UEFA Conference League fra 2021: Nåløyet for norske lag til å nå Europa League ennå trangere

Denne uka lanserte UEFA en ny europacup-turnering som de hevder skal øke deltagelsen fra klubber som spiller i mindre ligaer, som for eksempel Eliteserien. Flere norske lag får kanskje spille europacup, men på et lavere nivå enn i dag.

Den nye UEFA Conference League, tidligere omtalt som Europa League 2, blir tredje nivå i en europacup-struktur der Champions League forstsatt står på toppen, deretter Europa League og så den nye UEFA Conference League.

Det nye formatet skal innføres i 2021.

Tettere i toppen

Antall lag i Europa League vil reduseres og det tredje europacupnivået vil gi klubber som tidlig ryker ut av et redusert Europa League en bakvei inn til flere europacupkamper.

Det er ikke bestemt hvor mye penger som bli satt av til den nye konkurransen, men det antas at Europa League og UEFA Conference League til sammen vil få i overkant av 20 prosent av de totale inntektene som UEFA tjener på de tre europacup-turneringene.

Med andre ord blir det fortsatt mest attraktivt å spille i Champions League.

Saken fortsetter under Twitter-tråden.

UEFA-presidenten fornøyd

Etter tirsdagens eksekutivkomitémøte i UEFA i Ljubljana, der det nye cupoformatet ble presentert, sa UEFA-president Aleksander Ceferin at den nye strukturen skal bidra til å jevne ut ulikhetene i europeisk fotball.

Han utdypet med å si at siden det ikke finnes noen solidaritetspenger fra de rike til de mindre pengesterke ligaene i Europa, så er dette en god løsning.

Fra 2021 reduseres dagens Europa League fra 48 til 32 lag. Det blir introdusert en egen utslagsrunde før 16. delsfinalen mellom de åtte lagene som kommer på andre plass i gruppespillet i Europa League og de tredje beste lagene i Champions League-gruppene. I dag går disse lagene direkte til cupspillet i Europa League.

Den nye ordningen vil allikevel gi lag i de store ligaene og som ryker tidlig ut i Europa League mulighet til fortsatt europacupspill.

Vanskeligere å komme seg til Europa League

Fra 2021 vil lag som ikke kommer seg gjennom Europa League-play off måtte spille play off for å komme seg med i UEFA Conference League.

Det er foreløpig itt usikkert om hva konsekvensen for norske lag blir, men muligheten for å komme med i Champions League blir sannaynsligvis som det har vært, men det blir vanskeligere for norske seriemestere å komme seg med i Europa League.

På den andre siden kan det bli lettere for andre norske lag å komme til gruppespillet i UEFA Conference League.

Fra 2024 innfører UEFA en helt ny modell for de tre europacupene. Hvordan det blir er ennå usikkert.

LES OGSÅ: Det slovenske drama

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Cupkaos i UEFA

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/