OL-fakkelstafetten skaper diplomatisk krise mellom Japan og Russland

Av Lars Jørgensen, Sportspressen.dk

En russisk diplomat kaller Japans oversikt over den olympisk fakkelstafett for en ulovligulovlig handling. Det antydes også at lekene i Tokyo kan boikottes hvis det ikke ryddes opp.

Årsaken er at den japanske organisasjonskomité har med fire av øyene på øygruppen Kurilene med på oversikten.

LES OGSÅ: Beijing-OL ga Kina fullmakter til overgrep både i og utenfor Kina

Omstridte øyer

Både Japan og Russland gjør krav på disse øyene og selv om det ikke er planlagt at fakkelstafetten skal foregå der, betrakter russiske myndigheter kartoversikten som en ulovlig handling.

Det forgifter et allerede anspent forhold mellom de to landene.

Den olympiske fakkelen, som til neste år markerer åpningen av lekene i Tokyo, er årsaken til at en langvarig politisk strid mellom vertslandet og Russland om øygruppen Kurilene har blusset opp igjen. Øyene ligger i Stillehavet rett nord for Japan.

Maria Zakharova, som er talsperson for det russiske utenriksdepartementet, betegner det som en ulovlig handling at det japanske OL-vertskapet har innlemmet de omstridte øyene på oversikten over fakkelstafetten.

Både Japan og Russland gjør krav på disse øyene. De omstridte øyene ligger nord for prefekturet (fylket) Hokkaido, det vintersportsbyen Sapporo ligger.

Striden om de fire sørligste øyene i øygruppen, Kunashir, Iturup, Shikotan og Habomai, hvor det bor ca. 20.000 mennesker, stammer fra avslutningen av den 2. verdenskrig.

Da ble øyene innlemmet i Sovjetunionen mot Japans vilje.

Saken fortsetter under bildet.

Oversikten over den olympiske fakkelstafetten og kartet over de omstridte øyene i Stillehavet. Kilde: www.tokyo2020.org.

Forgifter forholdet

Så sent som i januar i år prøvde Japans statsminister Shinzo Abe og Russlands president Vladimir Putin å komme til en enighet om de fire vulkanøyenes status, men de to statslederne måtte nok en gang gi opp å komme til en politisk løsning.

«Det er ikke lett å løse et problem som har vært uløst i 70 år siden avslutningen av krigen», sa Shinzo Abe, mens Vladimir Putin understreket at en eventuell overdragelse av øyene til Japan må ha bred støtte i den russiske befolkning og den finnes ikke på det nåværende tidspunkt.

Dette har blitt enda vanskeligere etter at Japan i forrige uke presenterte fakkelstafetten, som tennes i Olympia i Hellas og fraktes til Japan og begynner sin japanske ferd i Fukushima. Stafetten varer i 121 dager..

«Det forgifter atmosfæren i vårt forsøk på å løse et komplisert problem. Tokyos ønske om å politisere en så viktig sportsbegivenhet som de olympiske leker og Japans tilsynelatende misbruk av sin rolle som olympisk vertsland, som egentlig skal fremme forsoning mellom mennesker, er dypt beklagelig», sier Maria Zakharova.

Saken fortsetter under videoinnslaget.

Pressekonferansen der det russiske utenriksdepartementet protesterer på den olympiske fakkelstafetten.

Også Sør-Korea protesterer

Men Russland er ikke det eneste landet som protesterer på ruten til den olympiske fakkelstafetten.

Ifølge reiseruten skal fakkelen til øyene som ligger i prefekturet Takeshima. Disse øyene blir av Sør-Korea kalt Dokdo og er øyer som de også gjør krav på. De har derfor sendt inn en offisiell protest til den japanske ambassaden i Sør-Korea om at disse øyene er med i fakkelstafetten.

«Vi svarte sørkoreanerne at vi ikke aksepterer protesten, siden Japan eier Takeshima», uttalte den japanske statssekretæren Yoshihide Suga, ifølge AFP.

Politiske utfordringer

Den dobbelte diplomatiske krisen mellom Japan og de to nabolandene er imidlertid ikke det eneste politiske problemet den japanske OL-komiteen og nasjonale myndigheter har å stri med. De politiske utfordringene står i kø.

Den japanske regjeringen beskyldes blant annet for å bruke lekene til å fjerne fokuset fra ettervirkningene av den tredobbelte katastrofe som rammet Fukushima i 2011: atomulykke, jordskjelv og tsunami.

Tidligere i år ble presidenten i Japans olympiske komité og IOC-medlem Tsunekazu Takeda, tvunget til å fratre begge sine poster, fordi han etterforskes av fransk politi for korrupsjon i forbindelse med Tokyos søknad om å få OL i 2020.

Og i mai i år offentliggjorde den internasjonale fagforeningen for bygningsarbeidere og snekkere (BWI) en rapport som konkluderte med at det eksisterte en fryktkultur blant arbeiderne som bygger OL-anleggene og at arbeidsavtalene var så dårlig at det var fare for liv og helse.

De dårlige arbeidsforholdene skal ha vært årsaken til at en 23-år gammel arbeider tok livet sitt etter å ha jobbet 190 timer overtid på en måned. Han etterlot seg en lapp der det sto:

«Dette er det eneste svar jeg har etter at min kropp og sjel har nådd grensen»

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Sverige hadde aldri en sjanse til å få vinter-OL

Artikkelen ble først publisert på www. sportspressen.dk.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/