikke å tillate kvinner å drive med idrett, fordi det er et brudd på Det olympiske charteret, og for å henrette folk på stadioner.

– Det er all grunn til å utestenge dagens AOC av de samme grunnene, sa Minky Worden.

Illustrasjonsbilde: Friba Rezayee forteller forsamlingen i Odense hvordan IOC tilnærmer seg Taliban. Foto: Thomas Søndergaard/Play the Game

Se hele sesjonen der Friba Rezayee og Khalida Popal forteller om hvor dårlig kvinnelige afghanske idrettsutøvere blir behandlet.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/