Italias regjering ønsker å unngå folkeavstemning om vinter-OL i 2026

– Vi trenger ikke folkavstemning. Majoriteten i folket er for et OL er så stor, sa sportsminister Giancarlo Giorgetti på en pressekonferanse i Venezia på mandag.

IOCs evalueringskomité er denne uken på befaring i Italia for å vurdere søknaden til Milano og Cortina d’Ampezzo som stiller opp mot Stockholm og Åre for å få vinter-OL i 2026.

LES OGSÅ: Kommentar: Stadig færre argumenter for å søke om vinter-OL

Vil gi statsgaranti

Tidligere samme dag fortalte Giorgetti at Italias regjering ønsker å gi en statsgaranti på ca. 4.1 milliarder kroner for å etterkomme kravene til IOC. Stockholm og Åre har ennå ikke fått statsgaranti av den svenske regjeringen.

LES OGSÅ: Italias regjering gir statsgaranti for vinter-OL i 2026

– Jeg tror folket i regionen er store tilhengere av denne søknaden, borgerne i Italia støtter denne søknaden og derfor ønsker den lokale, regionale og nasjonale regionen denne søknaden velkommen, sa Giorgetto til pressen, ifølge nettstedet GamesBids.com.

Folket vil ikke ha OL

Folkeavstemninger de siste årene vist seg å være et stort problem for IOC. Oslos 2022 er den eneste folkeavstemningen der det har blitt flertall for et OL.

Tre av syv kandidater til vinter-OL i 2026 har trukket seg på grunn av folkelig motstand. De ni siste folkeavstemningene om OL har ført til at OL-planer har blitt avlyst.

Saken fortsetter under bildet.

IOCs egen meningsmåling om vinter-OL i Italia i 2026. Kilde: GamesBids.com

Calgary i Canada og Sion i Sveits trakk søknadene sine etter at folkeavstemninger ga et klart nei og Graz i Østerrike trakk seg da det ble vedtatt å holde folkeavstemning om lekene dit.

Den eneste meningsmålingen om støtte til et OL til Italia og Milano og Cortina d’Ampezzo er foretatt av IOC og den viser stor støtte til et vinter-OL i Italia. I følge IOCs egne tall ønsker over 80% av Italias befolkning OL i 2026.

Beslutningen om hvem som får OL i 2026 blir tatt på 24. juni 2019.

LES OGSÅSyv ganger lykke for Sverige?

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/